Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 677 van 29 oktober 2023.

U kunt zich altijd per mail aan- of afmelden voor de maandelijkse aankondiging: wsnapper@mopti.nl

de tuin in Dialangou met zaaibanken voor sla

MINUSMA trekt terug
en
aanslag van Hamas

Ik heb wat moeite met de nieuwsbrief, is het de leeftijd?

maandag 2 oktober 2023
Daar gaan we weer, ik lees een bericht op X (Twitter) dat Wagner zich terug zou trekken als de junta niet met een extra 100 miljoen euro op de proppen komt.
Verder lees ik steeds vaker kritiek op X op de junta, het spijt sommigen dat de Fransen weg zijn. Sinds die tijd rukken de jihadisten, de terroristen en/of de rebellen op, ze zouden de afgelopen twee weken 8 militaire kampen hebben veroverd op het leger. Er is bovendien ook kritiek op Wagner, die kunnen Frankrijk niet vervangen.

Bintou klaar voor de eerste schooldag

En een wat vriendelijker bericht, de scholen zijn begonnen en de kinderen gaan allemaal weer naar school. Vooral Bintou ziet er prachtig uit! God zij dank, het schooljaar begint goed en laat zich niet kisten. Hoewel, honderden scholen in vele bedreigde gebieden hebben de deuren gesloten, mede door toedoen van de jihadisten.

Tot vandaag hebben meer dan 3000 VN blauwhelmen het land al verlaten, soms trouwens onder moeilijke omstandigheden. Zij worden regelmatig aangevallen door terroristen.
Er gaan stemmen op om de Fransen te vragen weer teug te komen, volgens mij een totaal gepasseerd station.

woensdag 4 oktober
Het leger, de FAMa, is onderweg naar Kidal. Hun objectief is het inpikken van wat de VN-blauwhelmen in hun kampen hebben achtergelaten en om te voorkomen dat het in handen valt van rebellen, jihadisten of terroristen.

Vandaag heeft Niangaly de pomp in de tuin van Komongalou gerepareerd. Eem beetje lastig uitleggen, maar de verbinding van de as tussen de twee onderdelen was dolgedraaid. Het kostte 155.000 cfa, ruim 240 euro. Ik ga nog kijken of ik zo'n as los kan bestellen.
Niangaly was ook verontrust. Er zou in Komongalou een groep van 8 jihadisten langs zijn gekomen die de chef van het dorp en de bewaker van de tuin wilden meenemen. De dorpelingen waren standvastig en hebben weerstand geboden en hen verjaagd. De jihadisten zijn onverricht terzake afgedropen.

Zaterdag 7 oktober
Ik heb al een paar dagen niks geschreven. Maar vandaag kan ik er niet omheen. Ik hoor verschrikkelijke verhalen over een terroristische aanslag van Hamas op Israël.

In Mali is het treurig. Het leger is samen met de Wagner-huurlingen sinds afgelopen maandag op weg naar Kidal, een bolwerk van Touareg-rebellen die de bevrijding van het noorden van Mali voorstaan en uit zijn op de onafhankelijke staat Azawad. Zelfs de Fransen hebben nooit geprobeerd dit bolwerk te ontmantelen. Kidal zou ook jihadisten van JNIM en ISIS herbergen.
In Tabankort, niet ver van Anefis zou het leger zijn aangevallen door gewapende groepen. De CSP beweert een vliegtuig te hebben neergeschoten. Ik vraag mij af waar de FAMa toch mee bezig is, hebben zij geen idee hoe sterk de rebellen zijn? In Kidal zou de bevolking voor het grootste deel zeer pro de Azawad-beweging zijn en niets te maken willen hebben met het verre bewind in Bamako.

En had ik nu een "oorwurm" in mijn oor? Sinds meer dan een maand had ik een probleem met mijn linkeroor, ik slikte meerdere soorten antibiotica, maar die leken niet erg te helpen. Gisteravond maakt ik mijn oor schoon met een wattenstaafje, toe ik die eruit haalde zag ik een vleugje rood, bloed? Ik weet het niet. De pijn en het ongerief is daarna opeens geheel verdwenen.

Zondag 8 oktober
Er is nog zo weinig bekend over witte waterstof, men heeft het steeds voornamelijk over groene waterstof. Om dat gas te winnen heb je enorm veel elektriciteit nodig, waarbij men hoopt duurzame bronnen te gebruiken, vandaar ook de naam groene waterstof. Witte waterstof is eigenlijk groener dan groen. Soms borrelt het zomaar op uit bepaalde grondlagen en zou wel eens een ideale boost kunnen zijn voor de wereldwijde energievoorziening. Het kost geen elektriciteit, het is een puur schoon gas, geen CO2 uitstoot.
In Spanje zijn grote voorraden aangetroffen en in het Franse Lotharingen zou een enorme bel gas zijn gevonden. Zie hier een link.

Ook in Mali is er op kleinere schaal witte waterstof gevonden die lokaal wordt gewonnen, ik schreef er al eerder over.
En elektriciteit wordt steeds meer gegenereerd via reusachtige windmolens op land en op zee. Hoe groen is dat? Hoeveel vogels vliegen zich te pletter tegen de wieken?

De tuin van Barigondaga. Opgeschoonde veldjes, op de achtergrond aanplant van rijst

Dinsdag 10 oktober
Het is rustig in Mali, maar volg ik het wel steeds? Ik ben er een beetje klaar mee. Het nieuws wordt overstemd door het gebeuren in Oekraïne en nu dus ook in Israël. Wat een verschrikkingen! Het is niet te bevatten. Het ontgaat de gemiddelde Malinees totaal. De junta dweept met Poetin. De informatie over het internationale nieuws is gebrekkig. De twee belangrijkste Franse bronnen (RFI en France24) zijn door de junta al lang verboden. Ik maak mij druk om de keiharde uitspraken van Mark Rutte. Geen enkel verzachtend woord over het leed van tientallen jaren van het Palestijnse volk. Gaza is afgesloten van voedsel, water, medicijnen, brandstof en elektriciteit, terwijl het land wordt overspoeld door bommen uit Israëlische vliegtuigen, dood, verderf en ellende. Ziekenhuizen in nood.

Woensdag 11 oktober
Vanmorgen lees ik een heel klein beetje beter nieuws. Air France besluit zijn vluchten op Bamako per 13 oktober te hervatten. Die vluchten zullen trouwens worden uitgevoerd door een andere maatschappij: Euro Atlantic Airways, maar de service is identiek. Met Burkina wordt nog onderhandeld, de vluchten op Niger blijven voorlopig opgeschort.
Het slechte nieuws is dat er tot vandaag meer dan 2000 Israëli en Palestijnen zijn gedood. Het aantal zal door de vreselijke Israëlische aanvallen zeker nog oplopen.

een artistieke impressie van de tuin van Barigodaga van Gouro

En in Mali. Men spreekt weer over de nodige moorden in het noorden op burgers door Malinese en Russische militairen. Het leger zou het stadje Anefis hebben ingenomen, er resten nog ongeveer 100 kilometer naar Kidal. Maar het lijkt erop dat er een pauze is ingelast. Zou het leger bang zijn om ook Kidal in te nemen?
Sinds ruim een week, als het niet langer is, hebben we weer regelmatig coupures. Er is altijd een tekort aan brandstof, naar het schijnt. Maar het is wel vervelend dat de stroom er op althans voor mij vervelende momenten mee ophoudt. Het is de laatste dagen steeds vanaf een uur of vijf. Dat betekent dat ik heel vroeg moet eten, wil ik nog licht hebben. Ik moet al om ongeveer vijf uur beginnen met koken, dan heb ik kans dat ik nog met licht eet.

Donderdag 12 oktober
Gisteren schreef ik dat Air France zijn vluchten op Bamako zou hervatten. Vandaag lees ik dat de junta er een stokje voor heeft gestoken, Air France mag niet landen!
Het loopt tegen zessen, we hebben sinds vanochtend 8 uur geen stroom. Bakary belde vanmiddag of ik hem kon helpen met zonnepanelen en batterijen. Ik heb niet direct toegehapt, het gaat om Bakary, maar het gaat ook best veel geld. Gisteren belde iemand om een hele installatie over te nemen, maar die kost 4.500 euro. Was aangelegd voor iets van 15.000 euro. Ik weet het niet.
Het geld gaat al zo hard, niet bij te houden. Djeneba vroeg geld om naar een sportschool te kunnen, er zijn grenzen, 20 euro per maand. Ik had al sportkleding betaald, ik dacht dat het voor school voor verpleegkunde was, niet dus.

Zaterdag 14 oktober
Het Malinese leger met de huurlingen van Wagner laten Kidal even links liggen (eigenlijk rechts) en zijn doorgestoten naar Tessalit, verder naar het noorden. De VN-blauwhelmen van de MINUSMA die in Tessalit zijn gelegerd zullen in de komende dagen het kamp verlaten.
Ik kan mij niet zo goed concentreren door hetgeen in het Midden-Oosten gaande is. Ik lees vandaag 3200 doden.
Poetin heeft verklaard Mali in navolging van Burkina Faso te willen helpen met een nucleaire energie. (Alsof er in Mali niet genoeg zon is!)

Zondag 15 oktober
De VN is bezorgd dat de MINUSMA niet in staat zal zijn om zich voor het einde van dit jaar terug te trekken vooral uit het noorden van Mali, zoals eerder dit jaar overeengekomen met de junta. Maar de junta werkt niet erg mee, sinds 24 september wordt het konvooien met voertuigen verboden Gao te verlaten??? Ik voor mij vermoed dat de junta erop uit is de MINUSMA zodanig tegen te werken zodat zij de voertuigen die aan de VN behoren en de deelnemende landen zelf kunnen inpikken.
Begin deze week is een konvooi van de MINUSMA dat was stilgehouden in Konna, op zestig km van Sévaré, in brand gestoken door onbekende gewapende mannen. De grote vrachtauto's stonden daar al enkele dagen om onduidelijke redenen. Het gaat om tussen de 150 en 250 enorme vrachtwagens, beladen met materieel van de Minusma. Op Twitter zag ik een paar filmpjes, ik schonk er eerst niet veel aandacht aan, maar nu blijkt hoe een vreselijke aanslag dat is geweest. Niet alleen dat er enorm veel materieel is verloren gegaan, maar het betrof door de Minusma gecharterde vrachtwagens van particuliere eigenaren. Voor die chaufferen waren die auto's van levensbelang, hun bestaan, rampzalig!

De tuin van Dialangou. Opschonen van de veldjes, bezoek van de vrouwen van Médina Coura.

Woensdag 18 oktober
Op Twitter (X) lees ik een bericht dat in Niger sinds de staatsgreep daar op 26 juli 14 aanslagen zijn gepleegd, daarbij zouden 229 militairen zijn gedood en zijn er 51 verdwenen, macabere aantallen, 3 keer zoveel doden als de aanslagen in de twee voorafgaande jaren. Maar goed, het is op Twitter.

De junta heeft het luchtruim vrijgegeven voor de VN-militairen uit Tsjaad voor de periode van 16 tot 24 oktober, opdat zij snel(ler) uit Kidal kunnen vertrekken en geen gelegenheid hebben hun materiaal mee te nemen (munitie, voertuigen, enz.).

Vandaag vergadering van onze equipe. Garba was niet aanwezig vanwege ziekte, Eve bezocht het ziekenhuis met haar zieke moeder. De équipe bracht mij eigenlijk weinig nieuws. In alle tuinen is men bezig met het opschonen van de perceeltjes voor de nieuwe aanplant. Het gaat in alle tuinen wel goed. De tuin van Saredéra werd niet bezocht de afgelopen tijd, er is wel telefonisch contact. Het is er voor de equipe te onveilig, jihadisten hebben de hele regio onder controle.
Vrijdag wordt een vergadering georganiseerd voor het terugplaatsen van de tweede pomp in Walirdé, die was door Nana weggehaald uit veiligheidsoverwegingen. Er zou een nieuwe bewaker worden aangesteld. Niangaly wil de pomp verzekeren met een omhulsel van beton. Dat heeft hij ook met de pomp in Komongalou gedaan. Zelf hadden ze nog niet bedacht dat je de pompen beter kunt beveiligen voordat ze worden gestolen.
De vrouwen van Médina Coura gaan de tuin van Dialangou bezoeken om meer te weten te komen over hun ervaring met de lukratieve verbouw van sla.

de vrouwen van Médina Coura in Dialangou

Vrijdag 20 oktober
Het is triest, de in juli afgezette en democratisch gekozen president Mohamed Bazoum van Niger heeft vannacht geprobeerd met vrouw en kinderen en enkele andere personen uit zijn gevangenhouding te ontsnappen. Helaas, de poging is mislukt. Ze zitten nu vast en zeker opgesloten onder een verzwaard regime.

Zondag 22 oktober
Zojuist komt Niangaly langs. Hij heeft een directe verbinding aangelegd tussen de pomp en de bassins van de tuin van de AVPS. De chef daar, Moussa, had geklaagd dat er geen water was. Het blijkt nu dat waarschijnlijk de pomp defect is. Hij neemt het de chef kwalijk dat hij daar niet duidelijk over heeft gecommuniceerd. Niangaly moet het verder uitzoeken en is er niet gelukkig mee. Later bleek dat er alleen een breuk was in de elektriciteitskabel, die is nu gerepareerd. Het heeft helaas het nodige aan nieuwe buizen gekost.
Hij vertelde ook dat de motorfiets van Djembe, de bewaker van de tuin van Sangubaka, is gestolen. Gewapende bandieten kwamen gewoon overdag om 10 uur langs, bedreigden de bewaker en die had jammer genoeg geen schijn van kans. Er is geen enkele autoriteit die er ook maar iets tegen doet. De politiepost van Ty ligt op minder dan twee kilometer van de tuin, het laat ze hoegenaamd koud. De zoon van de chef de village van Sangubaka werd van zijn geld beroofd en raakte gewond omdat een kogel zijn been schampte.

Dinsdag 24 oktober
Ik stap niet met mijn allerbeste been uit bed. Ik maak mij zorgen. Elke dag klampen mensen om mij heen mij aan om hulp vanwege ziektes meestal malaria. Ik kan het gelukkig betalen, dat wel. Ikzelf heb nog steeds problemen met mijn oor. Van dat insect, waar ik het eerder over had, dat was onzin denk ik. Nassourou ontdekt geen ongerechtigheden in mijn oor en dient mij een aantal injecties toe. Hij geeft mij ook injecties tegen de malaria. Toch had ik vannacht wel last van mijn oor. Nu schijnt Saskia weer ziek te zijn en Maman ook. Papou heeft last van steenpuisten, daar had ik trouwens ook last van.

Ik las op het internet dat de diploma's van de lycea van de laatste drie jaar niet zijn uitgedeeld, de leerlingen zijn niet georiënteerd, dat betekent dat het niet zeker is dat zij in aanmerking komen voor een voortgezette (universitaire) opleiding en die door de overheid wordt gefinancierd.
De afgelopen drie dagen was ik bezig met een laptop die ik maanden geleden kwijt had gemaakt. Dat ding vond ik tot mijn grote schande in een voormalige slaapkamer. Hij kwam nu dus na al die tijd opeens boven water. Ik had er heel veel werk aan, hij doet het nu, maar ik moet er waarschijnlijk een nieuw scherm voor bestellen.
Trouwens, over diploma's gesproken. In 2022 deed Mariama eindexamen hoofdverpleegkunde. Ze heeft wel een provisorisch diploma, maar ze wacht nog steeds op haar definitieve diploma. Ze werkt in het grote ziekenhuis in Sévaré, maar krijgt daar niet betaald. Het is schandalig, die junta moet WEG!

Ik lees op Aljazeera dat Hamas op 7 oktober 1400 personen vermoordde, tot nu toe echter kwamen er 5791 Palestijnen onder wie 2360 kinderen in Gaza om het leven door de Israëlische bombardementen!

Gouro showt de prachtige papaja's in de tuin van Komongalou

Donderdag 26 oktober
Het blijft aanmodderen met de stroom. Er is geen peil op te trekken. Meestal hebben we 's-nachts wel stroom, soms vanaf een of zes, soms pas om elf uur in de avond. Gisteravond floepte de stroom om 1 uur in de nacht uit, en om 13.00 uur hebben we nog steeds niks. Ikzelf heb dan het geluk dat ik althans overdag mijn zonnepanelen en mijn batterijen kan gebruiken.
Het is nu bijna 16.00 uur, geen stroom. De stroom kwam uiteindelijk om 11 uur in de avond weer terug.
Verder is de hele familie nu ziek, Founé, Diahara en zelfs dokter Nassourou. Ook hijzelf is geveld en ligt aan een infuus.

Op Aljazeera zie ik foto's hoe grote delen van Gaza zijn platgegooid, hele wijken, er is niets meer over.

Vrijdag 27 oktober
Ik ben laat vanmorgen, ik heb nu wel goed geslapen. Nassourou was ook al bezig met injecties, de kleine Founé gilde het uit, bang voor de prik, maar ja, die is onvermijdelijk. Anders zou ze niet overleven. Diahara en de grote Founé moesten eraan geloven. Het is leven met muggen en malaria.
Adama komt mij vertellen dat er in heel Sévaré geen brood is. Kan dat iets te maken hebben met de lange stroomonderbreking van gisteren?? Hij is nu onderweg om een paar croissants voor mij te kopen. Wat is er nou weer aan de hand?
Ik baal een beetje. Ik moet aan mijn nieuwsbrief werken en nu komt Pierre met zijn laptop om een niet werkende printer te installeren. Het is nu 11 uur en ik ben er niet tevreden over. Ik stop er mee.

Zaterdag 28 oktober
Wat een triestheid in Gaza, het Israëlische leger gaat zo vreselijk te keer, dit moet stoppen. Deze walgelijke wraak gaat veel te ver. Er wordt in de Algemene vergadering van de VN gestemd over een staakt het vuren. En de Nederlandse vertegenwoordiger onthoudt zich van stemming.

Hieronder de uitslag van de stemming bij de VS.

De volgende nieuwsbrief komt eind oktober of begin november.