Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 663 van 28 augustus 2022.

U kunt zich altijd per mail aan- of afmelden voor de maandelijkse aankondiging: wsnapper@mopti.nl

de dames uit Barigondaga op bezoek in Médina Coura met Eve rechts

de Fransen zijn weg
en
Mali is overgeleverd aan jihadisten en Russen

Veel foto's uit de nieuwsbrief heb ik van het internet, behalve die van de tuinen.

Zondag 31 juli
At last, eindelijk heb ik al mijn nieuwsbrieven zonder problemen kunnen versturen. Ik heb sommige adreslijsten opgedeeld in kleinere segmenten en dat werkt wonderbaarlijk goed!

Maandag 1 augustus
Weinig nieuws, behalve dat het vandaag behoorlijk regent. Dat mag ook wel, want er wordt steen en been geklaagd dat het helemaal mis gaat met de verbouw van de mil.

Woensdag 3 augustus
Nadat wij meerdere dagen bespaard zijn gebleven van stroomuitval was het vandaag weer raak. Vervelend want ik kan de hele dag bijna niks doen.
De junta heeft voorwaarden gesteld aan het vrijlaten van de Ivoriaanse huurlingen, die al sinds 10 juli worden vastgehouden. Zo wil de junta dat alle aanwezige militairen op het vliegveld van Bamako vertrekken. Die militairen beveiligen hun installaties en de luchtvaartmaatschappij SAS Sahel, die met kleine vliegtuigen verbindingen onderhoudt tussen enkele Malinese plaatsen in opdracht van de VN. De maatschappij is nu gesommeerd binnen 72 uur het land te verlaten. En zo isoleert Mali zich steeds meer. De aanwezigheid van de blauwhelmen op het vliegveld van Bamako zou onveiligheid op het vliegveld in de hand werken.

Met dit soort kleinere vliegtuigen onderhoud SAS Sahel de verbindingen.

Tussen Hombori en Boni zijn 12 grote zwaar beladen vrachtwagens op weg naar Gao in brand gestoken. Volgens Twitter zou het begeleidende militaire konvooi op de vlucht zijn geslagen.

De junta heeft Duitsland verboden dat hun A400M transportvliegtuig van het Malinese luchtruim gebruik maakt. Dat betekent dat de Bundeswehr grote problemen heeft met de bevoorrading van hun troepen. Zij zijn in Mali met 1400 blauwhelmen, van wie er 60 werkzaam zijn in een legerkamp bij het vliegveld in Bamako. De redenen zijn onbekend. Later in de maand wordt ontkend dat de Duitsers niet zouden mogen vliegen.

Vrijdag 5 augustus
De afgelopen nacht heeft het voor het eerst geloof ik echt behoorlijk geregend.

Naar ik begrijp is de maatschappij SAS Sahel vertrokken uit de hoofdstad. Ik zag dat enkele vliegtuigen vanmorgen vanuit Bamako met onbekende bestemming zijn opgestegen.

Zaterdag 6 augustus
De militairen die in 2020 de macht grepen beloofden de veiligheid in het land te herstellen. Nu, twee jaar later, werd zelfs hun grootste legerkamp in Kati opgeschrikt door een kamikazeactie.
(En 2020, les militaires aujourd’hui au pouvoir à Bamako renversaient Ibrahim Boubacar Keïta en promettant de rétablir la sécurité. Deux ans plus tard, leur camp de Kati est attaqué par des groupes jihadistes. Le régime serait-il en péril ?)
Het is een tweet van een Malinesse journaliste. Zij staat aan de goede kant, helaas krijgt zij op de sociale media enorm veel modder over zich heen. Op zich is het nog opmerkelijk dat zij door de autoriteiten niet monddood is gemaakt. En er zijn er meer!

  

de reisadviezen van Frankrijk (links) en van Nederland (rechts) , rood is niet reizen, geel is alleen noodzakelijk reizen.

Over journalistiek gesproken: vanmorgen hoorde ik op radio1 een reportage van Elles van Gelder uit Zuid-Afrika over een pro-junta demonstratie gisteren in Bamako. Ik ben al een uur naar berichten aan het zoeken, tot nu toe ik vind hier helemaal niets over. Toch bizar om over de Nederlandse radio via een journaliste in Kaapstad iets over een demonstratie te horen.

Papou wil een nieuwe motor voor zijn moto. Hij heeft verzuimd zijn olie te controleren. Ik doe het niet meer, als hij niet meewerkt doe ik het ook niet meer. Dikke kans dat hij ook voor de tweede keer niet is overgegaan. Het is mooi, ik weiger te betalen.

Zondag 7 augustus
Het is helemaal niet zo warm de laatste week, maar het is vochtig en drukkend. Gisteren gaf de hygrometer 72% aan.

Gisteren brachten twee groepen vrouwen uit Barigondaga een bezoek aan de tuin van Médina Coura. Ze waren uitermate tevreden en hebben veel opgestoken. De verbouw van tuinbouwproducten in Barigondaga is een beetje eenzijdig. Ze weten hoe ze rijst moeten verbouwen, uien ook. Maar dan houdt het een beetje op. Door dit soort uitwisselingen hopen we dat het verbetert.

dit is de tuin ibij Barigondaga, ze doen hun best, maar het is een karig geheel, dat ligt ook aan het seizoen trouwens.

groepje vrouwen uit Barigondaga in Médina Coura

vrouw in Médina Coura wiedt onkruid en prpareert de grond voor het nieuwe seizoen

In het dorp Médina Coura worden produkten uit tuinen verwerkt

hier een kast met voor de verkoop bestemde produkten

Maandag 8 augustus
Het heeft de afgelopen nacht behoorlijk geregend, dat is goed. Maar voor de landbouw is het aan de late kant. Het zou beter zijn als de regentijd zo half juni begint.

Volgens de Franse krant La Libération is de Malinese belastingdienst op 5 augustus gehackt en wordt er losgeld geëist.

De jonge bougainville-plant die kinderen twee weken hadden gesloopt, begon weer prachtig uit te lopen. Helaas heeft Douba nu alles uit de grond gerukt. Ze zijn bezig om de cour te schonen in verband met de vele muggen in deze vochtige tijd. Nu is dus alles weg.

Dit soort jacht straaljagers (MJ-39 Albatros) werden door de Russen afgeleverd

De junta heeft Moskou vier straaljagers weten af te troggelen. (MJ-39 Albatros) en op zijn minst één helikopter. Die zijn de afgelopen dagen in Bamako gearriveerd. Ik moet zeggen dat ging in het nabije verleden wel veel moeizamer. Het leger moest soms jaren wachten voordat nieuwe vlieg- of voertuigen arriveerden. Het leger is nog in afwachting van enkele SU-35 straaljagers.

Ook van dit type zouden er door Rusland enkele worden geleverd.

Woensdag 10 augustus
Bij Tessit tegen de Burkinese grens is een legerkamp aangevallen door jihadisten: 42 gedode soldaten, 7 terroristen en 4 burgers. De Fransen waren actief in deze regio, ja, die zijn nu vertrokken.

Donderdag 12 augustus
De Duitse inbreng voor de Minusma werd vandaag verder verboden in Mali interne vluchten uit te voeren om militairen te vervangen door een nieuwe lichting. De Duitse militaire missie van ongeveer 1100 soldaten heeft nu al zijn activiteiten opgeschort.
Ikzelf ben herstellende van alweer een voedselvergiftiging. Gisteren heb ik de hele dag in bed gelegen. Het gaat vandaag weer veel beter.

Zondag 14 augustus
Het lijkt erop dat de Duitse militairen toch weer mogen vliegen. Is de reden dan dat de junta heeft ingezien dat die maatregel behoorlijk overdreven was? Het zijn trouwens niet alleen de Duitsers die weer mogen bewegen, het zijn alle blauwhelmen van de Minusma.
Om per bus van Sévaré naar Gao te reizen is praktisch onmogelijk. De weg is in een erbarmelijke staat. Diverse blokkades van politie of leger eisen tol van de passagiiers. Bandieten op hun beurt beroven de passagiers van hun bezittingen en geld. Zelfs de militairen die de bussen begeleiden, laten het meestal afweten.

Maandag 15 augustus
De 49 Ivoriaanse militairen die op 10 juli op het vliegveld Senou bij Bamako werden gearresteerd als zijnde huurlingen (van wie?), worden beschuldigd van poging tot ondermijning van de staatsveiligheid. Ze zijn vandaag officieel gevangen gezet. Het woord is nu aan justitie al is de bemiddeling van Togo nog steeds gaande.

Vlak voor het vertrek van de Fransen werd er in Gao nog gedemonstreerd

Gisteren demonstreerden enkele tientallen mensen tegen de aanwezigheid van de laatste Franse militairen en eisten dat ze binnen 72 uur zouden vertrekken. Het heeft geen invloed gehad op hun vertrek, de datum van 15 augustus stond al vast. Het is dus vandaag dat de laatste Fransen van de Missie Barkhane Gao en Mali hebben verlaten. De junta heeft ernaar gehandeld, het land is overgeleverd aan jihadisten en aan Russen.

De laatste hangars worden gedemonteerd om te verhuizen naar Niger

De Fransen vertrekken definitief

Dinsdag 16 augustus
De afgelopen nacht hadden we tot 12 uur geen stroom. Het was heel, heel warm. En vanmorgen om zes uur werd de stroom weer uitgeschakeld, nu vanwege storm, donder en regen. Ik heb in het donker gedoucht. Het is nu acht uur en het regent nog steeds. Maar oh wonder, terwijl ik dit schrijf, op mijn telefoon, floept de stroom weer aan.

Het zijn van die luxeproblemen, niet te vergelijken met de enorme problemen waar het gros van de bevolking voortdurend mee te maken heeft, de armoede, het jihadisme, de vluchtelingen enzovoort.

Op twitter: "Met de effectieve terugtrekking van #Barkhane heeft het Malinese leger een hete aardappel in handen. Als propaganda en populisme het mogelijk maken om partners te verdrijven, zullen ze het dan mogelijk maken om gewapende terroristische groeperingen te weerstaan?"
Het vertrek van de Franse militairen laat een meer en meer geïsoleerd land achter.

Woensdag 17 augustus
Het belangrijkste nieuws van de dag is het landelijk verbod op het gebruik van chicha's ofwel waterpijpen. Ik zou niet weten wat daar nou het probleem mee is. Die waterpijpen worden veel gebruikt in Mali. Zelfs in de Miniprix hier in Sévaré worden ze verkocht. En er zijn diverse locaties waar je een pijpje kunt roken. Wat de reden van het verbod is heb ik niet goed begrepen. Je gebruikt ze toch niet met drugs of zo?

deze nare foto hoort eigenlijk in nieuwsbrief 661. In Moura vond een grote slachting plaats, toegeschreven een de FAMa en de Russen. Hun motorfietsen werden in brand gestoken

In Niamey, de hoofdstad van Niger, werd een demonstratie tegen de aanwezigheid van de Franse troepenmacht Barkhane door de autoriteiten Barkhane verboden. Het lijdt geen twijfel dat ook in Niger een forse oppositie is tegen de aanwezigheid en de komst van de Fransen uit Mali.

Een andere tweet: "Deux jours après que #Barkhane ait quitté le #Mali, les autorités maliennes continuent de s’en prendre à la #France. Cette fois-ci, elles saisissent le Conseil de sécurité de l’#ONU et accusent la #France de fournir des armes et des renseignements aux terroristes." (De junta beschuldigt Frankrijk wapens aan de terroristen te leveren en hen te voorzien van inlichtingen. Zij dient een klacht in bij de Veiligheidsraad van de VN.)

Vrijdag 18 augustus
Wat een dag met tegenslag. Het begon al vroeg. We hadden nog altijd geen water, dat is niet preetig. Het is ook warm, en alweer vochtig. Om kwart over zeven sloeg ook de stroom uit. Dat duurde tot drie uur. Vanmorgen kwam Niangaly om te onderzoeken waarom onze watervoorzienig ermee was opgehouden. Volgens hem kwam dat omdat de boom flamboyante uit zijn voegen was gegroeid en de zon weg hield van de zonnepanelen, al had ik mijn twijfels. Hij stelde voor om de groene zijtakken van de boom te verwijderen en had er best veel werk aan. Na een uur was de hemel helemaal opgeklaard. Wat een kaalheid zo opeens. Maar nog altijd geen water, terwijl Niangaly volhield dat de pomp liep, al dat was niet zo. Adama had eerder geopperd dat de schakelaar naar de pomp misschien defect was, en hij kreeg gelijk. Die reparatie was snel gepiept.
Aan het eind van de ochtend kwam tegen mijn zin de varkensman weer langs. Die komt tegenwoordig elke week, terwijl mijn oude voorraadje nog lang niet op was. Ik twijfelde, het is duur vlees, duurder dan wat je op de markt koopt. Ik ging akkoord met een stuk ribbenkast van een kilo of vijf, mij te laat realiserende dat we geen stroom hadden en dat dus de koelkast uit was. Ik was verplicht om de generator in te schakelen. Dus mijn middagdutje ging gepaard naast een ronkende generator.
Toen ik vanmorgen mijn computer aanzette, bleek een van de twee monitoren het niet meer te doen. Misschien kan ik die nog repareren. En dan ligt er ook nog een laptop op mij te wachten. Ik kon er nog niet naar kijken. Adama vertelde dat zijn telefoon het niet meer deed. Dat kost mij vast wel 150 euro.

Ik vond deze foto van Luxemburgse blauwhelmen op patrouille. Ondanks eerdere berichten blijven zij nog even.

Zaterdag 20 augustus
Weinig echt nieuws. De eerste minister Choguel Maïga is met hartproblemen in een kliniek opgenomen voor zijn rust. Hij zou zich in de kliniek Pasteur in Bamako bevinden. Dus als je Fransen nodig hebt zijn zet je je principes even op een laag pitje.
De vicepresident is inmiddels vervangen door de militair kolonel Abdoulaye Maïga.
Frappant feit is dat een vijftal coupplegers al in februari een verbod kregen opgelegd om naar de Europese Unie te reizen, onder wie ook Choguel Maïga. Hij kan in de EU meteen worden gearresteerd.

In Mali wordt homoseksualiteit binnenkort verboden. Vreemd, maar er is wel meer vreemd. De junta grijpt dit aan op een moment dat er geen legitiem parlement is.
Homoseksualiteit is toegestaan in Burkina en in Niger, illegaal in Mauritanië Guinée en Senegal. Het verbod is voornamelijk ingegeven door geloof en traditie.
Kan het ermee te maken hebben dat Mali de banden met Iran aantrekt?

Het regent, desondanks hebben we nog steeds stroom.
Jammer trouwens, zowel Djeneba als Paul zijn gezakt voor het eindexamen van het Lyceum (BAC), schrale troost is dat minder dan 20% van de kandidaten is geslaagd. Voor Djeneba is het logisch, ze is bijzonder slecht in Frans. Volgens Aïche in Bamako heeft de junta de touwtjes ook in het onderwijs stevig in handen, dat wil zeggen, dit jaar is omkoping er even niet bij.

Maandag 22 augustus
Frankrijk ontkent natuurlijk alle beschuldigingen vanuit Mali aangaande vermeende steun en het verstrekken van inlichtingen aan de jihadisten. In Frankrijk wijst men erop dat er in de afgelopen 9 jaar grote verliezen zijn geleden en 53 Franse soldaten het leven lieten in Mali, terwijl ook velen verwondingen opliepen, ernstig of minder ernstig.
Deze week ook is het 500 dagen geleden dat jihadisten de Franse journalist Olivier Dubois gijzelden. Nu de Franse missie Barkhane het land heeft verlaten wordt het extra moeilijk om de gijzelaar terug te vinden. Maar alles zal in het werk worden gesteld om hem toch te vinden en te bevrijden.

Ik blijf altijd geobsedeerd dooe dit soort kleine vogeltjes. In no time verorberen zij alle mil, die eigenlijk voor de kippen is bestemd.

Dinsdag 23 augustus
Sinds vanmorgen 9 uur geen stroom en sinds een week heb ik last van een ontstoken linkeroor. Ik slik antibiotica. De afgelopen nacht had ik veel last, gelukkig deed een Efferalgan (aspirine) wonderen. En eigenlijk heb ik het idee dat het heel goed gaat. Ik hoop dat het snel over is.
Verder klaagde Diahara over haar menstruatie. Het implantaat dat ik voor haar geregeld had, moet zo'n beetje zijn uitgewerkt, maar dat terzijde. Wat mij enorm verbaasde is de prijs die je in Nederland betaalt, zonder de kosten voor het inbrengen is dat 200 euro, lees ik op het web. Hier in Mali betaal ik daar 3 euro voor! Het prijsverschil kan misschien worden verklaard door subsidie van de Nederlandse ambassade.

Om 1 uur was er weer stroom. Die schakelde om 4 uur weer uit, toen noodweer zich over Le Petit Palais uitstortte. En kennelijk niet alleen in Sévaré, want ik krijg nu het bericht dat het huis van Meni in Fana door storm en regen is ingestort. Ik zucht, geld? Trouwens ook in Sévaré schijnt er veel schade te zijn.

En hoe gaat het nu met mijn oor? Links hoor ik niks meer.

Donderdag 25 augustus
Nassourou kwam langs om mijn bloeddruk te meten. Niks mis mee: 155 - 88 geloof ik, Maar zei hij, het oor kan best zijn aangedaan door malaria. Hij bestelde een zak medicijnen om niet te geloven. Hij komt later terug om mij te prikken.

Vrijdag 26 augustus
Dat prikken heb ik even uitgesteld. Het lijkt of die oorontsteking erop zit. Toch is het niet over.
Vandaag ben ik met Douba naar Sévaré geweest. Hij heeft voor mij wortelen en sperziebonen gekocht. Nou ja, sperziebonen, het is gewoon Surinaamse kouseband. Die heb ik hier in Mali nooit eerder gezien. Sommige zijn wel 50 centimeter lang.
Ik heb een portie vandaag klaargemaakt, heerlijk.

Zaterdag 27 augustus
Er is niet veel nieuwes. Iemand bracht mij een heel dure laptop met veel problemen. Het zoontje is er in de auto op gaan zitten, ja, daar kan zo'n ding niet tegen. Ik ben er vandaag de hele dag mee bezig geweest, het schiet niet op. Ik weet niet of ik daarmee door moet gaan. Het kost me veel tijd zonder dat ik iets opschiet. Ik heb op z'n minst een nieuw scherm nodig, dat is duur, misschien wel 200 euro. Ik weet het nog niet.

Zondag 28 augustus
Nog steeds zijn er geen ontwikkelingen rond de 49 Ivorianen. Diverse pogingen zijn ondernomen o.a. door buitenlandse staatshoofden, maar zonder succes. Waarom is de junta toch zo weerbarstig om niks? En eh, is het niks?
De junta heeft ook een klacht ingediend bij de VN Veiligheidsraad tegen Frankrijk die wapens zou leveren en inlichtingen aan de terroristen. Daar is geen nieuws over, op die absurde aanklacht wordt vanuit New York kennelijk niet gereageerd.

En de medicijnen van Nassourou heb ik niet genomen. Mijn oor lijkt verder vanzelf beter te worden. En het is maar de vraag of ik echt aan malaria lijdt. We zien wel verder.

De volgende nieuwsbrief komt waarschijnlijk over een maand.