Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 656 van 1 januari 2022

decemberactie van Stichting Mopti
en
verkiezingen op de lange baan geschoven

Lieve mensen, lieve donateurs van de Sichting Mopti. Wat gaat het goed met de decemberactie! Ik bedank iedereen voor hun bijdragen. Het is weer als vanouds, tot oud jaar hebben we 13.000 euro opgehaald, fantastisch! We streven naar ongeveer 15.000, dus we hebben nog een beetje te gaan. Ik heb daar vertrouwen in. Maar ik wil u er in deze nieuwsbrief nog even aan herinneren dat het nog altijd kan, mocht het u zijn ontschoten. Klik hier voor meer informatie over hoe en wat.
Er zijn enkelen die ik niet persoonlijk kon bedanken omdat ik het mailadres niet ken, evenwel toch mijn hartelijke dank!

Donderdag 2 december
Het zit ook niet mee. Gisteravond begaf mijn ssd-hard-disk het. Niet een echt probleem, vervelend, maar ik had nog een oude disk die mij redelijk weer redde. Op de een of andere manier is de tekst voor mijn nieuwste nieuwsbrief verdwenen. Er zat nog niet veel in gelukkig.
Vandaag bezig geweest met de decemberactie onder MailChimp. Het blijkt dermate ingewikkeld dat ik daar niet mee door wil gaan. Ik doe het maar op de oude manier.
Vandaag ben ik naar de bank geweest. Adama heeft een nieuwe bromfiets nodig omdat de zijne gewoon op de markt in Sévaré werd gestolen. Die blijkt geen 600 euro te kosten, maar de prijs is verhoogd naar 725 euro. Het is krankzinnig, wat een geld.
Ik heb, of ga, iedereen zeggen dat zij hun bromfiets nergens, maar dan ook echt nergens, zonder zwaarder slot moeten parkeren. Het risico is te groot en ik weiger voortaan bij diefstal zonder een dik slot een nieuwe bromfiets te betalen. Later in de week kocht ik een aantal nieuwe sloten, ik geloof niet dat die worden gebruikt.

Vrijdag 3 december
Het gaat iets beter met de stroomstoringen. Maandag was de laatste en dinsdagavond en nacht de gebruikelijke van de week. Vervelend, maar daar kan ik mee leven.
Toch was het vanmorgen opeens weer raak, maar dat duurde een half uur, Dat kan ermee door.
Ik ga nu mijn uitnodiging voor de decemberactie afmaken, ik wil die zondag versturen, op de oude manier.

Zaterdag 4 december
Oh het is weer vreselijk, en toch de hele ochtend weer geen stroom.
Maar nog veel, veel erger de afschuwelijke aanslag op een open vrachtwagen volgeladen met marktgangers bij Songho tussen Sévaré en Bandiagara. Daarbij vielen 33 doden en vele gewonden. Op de sociale media zag ik een verschrikkelijke foto van verkoolde lichamen en ledematen. Ik heb geloof ik nooit zo'n verschrikkelijke foto gezien. Christian vertelt mij later dat de weg tussen Sévaré en Bandiagara vanaf maandag volledig is afgesloten.

Zondag 5 december
Het is zover, ik heb de decemberactie de deur uit. Om die te versturen gebruik ik dan maar mijn Nederlandse internetprovider, ik probeer Gmail dan helemaal te mijden. Ik heb de indruk dat het goed is gegaan, ik kreeg weinig foutmeldingen terug. Het is een pak van mijn hart. En meteen zijn de eerste giften al binnen. Ik zal iedereen voor zover mogelijk persoonlijk bedanken, maar voorlopig al heel erg bedankt!
Verder vanmorgen weer bezig geweest met de site van mijn zusje. D'r zitten gedeeltes in waar ik heel weinig van begrijp en dat maakt het moeilijk. Ik moet er toch mee verder.
Vannacht heb ik de recente film van de Beatles Get Back gedownload. En vanochtend een gedeelte van het concert aan het einde bekeken, dat duurt geen half uur. Ik was erg onder de indruk, op sommige momenten had ik het kippevel op mijn armen. Maar voor de rest, de hele film duurt iets van acht uur, dat is wel erg lang. Maar leuk dat ik misschien af en toe terug kan naar mijn jeugd!

Maandag 6 december
Direct maar begonnen met het bedanken voor de bijdragen voor de Stichting Mopti. Valt niet mee, iedereen een persoonlijk woord, voor zover ik de gevers ken, want dat is niet altijd het geval. Het is nu bijna vijf uur, mijn dag zit erop. Ik kocht vanmorgen bij de Miniprix een hele Parmezaan-kaas van 2,5 kilo. Ik kan ook een kleiner stuk nemen, maar je weet het maar nooit, wat ze vandaag hebben is morgen weg. Ik stop hem in de vriezer, want de oude is nog niet eens op.

Dinsdag 7 december
Rustige dag, het is zes uur en ik wacht op de dinsdagavond-coupure, die niet komt. Je kunt er dus nooit van opaan. Jammer, niet jammer. Ik was speciaal vroeg begonnen om mijn potje te koken. En nog steeds om zeven uur hebben we stroom. Het is fijn.

Woensdag 8 december
Sinds deze morgen om half zeven hebben we toch weer geen stroom. Het ging zo goed, de laatste coupure was afgelopen zaterdag, dus het gaat wel veel beter. Ik zit me te vervelen in een stoel binnen en kijk uit op de cour. Daar zijn Oumou, Founé en Diahara eindeloos bezig met vegen. Het stof waait hoog op. Ze doen het omdat het zo hoort, het is volgens mij helemaal nergens voor nodig. Als ze zich alleen zouden ontfermen over weggegooid plastic, papier en hier en daar wat bladeren zou dat meer dan genoeg zijn. Maar nee, elk zandkorreltje wordt opgeveegd of verplaatst. De rest van de dag laat iedereen alles achteloos op de grond vallen. Als ik die gedropte plastic zakjes zie liggen gooi ik ze in de vuilnisbak. Niemand neemt het initiatief om hun rotzooi direct in een afvalbak te deponeren, ze redeneren dat de vrouwen het de volgende dag wel opvegen. En die zijn daar dan een of twee uur mee bezig. Trouwens, ze doen de straat ook meteen, elke dag.
Ik zie op mijn telefoontje dat het goed gaat met de decemberactie, net stuurde een NGO uit België 1000 euro! Dat is een flinke verrassing.

Donderdag 9 december
Niet zoveel nieuws vandaag, behalve dat we tot vanmiddag voor de Stichting al meer dan 7000 euro hebben opgehaald, binnen vijf dagen!
Ik baal wel een beetje. Amahiré heeft geld nodig voor de kleermaker die een luxe kerstjurk moet naaien en vraagt daarvoor 15 euro. Ik vind dat veel geld en heb het geweigerd. Ze wilde ook nog met de kerst naar Fana, naar haar familie. Die heb ik nog onlangs 150 euro overgemaakt omdat ze niet meer te eten hadden. En daarom weigerde ik Amahiré ook haar reiskosten, ze is een luxe poppetje, Willem betaalt wel. Als zij in juli klaar is met haar verpleegstersopleiding ga ik denkelijk ook niet voor een vervolgopleiding. Ik besteed dat geld liever aan een ander met minder exorbitante aspiraties. Het zijn echter geen gemakkelijke beslissingen. Ik heb dit jaar al meer dan 20.000 euro uitgegeven aan mensen met problemen! Begrijp mij goed: dit staat geheel los van de tuinen. En ik betaal dat alles uit eigen zak, maar ik kan daarmee niet doorgaan. Ik geef het liever aan serieuze gegadigden.

Zondag 12 december
Er zijn er erg veel ziek in en buiten de cour, volgens mij meer dan normaal. Ze hebben allemaal malaria en hebben uitgebreide behandelingen nodig, pilletjes en infusen. De dokter komt elke dag aan huis. Gelukkig zijn die behandelingen erg efficiënt, binnen een dag, soms binnen enkele uren lijken ze wel hersteld. En ze gaan binnen de kortste tijd weer naar school.
Mali heeft een dezer dagen de uitvoer van een aantal producten verboden om de prijsstijgingen te voorkomen. Het gaat om rijst, sorghum, maïs en katoen.

Tussen Sévaré en Douentza reed een truck van de MINUSMA op een mijn, zeven doden en meerdere gewonden. Het betrof allemaal Togolese blauwhelmen.

Maandag 13 december
De CEDEAO eist van Mali dat de verkiezingen op 27 februari doorgaan, zo niet dan volgen er mogelijke strengere sancties. De junta antwoordde dat zij uiterlijk eind januari 2022 een verkiezingsagenda zouden presenteren. Wat voor sancties is niet duidelijk.

Dinsdag 14 december
Ik wilde net schrijven dat we al een twee weken geen noemenswaardige stroomonderbrekingen hadden. Maar prompt ging het licht uit en kon ik gedurende twee maal een uur niks doen.
Ik heb mijn computer vandaag voor de tweede keer naar Windows 11 overgezet. Ik vraag mij af of het nou handiger of beter is. Maar ik moet met mijn tijd mee.
Sinds zondagavond heb ik Papou niet meer gezien. Hij vroeg mij zondagavond om 7,50 euro voor privélessen wiskunde, ik heb hem dat gegeven en gevraagd om een reçu. Na diverse keren vragen kwam hij met een papiertje aanzetten. Toen ik dat aan Adama toonde zei hij dat het vervalst was. Dus dat geld heeft hij ergens anders voor gebruikt. Het is misschien wel vaker zo gegaan. Ik moet vaak zo op mijn hoede zijn, als ze kunnen zullen ze mij bedonderen, niet allemaal trouwens. Nu ruikt hij onraad en vermoedt al dat ik het heb ontdekt, hij laat zich al dagen niet meer zien.

Het gaat goed met de decemberactie, al is de toestroom een beetje gestokt, we hebben bijna 8.000 euro opgehaald, maar ons streven is zoals in andere jaren 15.000 euro. Er moet nog wat gebeuren, ik hoop het.

Ik ben gisteren nog maar een keer begonnen met een antimalaria-kuur. Het stikt van de muggen en ik voel mij daardoor waarschijnlijk iets minder goed. Ik ben nu op de helft.

Vandaag trouwens heeft de Franse missie Barkhane de stad Tombouctou verlaten en hun taken overgedragen aan het Malinese leger, de FAMa. De VN vredesmissie blijft waarschijnlijk gewoon aanwezig.

Donderdag 16 december
Ik ben bezig met een laptop die het niet wil doen en ik begrijp niet wat er aan de hand is. Ik ben er al twee dagen mee bezig en ik kom er niet uit. Nieuw moederbord als je het mij vraagt. Maar bestellen is er niet meer bij, de pakketjes komen niet aan.

Op 20 december komt Macron naar Mali voor een ontmoeting met de militaire overgangspresident Assimi Goïta. Daarna wil hij naar Gao voor een kerstdiner met de Franse militairen aldaar. Er doen geruchten de ronde dat Goïta hem niet wil spreken. Hij wil geen discussie over het Russische huurlingenleger Wagner. Macron en de hele westerse wereld zijn daar fel op tegen. Maar het is de vurige wens van de Malinese bevolking, althans van de jongeren in Bamako, die af en toe felle demonstraties organiseren. Fransen d'r uit, Russen d'r in. (Ze weten niet waar ze het over hebben). Verder betuigen ze hun agressieve steun aan de junta. Het is al net zoiets als in Nederland de wappies.

De familie Meni Kodio blijft me achtervolgen. Onlangs stuurde ik Meni 150 euro gewoon om eten te kopen, nu stuurde ik hem weer 60 euro voor een fiets voor zijn dochtertje Catherine, die anders elke dag 5 km moet lopen om naar school te gaan. En dochter Amahiré betaalde ik 40 euro voor twee nieuwe banden voor haar brommer.

Gouro van onze tuinenequipe bracht mij foto's van diverse tuinen. Ze hadden mij al wel verteld over de tuin van Saredéra, die foto's laten klip en klaar de ernst van de situatie in hun tuin zien. Ik ben ervan geschrokken. Niet om de staat van de tuin, maar om de verplichte kleding van de vrouwen. De dorpelingen zijn heel erg onder invloed van jihadisten. Ze hebben geen keus. De mannen moeten een reep van hun broekspijpen afknippen, ook dat is verplicht voor de sharia. De jihadisten hebben nooit kwaad in de zin gehad. Wel hebben ze het schooltje in het naastgelegen dorp gesloten. Verder moet zij ook eten en eisen een klein gedeelte van de opbrengst uit de tuin.
Gouro en Garba waren in Saredéra om zaden te brengen, onder andere uien en pepers.
Zij kunnen hun motoren daarvoor niet gebruiken, het risico is te groot dat ze die inpikken. Ze reizen dus met het openbaar vervoer en kunnen alleen als er in de buurt een markt is.

Zaterdag 18 december 2021
Ik wilde vanmorgen net melden dat we al wel een week geen stroomonderbreking meer hadden. Dus zaten we subiet de hele dag tot 's-avonds 10 uur zonder. Ik kon niet veel doen vandaag, eigenlijk helemaal niks.
Vanmiddag ontdekte ik dat een sleutel van de buitendeur ontbrak. Het is bizar, zou ie zijn ontvreemd? Is dat een risico?

Macron was van plan om een bezoek te brengen aan Bamako en aan Gao. Hij heeft zijn reis geannuleerd vanwege de corona, zoals wordt beweerd. Of er toch andere redenen zijn weet ik niet? Macron zou hebben aangestuurd op een ontmoeting met meerdere West-Afrikaanse staatshoofden, zoals die van Ghana en Tsjaad, Maar interim-president Goïta zou daartegen bezwaar hebben gemaakt en alleen onder vier ogen met Macron willen spreken. Dan zijn er ook de veiligheidsproblemen. Men is bang voor anti-Franse onlusten in de hoofdstad.

Tsjaad stuurt 1000 militairen om de VN blauwhelmen te versterken.

Zondag 19 december
Ik moest dus vroeg op, vanmorgen eindelijk dan de doop van Founé, de jongste telg bij de familie, dochtertje van Douba en Maman, zoals gebruikelijk in de familie bij een nieuw geborene. Hoewel nieuw, ze is op drie dagen na al een jaar oud. De familie Sanogo is voornamelijk katholiek en de doop volgt de Islamitische gewoonte. Want ook een keer per maand is er in de katholieke kerk een speciale doopdienst, maar daar gaan ze niet heen. Goed het maakt niet uit.
De séance duurt slechts enkele minuten. Er wordt driemaal een zegen uitgesproken en dan wordt de naam afgeroepen. Er zijn maar een handjevol mensen op komen dagen, dat was vroeger meestal wel anders, dan was de hele binnenplaats vol. Nadat iedereen zich tegoed had gedaan aan een maaltijd met bonen en uien, vertrokken de meesten alweer. In de tussentijd had Moctar zich ontfermd over een arm schaap. Het kon ook wel een geit geweest zijn, het verschil is niet altijd zo makkelijk te zien. Dako komt mij om geld vragen, de bonen zijn op, hij gaat brood kopen en Nescafé. Er waren niet zoveel mensen zei hij, vele bezoekers zouden in de kerk zitten. Het feest wordt ons niet gemakkelijk gemaakt, we hebben geen water, maar we behelpen ons wel.

Woensdag 22 december
Afgelopen maandag zaten we toch weer de hele dag zonder stroom en gisteren kwam Niangaly onze watertoevoer controleren. De toegesnelde elektricien vond uit dat de zonnepanelen moesten worden schoongemaakt.
Vandaag moest ik de aan/uit schakelaar vervangen door een zwaarder exemplaar. Lastig klusje, maar het lukte zonder veel problemen.

Vrijdag 24 december
Om met het goede te beginnen. Ik ontving vandaag voor de auto een pakketje sleutel-onderdelen via de post, die ik eind november bij EBay Engeland had besteld. Een weekje te laat, een kniesoor die daar wat van zegt. Ik kan nu met mijn autosleutel mijn deuren weer openen! Ikke erg blij! Het betekent dat de post wel werkt. In China durf ik niks meer te bestellen, dat komt niet aan. En post uit Nederland duurt maaaanden!
Adama was niet erg tevreden dat ik geen kerst wilde vieren, het is me te duur en ik heb er ook helemaal geen zin in. Of ik geen nieuwe kleren wilde kopen! Dat is in Mali wel een beetje gebruikelijk, maar het leven is mij ook gewoon te duur. Mijn privé-uitgaven dit jaar overtroffen alle voorgaande jaren met glans. Ik moet bezuinigen en ik zeg nu echt vaker "nee"! En nee-zeggen zit niet echt in mijn karakter.

Het Malinese leger is eindelijk in de aanval tegen de terroristen in de Dogon, zo lees ik op maliactu.net. En dat werd wel tijd. In de streek tussen Bandiagara en Koro aan de grens met Burkina, zijn vele schuilplaatsen opgeruimd en aangetroffen wapentuig vernietigd. Die terroristen zitten daar al jaren en gingen rustig hun gang met aanslagen op dorpen en verkeer. Er werd ze geen strobreed in de weg gelegd. De aangetroffen terroristen hebben in allerijl de wijk genomen richting Douentza en naar Baye. Over de strijd is bijna niks bekend.

De geruchten worden steeds sterker dat de Wagner-groep wel degelijk naar Mali komt, of daar misschien zelfs al is gearriveerd. Op het vliegveld van Bamako werden Russische vrachtvliegtuigen gespot. President Poetin ontkent dat Rusland iets te maken heeft met de Wagner-huurlingen. Rusland heeft een aantal militaire instructeurs gestuurd. Een paar weken geleden werden vier Russische helikopters afgeleverd op het vliegveld van Bamako. Het is mogelijk dat die instructeurs daar iets mee te maken hebben. Frankrijk is in elk geval zeer ongerust.

In Bamako is een Total benzinestation afgebrand. Het was een heftige brand gepaard gaand met explosies, er zijn geen slachtoffers. Ik heb er verder niks meer over gehoord, maar volgens mij is het goed mogelijk dat de fik erin is gestoken door anti-Franse sentimenten.

Zaterdag 25 december, 1e kerstdag.
Het is weer het bekende liedje. Het is feest en je zal eten tot je buik ontploft. Gisteravond bracht Isabelle van Christian mij een maaltijd voor twee dagen. Eigenlijk hoopte ik verder niet op meer, maar terwijl ik vanmiddag voor de lunch net een overheerlijk stuk brood met een kaasomelet zat te eten, bracht Founé mij voor nog twee dagen couscous met vleessaus. Ik was niet erg aardig tegen haar en vroeg mij voortaan te waarschuwen als ze met eten zou komen. Dan kan ik daar een beetje rekening mee houden. Dat heeft ze vast niet begrepen.

Ik heb vanmorgen het eerste deel van de trilogie van de Beatles zitten kijken. De opnames zijn perfect, alles stamt naar ik meen uit 1969 en is de aanloop naar hun laatste concert op het dak van hun Abbey Road-studio. Het viel me niet zo mee, een half uur is heel aardig, maar de hele trilogie duurt 7,5 uur, dat is eindeloos, veul te lang. Overigens had ik het concert aan het eind van het derde deel al eerder bekeken. Het uiteindelijke concert is wel bijzonder, ook met het naderend onheil van de Bobbies die er een eind aan wilden maken vanwege klachten over geluidsoverlast in de buurt. Nu nog het tweede deel, misschien is dat interessanter.

 

Het Malinese ministerie van defensie heeft een communiqué uitgebracht dat het inderdaad om Russische instructeurs gaat en dat er geen militairen van Wagner in Mali zijn. Zie eventueel hier het commentaar van de NOS.

Volgens de krant Le Monde is er veel kritiek uit het buitenland, uit de Europese Unie en van de CEDEAO, over de Russische invloed en over de eventuele komst van de Russische huurlingen. Daarin heeft de Malinese regering wel een beetje een punt. Le Monde schrijft: « Ils ne peuvent pas savoir ce qui est mieux pour nous. La France nous a aidés, nous lui en sommes reconnaissants, mais nous sommes chez nous et avons le droit de choisir avec qui nouer un partenariat »

Toen ik vanmiddag Bakary belde om hem een goed kerstfeest te wensen, vertelde hij dat hij net terug was uit Djigibombo, zijn ouderlijk dorp, waar een voor hem belangrijke oudere was overleden. Hij is afgelopen maandag in grote stilte naar het dorp vertrokken voor de begrafenis. Die reis is niet helemaal zonder risico's na die verschrikkelijke aanval op de auto bij Songho. Alle wegen rond Sévaré zijn in elk geval gedurende de nacht afgesloten. Uit veiligheidsoverwegingen had hij niemand ingelicht over die trip. Maar gelukkig is het bezoek aan Djigibombo zonder narigheid verlopen.

Zondag tweede kerstdag. Op het moment dat ik gisteren wilde gaan slapen kwam Adama vragen of ze bij mij hun kerstfeestje konden vieren. Ik was erg moe en ik zei dat ik daar niet veel fut voor had, in de veronderstelling dat ze het wel in de cour of op het dak zouden vieren. Vanmorgen bleek dat ze dat niet hebben gedaan en ik voel me nu best een beetje schuldig.
De Kerst is redelijk rustig verlopen, zeker voor mij. De uitnodiging voor een feestelijke kerstmaaltijd bij de nonnen in Sévaré heb ik afgeslagen. Ik was daar wel graag bij geweest, het is lang geleden dat ik voor het laatst bij de Katholieke missie was uitgenodigd. Zij begrepen mijn reden, ik ben bang voor covid en ik had niet veel trek om in een gezelschap van wel dertig man aan te schuiven. Jammer misschien een andere keer.

Maandag 27 december
Ik weet niet wat mij scheelt, ik voel mij redelijk gezond, maar vanmorgen kwam ik pas over achten mijn bed uit. Ik heb geslapen als een os. Het feestje van eerste kerstdag heeft gisteravond toch plaatsgevonden. Adama had een enorme taart gekocht en een fles mousserende cider zonder alcohol. Dus plots zat de hele familie bij mij in huis aan de taart.

Verschrikkelijk naar nieuws uit Burkina: een door de overheid gesteunde zelfverdedigings-militie is in een hinderlaag gelokt waarbij 41 mensen de dood in werden gejaagd. Burkina is voor twee dagen in rouw.

Christian kwam vandaag langs om zijn gezicht te laten zien en om de lege schalen op te halen. Ik vroeg hem naar de omicron en of er eventueel al boostervaccins beschikbaar zouden zijn. Hij vertelde dat die omicron-variant nu bezig was om toe te slaan. Dus ook rond Mopti en Sévaré. Er zijn opeens veel meer gevallen, Christian heeft twee weken vrij van een bank in Mopti, waar hij als arts werkt. De bank was gesloten vanwege de vele gevallen van corona! Het maakt mij ongerust, ik had meteen lichte pijn in mijn hoofd en in mijn keel, ik moest niezen.
Ik keek op het internet naar de mate van besmettingen en zag dat er de laatste tijd inderdaad aanmerkelijk meer besmettingen waren gerapporteerd.
Corona in Mali, klik op deze link!

Donderdag 29 december
Geen bijzonderheden tot nu toe, behalve dan twee sms'jes van Djeneba, de oudste dochter van de gehandicapte Modibo. Gisteren was ze nog bij mij thuis, ze was erg in mineur. Toch weer problemen met haar gezondheid. Ze schrijft zelfs dat ze er een eind wil maken aan haar leven. Haar bromfiets is stuk, de huisbaas probeert de familie uit hun schamele lemen huis te zetten, hun winkeltje is weggehaald, hun benzinestationnetje is verdwenen in verband met het verbreden van de weg in Sévaré en daardoor hebben ze ook geen inkomsten meer. Ik geef haar moeder elke maand 75 euro om in hun onderhoud te voorzien, al sinds haar vader uit zijn onterechte gevangenschap is ontslagen.
(op 31 december heb ik meer geld overgemaakt na een bezoek aan het ziekenhuis)

Vrijdag oudjaar
Ernstig:
Uitstel van de verkiezingen
In de maand december zijn door het hele land bijeenkomsten georganiseerd in verband met de geplande verkiezingen in februari. Men is er niet uitgekomen. Eerlijke verkiezingen kunnen om veiligheidsredenen niet worden georganiseerd. Eerst moet die veiligheid overal worden gegarandeerd. Daar hebben de autoriteiten volgens mij wel een punt. In de afgelopen dagen is in Bamako besloten de eerder voorgestelde verkiezingen van 27 februari met een half tot vijf jaar uit te stellen. Het congres werd overigens geboycot door veel politieke organisaties en partijen.
Volgens mij zijn er nog geen reacties op de beslissing uit het buitenland. Het is afwachten wat de CEDEAO gaat doen. Eerder dreigde de West-Afrikaanse Unie met extra sancties als de verkiezingen zouden worden uitgesteld. Goïta is van plan een dezer dagen naat Ghana te gaan om de voorstellen te bespreken met de CEDEAO en ze te verzoeken af te zien van eventuele verdere sancties. Van Frankrijk heb ik nog geen reacties gezien. In sommige berichten op de sociale media wordt deze draai gezien als een derde staatsgreep van Goïta. Ik ben wel een beetje ongerust.

Ik stop ermee, mijn deur wordt constant platgelopen met mensen die iets van mij willen.