Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 680 van 28 januari 2024

geen stroom
en
geen stroom

Tm vandaag 28 januari werd er 16.032 euro gedoneerd aan de Stichting Mopti.
Dat is fantastisch, zo veel dank!!

Dinsdag 2 januari
Ik schrok wakker om kwart over zeven, voor mijn doen knap laat. Maar ik heb vandaag bijna niks te doen, dus dat is soms prettig. Naar de middag.
Terwijl ik een borrel drink komt opeens een stokoud mannetje de cour binnen gelopen. Hij lijkt mij op z'n minst 150 jaar. Hij blijkt de chef van Saredéra die mij komt bedanken dat we de hekken van de tuin vernieuwen nadat die door olifanten waren vernield. Ik had de man al in jaren niet meer gezien. Heel bijzonder.
Hij wil vanavond nog terug naar zijn dorp. Hoe is het mogelijk? Wat een energie, respect.

Vrijdag 5 januari
Weinig opzienbarende dag. Stroom uit om 7 uur en pas weer uit om middernacht.
Wel heerlijk gegeten, spaghetti carbonara op z'n Tom's, helaas zonder de spekkies van Koedooder. Maar wel in het donker.

Maandag 8 januari
Toch weer enkele regels over onze stroomvoorziening, het is elke dag raak. Om zes uur in de morgen floept sinds een maand of twee de stroom uit, vaak schakelen ze die om zes uur s'-avonds weer in. Gisteravond echter hadden we pas om 11 uur weer licht, en om 4 uur in de ochtend zaten we alweer in het donker. Ik ben het spuugzat.
Het wordt steeds erger. De junta heeft zes Turkse drones gekocht type Bayraktar TB2, daar gaat het geld dus ook naar toe. Ze hebben er daar nu al 17 van. Dat scheelt misschien levens van Malinese of Russische militairen, maar met deze apparaten maak je geen onderscheid tussen jihadisten, terroristen en burgers.

Ik lees in diverse media dat Zweden zijn humanitaire hulp aan Mali heeft stopgezet omdat Mali Rusland steunt in de oorlog met Oekraïne!
Als ik het goed heb uitgerekend stuurt de Malinese diaspora in Frankrijk bijna 1,8 miljard euro ter ondersteuning van de bevolking, meestal hun familie of hun dorp. (volgens Maliactua.net)

Het kost zoveel tijd. Sinds gisterochtend 4 uur in de nacht zitten we zonder stroom. Het is nu 10.30 uur en het licht blijft uit, nu al meer dan 30 uur. Ik probeer geld over te boeken naar Mali, ook dat lukt weer niet. Ik ben er al een uur mee bezig. Hè hè, eindelijk, toch gelukt.

Het is bij vijven, bijna 35 uur zonder stroom. Toch zit er een beetje schot in, af en toe floept het licht aan, maar het is niet stabiel. Ik heb nu enig vertrouwen dat het echt terugkomt.
En dan die Petit Founé, ik begin een beetje de pest te krijgen in haar. Ze is zo anders dan de andere kinderen. Om te zien is ze een mooi en lief kind, een schatje, maar ze weet van geen ophouden als het om gillen en krijsen gaat. Het is schier ondraaglijk.
En die stroom, af, aan, uit. Om zeven uur in de avond was de stroom eindelijk definitief weer terug.

Excellent nieuws zo lees ik op het internet: Iran gaat samenwerken met de drie staatsgreeplanden Mali, Burkina en Niger, de AES-landen. Ook Iran springt in het gat dat Frankrijk moest achterlaten. Iran wil in Bamako twee faculteiten aan de Universiteit van Iran opzetten. Schande!

Donderdag 11 januari
Een beetje feest vanmorgen, de stroom schakelde tegen negenen pas uit, ik kon met licht onder de douche.

Vrijdag 12 januari
Om 23 uur gisteravond hadden we pas weer stroom en om 6 uur was het weer over. Mijn hoop dat we eindelijk weer normaal stroom zouden hebben is in lucht opgegaan. Ik lees op X dat het energiebedrijf voor het gerecht is gedaagd wegens wanprestaties, ik kan mij niet voorstellen dat dit iets oplevert. Het begint trouwens alweer warmer te worden. Gisteren al 37 graden, dat is veel te heet zo vroeg in het jaar.

Dinsdag 16 januari
Ik zit in de cour te lezen, bijzonder boek "Na Emma" van Joost Prinsen. Op dit moment komt Mouche me storen. Ze geeft kopjes tegen mijn schoen. We hebben vriendschap gesloten, eindelijk weer een poes. Ze heeft een ontzettend dikke buik, ze is hoogzwanger. Het is me nog niet gelukt haar op schoot te tillen. Dan verzet ze zich.
Daar loopt daar ook opeens onze zwarte kip, waarvan ik dacht dat ze die een dag of 10 geleden mij hadden opgediend. Ik ben blij verrast, ze heeft vast een paar weken op een nest met eieren gezeten. Die eieren hier komen nooit uit of de kuikentjes worden verorberd door ratten. Van de week zag ik een rat lopen zo groot als een konijn!
Kuikentjes zie ik helemaal nooit.
Vanavond speelt Mali tegen Zuid-Afrika, de familie hoor ik nooit over voetbal. Nu opeens hebben ze het over de wedstrijd van vanavond. Dan moeten we natuurlijk wel stroom hebben, voorlopig is alles uit.
Op het internet gaat het alleen nog maar over voetbal.
Er is trouwens ook een echte voetbalcompetitie, ik begrijp nooit hoe een club uit Bamako tegen een club uit bijvoorbeeld Mopti moet spelen. Of uit Gao, of Tombouctou. Vliegen is er niet bij. En de bus is nagenoeg onmogelijk. De afstanden zijn gigantisch en de wegen zijn verschrikkelijk slecht, zijn onbegaanbaar of ze zijn geblokkeerd door jihadisten. U mag het zeggen.

Woensdag 17 januari
Nou Mali heeft met 2-0 gewonnen, dat is dat.
Vanmorgen lees ik op X en in de Malinese pers hoe die elektriciteitsproblemen ontstaan, voor wat het waard is. In Bamako zijn binnen 4 dagen 59 tankwagens met gasolie gestolen die bestemd waren voor Bamako en voor plaatsen in het binnenland, zoals Sévaré en Mopti. De dieven hadden onder meer de medewerking van beambten van de elektriciteitsmaatschappij zelf. Een aantal hoge medewerkers is aangehouden en vastgezet onder wie ook een of meerdere ministers.

Op Malijet.com, een krant in Mali, lees ik een tendentieus artikel over de oorlog van Rusland met de Oekraïne. Het is schandalig hoe eenzijdig de berichtgeving over dit onderwerp is. Zie als u wilt dit artikel in het Frans, gemakkelijk te vertalen via Google translate.

Ik ben naar binnen gevlucht. Het lezen van een emotioneel hoofdstuk van "Na Emma" valt me moeilijk. Buiten word ik geteisterd door kabaal van al die kleine kinderen. Het zijn er een stuk of vijf, zes. Ze gillen, roepen en trommelen erop los. Buiten krijst een meisje bij wie ze heur haar verzorgen. Dat is best vaak en het kan zomaar meer dan een uur duren. Ik voel me nu een oude zak, maar het stoort me erg. Ik voel mij een buitenstaander en kan mij er niet mee bemoeien. Ik zou ze soms het liefst iets aandoen.
Terwijl ik dit schrijf houdt het opeens op en wordt het doodstil.

Oh ja, gisteren, de 17e is Mouche bevallen, geen idee waar haar kindertjes zitten, waarschijnlijk onder het bed, ze heeft ze verstopt en niemand heeft ze nog gezien. Daarnet kwam ze bij mij in huis om kattenbrood, het is een schatje.

Vrijdag 19 januari
Ik dacht dat er iets verbetering zat in de stroomvoorziening, maar die gedachte moet ik laten varen. Sinds donderdagmorgen 6 uur hebben we geen stroom. Het is nu vijf uur in de avond, dat betekent nu al gedurende 35 uur geen stroom! De hele familie poogt zijn telefoons bij mij op te laden. Vannacht om 2 uur was er dan opeens eindelijk stroom, na 44 uur without!
Het pasgeboren zoontje van Isac heeft een probleem met zijn arm, hij kan die niet bewegen. Hij is in het ziekenhuis voor foto’s, maar dat lukt niet omdat er geen stroom is.

Zondag 21 januari
Ik las vanmorgen een bericht op facebook waar de EDM (het landelijk energiebedrijf van Mali) verzocht zo min mogelijk stroom te verbruiken, het is treurig dat het leven hier wordt geterroriseerd door het gebrek aan stroom. De familie hier wilde zo graag naar de wedstrijd Tunesië tegen Mali kijken: geen stroom.
Ik las ook dat Malinese supporters de toegang was geweigerd om in Ivoorkust het nationale elftal te steunen. Het was ter vergelding van de onzinnige gevangenschap van 49 Ivoriaanse "huurlingen" van eind 2022, die hun contingent blauwhelmen zouden vervangen. Zij waren veroordeeld door de Malinese justitie en werden onder grote druk na 5 maanden uiteindelijk vrijgelaten.
Op het vliegveld van Bamako werden Franse Malinezen geweigerd omdat hun papieren niet in orde zouden zijn. Volgens mij hebben of hadden Fransen voor Mali helemaal geen visum nodig, maar misschien is dat dus veranderd.
Op dit moment is Baba nog steeds in Bamako vanwege het verblijf van Yvonne, die uit veiligheidsoverwegingen liever niet naar Sévaré komt. Dat valt goed te begrijpen. Baba gaat komende week proberen mijn papieren te regelen. Dat betekent ook dat het weinig zin heeft om nog deze maand een vergadering te organiseren van de Stichting Mopti. Daar had ik wel op gehoopt.

Woensdag 24 januari
Ik lees op het internet dat Fransen een Malinees paspoort zouden moeten aanvragen. En hoe dan met Nederlanders?

Donderdag 25 januari
Zowat elke dag komt Adama met weer een andere defecte laptop. Soms heb ik daar niet zoveel zin in. Ik help hem wel meestal op weg. Zo leert hij een beetje.
Founé komt langs met een verpletterde tv-afstandsbediening. Ik weiger haar geld te geven voor een vervangend exemplaar, ze zijn niet duur, maar ze moeten die dingen niet in handen geven van de kleintjes, het is niet de eerste keer dat er eentje sneuvelt. Ze moeten het maar leren.

Vrijdag 26 januari
Veel treurig nieuws uit Mali. Meer dan 70 gouddelvers, meest jongeren kwamen om het leven toen een tunnel instortte bij Kangaba in het zuidwesten van Mali. Er wordt in Mali veel goud gevonden, goud draagt ongeveer 25% bij aan het nationale budget.
De junta heeft het vredesverdrag van Algiers uit 2015 opgezegd. Dat betrof een verdrag tussen Touareg en de Malinese regering met de bemiddeling van Algerije om de zeggenschap over het noorden van Mali te regelen (de Azawad).
In feite werd dat verdrag al niet meer gehandhaafd. Na het vertrek van de MINUSMA heeft het Malinese leger naast een aantal minder belangrijke plaatsen de noordelijke stad Kidal ingenomen, het belangrijkste bolwerk van de Touareg. Touareg-rebellen verjoegen op hun beurt het leger uit een aantal kleinere plaatsen. De Touareg eisen een onafhankelijk noorden, de Azawad. Nadat de Fransen en de Minusma weg waren en de junta duurbetaalde Russische huurlingen inhuurde, werd de verhouding tussen het leger en de Touareg allengs slechter. De directe aanleiding tot de opzegging was het contact tussen de Touareg-rebellen en Algerijnse regering, zonder de Malinese junta erin te betrekken.
In Burkina Faso hebben Russische Wagner huurlingen nu ook hun opwachting gemaakt.
Niangaly vertelde mij gisteren dat een van de pompen in Medina Coura niet meer werkte. De vrouwen daar hadden niet in de gaten dat de pomp niet stuk was maar dat bandieten elektriciteitskabels hadden gestolen. Ja, dan doet ie het niet meer, lijkt me niet onlogisch.

Zaterdag 27 januari
Net komt Niangaly langs voor geld voor de gestolen kabels. Ik bel Baba, hij zegt ook te wachten met het vervangen. Als je vandaag nieuwe installeert, zijn die morgen misschien weer gestolen. We moeten met de vrouwen praten, waar was de bewaker??
Ik heb alweer problemen met de ING. In november vond de betaling plaats van het Fonds voor Verpleegkundigen voor de studie van twee van mijn studenten. Nadat ik vorig jaar zomer alle betalingen van goede relaties, die geld stuurden voor medische steun aan enkele Malinezen, had beëindigd, maken ze nu weer problemen over deze jaarlijkse overboeking en betichten mij ervan dat mijn rekening als zakelijke rekening gebruik. Er is niks zakelijks aan!! En nu dreigen ze mijn rekening weer te blokkeren.

De volgende nieuwsbrief verschijnt waarschijnlijk eind februari, ik hoop dan minder te klagen.

Zondag 28 januari
Laatste woorden voordat ik de boel verstuur. Ik ben het boek "Helden Daad in de Sahara" aan het lezen over twee jongens die op hun reis door de woestijn het leven laten, hun auto begeeft het en het water raakt op. Als ik dit voor mijn eigen reis zou hebben gelezen, had ik misschien wel nooit in Mali gewoond.

Verder lees ik op X dat mensen in Bamako al drie dagen zonder stroom zitten. Ik moet een nieuws gasfles hebben, waar ik vroeger ongeveer 15 euro betaalde is dat nu 26 euro. Inflatie. Is dat nu ook een gevolg van de oorlog in Oekraïne?