Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 653 van 3 oktober 2021

veel muggen en weinig stroom
en
ook heel ernstig

Woensdag 1 september
Ik heb eigenlijk niks bijzonders tot nu toe.
Het is tamelijk warm nog steeds, maar er valt niet veel regen meer. Maandagochtend hadden we veel wind en een beetje bliksem. Diahara en Papou zijn dus zaterdag met vakantie gegaan. Diahara is naar familie in Oelessebougou en heeft het daar geloof ik wel naar haar zin. Ik ben een beetje onaardig tegen haar geweest, ze bleef mij onophoudelijk bellen en daar had ik geen tijd voor want ik was behoorlijk druk bezig. Ik zal het straks goedmaken. Papou gaat het in Bamako niet lang uithouden. Hij belde mij al dat hij aanstaande maandag alweer terug wilde komen. Hij heeft het er wel weer gezien. Wat mij betreft blijft hij daar nog lekker een paar weken, lekker rustig.
Vanmorgen was ik sinds lange tijd weer eens in Mopti. Ik moest mijn autoverzekering met een jaar verlengen. Het blijft geen dure aangelegenheid, ik betaalde voor het komende jaar 60 euro. Ik vraag mij altijd weer af of ze uitbetalen als er iets gebeurt.
Ik kocht daar ook Super Glue (secondelijm). Ik wilde eigenlijk 5 van die kleine tubetjes hebben, ik gebruik dat onregelmatig, het kan soms heel handig zijn. Een tubetje kost 30 cent, vijf tubetjes dus 1,50 euro. Maar als ik de hele tray koop met 12 tubetjes in dezelfde boutique betaal ik ook maar 1,50. Die logica kan ik niet goed volgen.
Onderweg naar Mopti zag ik dat er overal behoorlijk wordt gebouwd, meestal grotere gebouwen. D'r moet toch best bij sommigen wel geld zitten. Het is een raar land met en zonder geld.

Donderdag 2 september en vrijdag 3
Om acht uur vanmorgen schakelde men de stroom uit, om twaalf uur was ie terug, om een uur was het weer over. Ik verveel mij.
Het is warm en klam. Het is niet ideaal vandaag. Ik zit buiten, maar aan het eind van de middag moet ik naar binnen om te ontsnappen aan de muggen en dan wordt het nog warmer. Zou de stroom terug zijn om vijf uur of om zes uur? Waarschijnlijk zit heel Sévaré en Mopti zonder, geen idee wat er nu weer aan de hand is. Ik verwacht, ik hoop dat het licht snel weer aan floept.

Het werd half zeven en tot mijn geluk bleven verdere storingen op vrijdag uit.
Zou de regentijd min of meer voorbij zijn? Vandaag heeft een grinder, een wegenbouwmachine, la Route du Petit Palais een beetje opgeschoond en geëgaliseerd, dat was nodig, de weg was nagenoeg onbegaanbaar. Het komt altijd weer door mensen die hun afvalwater over de straat gieten. Het is niet uit hunne hoofden te praten. De regen krijgt dan vat op de grond, door alle auto's worden de kleine putjes grote gaten.

Zaterdag 4 september
De hele dag verheugde ik mij op de kwalificatie van de Formule 1. Het is geen evenement waar ik heel trots op ben. Maar de races zijn zo spannend! Drie jaar in mijn jonge wilde jaren was ik autocoureur in een opgevoerd Fiatje 600 en ik racete ermee op Zandvoort. Noem het een zwarte periode in mijn leven. Toch heb ik in die tijd ongelooflijk veel geleerd, technisch, maar ook sportief. Dat kleine karretje haalde 180km per uur! Op Zandvoort ongeveer 160.
Vandaag dus de kwalificatie van de F1 op het circuit van Zandvoort, waarop ik mij heel erg verheugde. Herkenningspunten uit mijn jeugd.
Helaas had ik de grootste moeite om het evenement te volgen. Meestal had ik problemen met de internetverbinding en nu is ook de stroom nog uitgevallen. Het is niet mijn dag.

Zondag 5 September
In Bamako werd de commandant Oumar Samaké van de FORSAT bevrijd uit het huis van bewaring nota bene door een grote groep politieagenten. Samaké was een dag eerder gearresteerd in verband met demonstraties in juli 2020, waarbij diverse doden en gewonden vielen, voorafgaand aan de afzetting van de Malinese president IBK. De FORSAT (Forces Spéciales Anti-Terroristes), werd zwaar bekritiseerd vanwege het gebruik van overbodig geweld. Diverse mensenrechtenorganisaties keurden zijn bevrijding af. En ook de militaire overgangsregering was er niet gelukkig mee.
In buurland Guinée heeft ook een staatsgreep plaatsgevonden, de president Alpha Condé werd afgezet en gearresteerd. De vervaarlijk ogende kolonel Mamady Doumbouya zegt de macht te hebben overgenomen. Welk land volgt?

Dinsdag 7 september
De scholen gaan binnenkort weer beginnen. De data zijn nog niet bekend. Zo was ik vandaag bij de School voor Verpleegkundigen Yoland Bresson om drie studentes in te schrijven, een slok op een borrel: ruim 1300 euro, maar als het goed is krijg ik dat geld weer terug. Voor de leerlingen van de basisschool moet ik eerst naar de bank, ik ben even platzak.

Vandaag was ik bezig met de laptop van de gehandicapte Emmanuel Keita. Hij heeft een vergroeid been en een vervormde voet. Aardige en vriendelijke jongeman van een jaar of 23 naar ik schat. Hij doet een studie
en volgt de colleges marketing en communicatie via het internet. De laptop had dringend onderhoud nodig en ik doe dat graag. Ik maak mij wel een beetje boos om de ongelijkheid van Malinezen en Europeanen. Nederland is trots op de deelnemers aan de paralympische spelen, ze winnen medaille na medaille en ze sleepten er maar liefst 46 in de wacht, gefeliciteerd, zij kregen er zelfs een lintje voor. Malinezen deden niet mee, voor hen geen medailles, voor hen geen lintje. Ik gun het die Nederlandse sporters wel, maar het is in de wereld zo oneerlijk verdeeld!

Donderdag 9 september
Het is weer zover. Sinds vanmiddag 1 uur zitten we alweer zonder stroom. Ik deed net mijn middagdutje en het was weer warm, drukkend warm. Founé dacht dat het zou gaan regenen, maar tot nu om 4 uur niks.

Ik heb de nieuwe stroomregelaar voor mijn airco afgekoppeld. Ik heb het ding nu al twee maanden niet meer gebruikt vanwege de erg hoge stroomrekening, ik verdenk dat apparaat. De aanschaf heeft mij veel geld gekost. De installateur had mij in eerste instantie veel te veel laten betalen. Op mijn aandringen heeft hij een gedeelte terugbetaald, maar ik vermoed uiteindelijk toch veel te weinig.

Ik wil mij toch een keer uitspreken over de Nederlandse politiek. De enige die de formatie van een nieuwe regering in de weg staat is Rutte. Volgens mij hebben alle politici zitten wachten tot hij het bijltje erbij neer gooit, tevergeefs. Al die leugens, de vergissingen, de vergetelheid, de motie van afkeuring waren niet voldoende. Rutte, wees een man, geef het stokje over, het is genoeg, meer dan genoeg.

Zaterdag 11 september
Slechte dag, het is half vijf en we hebben al de hele dag geen stroom. En gisteravond ook al een paar uur in het donker. Ik heb eigenlijk best veel werk, maar ik kan niet uit de voeten. Ook vervelend dat het Malitel-netwerk het niet doet, daardoor kan ik niet bellen. Dus het is bepaald geen topdag.
Over een topdag gesproken, het is crisis. Iemand vertelde dat er nu ook geen water is. Bij ons nog wel, maar ik heb al diverse vrouwen zien lopen die hier emmers water kwamen halen. Dat is zorgelijk. Als er een uurtje geen stroom is houdt ook het waterleidingbedrijf er mee op. En als het zo laat is als nu, dan is er voor ons te weinig zon voor onze waterpomp.
Tot overmaat van ramp komt Niangaly aanzetten met de waterpomp uit Komongalou die het niet meer zou doen. Alle ellende komt tegelijk. Moeten we nu direct een nieuwe bestellen?

Zondag 12 september
Gisteren heb ik mijn generator een uurtje of vier laten draaien en uiteindelijk om zeven uur deed het licht 't weer.
Vanmorgen sprak ik iemand die mij uitlegde dat tussen Sévaré en Mopti een transformator was doorgebrand. Dat was de oorzaak van alle ellende. Dus vanmorgen ben ik direct begonnen met de drie notebooks, waarvan er eentje vandaag klaar moet zijn, valt niet mee.

Maandag 13 september
Vannacht had ik opeens last van duizeligheid. Het kan twee redenen hebben, last van lage bloeddruk of malaria. Ik ben direct met de eerste malariapil begonnen en ik heb extra water gedronken. Meer kon ik niet doen. Vanmorgen heeft Isaac bloed geprikt en nu wacht ik op de uitslag.
Niet veel later kwam Niangaly langs ivm de pomp uit Komongalou. Onze vaste reparateur zit in Bamako voor een bijscholing, die kan pas donderdag helpen, dus heb ik bedacht dat we snel een nieuwe pomp moeten bestellen. 1650 euro, een hoop geld en nou ja, de vrouwen hebben zelf zoals gewoonlijk geen cent.
Om vier uur kwam Isaac mij de uitslag brengen; malaria en paratyfus. Voor beide had ik nog niet zo lang geleden al een kuur geslikt, kennelijk waren die al uitgewerkt. Wat die paratyfus betreft, dat had ik niet zomaar verwacht. Malaria wel, want ik ben de laatste tijd erg veel gestoken, het stikt van de muggen, meer dan in de regentijd in andere jaren.

Woensdag 15 september
Het gaat al wel weer beter met mij. Die malariapillen werken ongelofelijk snel. Ik zit nu nog zeven dagen aan een paratyfus-kuur, altijd vervelend, maar het is zoals het is.

In Ethiopië is er onderzoek gedaan naar het verschijnsel dat er in Afrika zo weinig Covid-besmettingen zijn. Het ligt echt niet alleen aan het feit dat er weinig of niet wordt getest. Een onderzoek verdenkt parasieten en wormen ervan daar debet aan te zijn. In de NRC vindt u een interessant artikel van de hand van Tobias Rinke de Wit. Blijft natuurlijk ook de vraag waarom in Senegal nu toch een grotere uitbraak plaats vind van de Covid-19 delta variant. De ziekte heeft nog steeds erg veel geheimen.

Donderdag 16 september
Vanmorgen heb ik het lesgeld voor de oudere kinderen betaald. Ik begreep dat Papou was blijven zitten en dat is niet voor het eerst, hijzelf had mij niks verteld, dus ik was eigenlijk geschrokken en flink boos. De privé lessen hebben niks geholpen, en de kosten daarvan lopen flink op. Ik ben niet erg tevreden over hem.
Weer thuisgekomen zaten we alweer zonder stroom. Blijkbaar zijn ze een nieuwe generator aan het installeren, ze zouden via de radio hebben beloofd dat we tegen het middaguur weer zijn voorzien. Het is de laatste tijd wel erg vervelend met al die stroomperikelen.

Zaterdag 18 september
De antibiotica die ik slik tegen de paratyfus zit me niet echt lekker. De lucht is aan het betrekken. Ik hoor ook af en toe gerommel. Het zou kunnen gaan regenen, maar de kans is heel klein. Omdat het niet regent zijn er nu minder muggen, toch zijn ze er wel en ik word nog steeds af en toe gestoken.
Vanmorgen heb ik in Sévaré witte druiven gekocht, die heb ik hier nooit eerder gezien. Ze smaken voortreffelijk. En ontbijtkoek heb ik helaas weer niet gevonden.
Verder had ik het de afgelopen week weer erg druk met laptops, maar het werk is klaar. Ik hoop dat ze me nu even met rust laten.

Zondag 19 september
Het is vandaag grote schoonmaak en ik word naar mijn werkkamer verjaagd. In de salon hangen wolken stof, de kinderen halen er de bezem door. Daarna wordt er gesopt. Al maanden vroegen ze mij wanneer ze konden beginnen. Mij stoort het niet zo. In de meeste huishoudens wordt elke dag geboend en gesopt.

En ik lees op het internet dat mijn Covid-vaccinatie vanaf 25 september in Nederland niet wordt geaccepteerd. Voor alle publieke functies zou ik mij eerst moeten laten testen. Zelfs als ik gewoon eerst ergens even naar het toilet moet. Ik heb geen QR-code, ik heb alleen een vaccinatiebewijs. Veel dank mijnheer De Jonge, geluk bij een ongeluk is dat ik sowieso niet van plan ben om naar Nederland te gaan.

Zondag 19 september
Het is weer raak, de hele middag geen stroom.
Vanmorgen had ik een goeie internetverbinding en keek ik naar de inauguratie van het nationaal holocaust monument in Amsterdam. Dat project zou ik nog wel een keer willen bezoeken. In het eerste begin van de uitzending zag ik een onduidelijke foto van een winkel van een zekere Snapper, zeer waarschijnlijk geen familie trouwens.
En krijg nou de kolere, geen stroom, ik heb geen keus, ik zit buiten en nu word ik helemaal gaar gestoken. Binnen is het veel te warm. Nadat ik mij van top tot teen heb ingesmeerd is de stroom toch ineens terug.
Ik betaalde vandaag de elektriciteitsrekening, die bedroeg 75 euro. Dat is redelijk. Het apparaat dat ik hierboven al beschreef, om de stroom te reguleren, had de rekening voor juni opgeschroefd tot 225 euro en tot 170 euro voor juli.

De derde dinsdag in september
Wat een waardeloze dag. Van negen tot één weer geen stroom. Het wordt eentonig. Het energiebedrijf zal wel z'n reden hebben. Ik was bezig om Windows op een Usb-stick te installeren. Om half twee hadden we weer stroom, ik ben opnieuw begonnen met die installatie en ben gaan slapen. Ik hoorde een aanzwellend onweer en al snel begon het te regenen en nog behoorlijk ook. Tegelijkertijd ging het licht weer uit. Niet onlogisch ook, dat doen ze meestal bij regen. Om half vier was de stroom weer terug en begon ik voor de derde keer met de installatie. Na een kwartier werd het alweer donker. Het schiet niet op.
In de tussentijd luister ik naar de troonrede, naar de commentaren en word ik voortdurend door muggen belaagd. De malaria baart mij zorgen, ik ben de afgelopen dagen al te vaak gestoken en ik moet misschien wel alweer aan een nieuwe kuur beginnen. Waardeloos, waardeloos.

Half vijf, stroom terug, ik begin voor de vierde keer.
Op het nieuws van radio1 hoorde ik het bericht dat het Janssen vaccin maar een beperkte werking heeft en dat een tweede prik wordt aanbevolen, maar voor mensen van boven de zestig weer wordt afgeraden in verband met kans op trombose en bloedplaatjes. Dat baart mij nu ook weer zorgen.

Woensdag 22 september
Het wordt eentonig, om tien uur zitten we weer zonder stroom. Geluk bij een ongeluk, ik was net klaar met de reparatie van een laptop. Ik heb er eindeloos werk aan gehad. Het is een wrak van een apparaat met ook nog een defect scherm omdat meneer hem had laten vallen. Het verhaal is eigenlijk te ingewikkeld, dus ik laat dat voor wat het is. Het heeft mij veel te veel energie gekost en geld ook. Ik wil die jongen nooit meer zien.
In Bamako vond weer eens een anti-Franse demonstratie plaats, duizenden verzamelden zich voor een protest.

Donderdag 23 september, een nacht om niet te vergeten
Het blijft eentonig. Gisteren nog diverse onderbrekingen en vanmorgen ook, ik heb mijn computer net aangezet, het is pas zeven uur, ik zit alweer zonder stroom. Na een uurtje eenzelfde seance, voor de rest van de dag ging het redelijk. Tijdens mijn middagdutje toch nog een coupure, voorlopig mag ik niet klagen. Ik moet de laptop van Abbé Léon onder handen nemen, de abbé die nog niet zo lang geleden werd ontvoerd en na ongeveer drie weken weer werd vrijgelaten. Een of andere onverlaat had Kaspersky antivirus geïnstalleerd, waardoor niks meer werkte. Ik heb het kunnen oplossen, maar zo'n verkeerd programma stuurt alles in de war en het kost mij uren om het op te lossen.
Maar het vervelendste van de dag moet nog komen. Meestal lig ik er na het eten snel in, dan ben ik moe en het is de heetste tijd van de dag, heet en klam. Buiten gaat het wel, maar daar word ik lek gestoken. Ik lag er om acht uur dus al in en na nog geen vijf minuten geen stroom, geen airco, geen ventilator. Ik hoopte dat de stroom snel weer werd aangeschakeld, maar helaas. Terwijl het zweet mij van het lijf gutste kwam de stroom pas om drie uur in de nacht terug. Niet erg prettig.

En hoe is het nu verder in Mali? Om de paar dagen vinden er aanslagen plaats, waarbij militairen en burgers om het leven komen. Maar ook het leger laat zich niet geheel onbetuigd en doden van tijd tot tijd kleine groepen terroristen, bandieten en jihadisten. Helaas kan het Malinese leger niet overal zijn, het land is veel te groot, hun bewapening is vaak matig.
Assimi Goïta, de militaire president van de overgangsregering, is al sinds een week of twee in onderhandeling met de Russische Wagner-groep, een paramilitaire groep van huurlingen om die tegen fikse betaling in te huren om het Malinese leger te helpen en wie weet voor wat nog meer. De Wagner-groep heeft geen beste reputatie en zij worden beschuldigd betrokken te zijn bij een moordpartij op meer dan 40 burgers in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Frankrijk verzet zich met hand en tand tegen de komst van de Russen en dreigt zelfs zijn troepen uit Mali deels terug te trekken. Frankrijk heeft haar minister van defensie Florence Parly naar Bamako gestuurd om de coupplegers van deze actie te doen afzien. Frankrijk bevindt zich daardoor ook in een moeilijk parket, want hun leger Barkhane is betrokken bij meerdere landen, zoals Niger en Burkina. Maar goed, ik houd mijn hart vast als is in de nabije toekomst een legertje Russische huurlingen rondhangt, die waarschijnlijk nauwelijks wordt gecontroleerd. De kogel is nog niet door de kerk, maar het plan is ook nog niet van de baan. De Wagner-groep vraagt meer dan 9 miljoen voor zijn diensten en wie zal dat betalen? Er is in Mali al zo'n enorm gebrek aan geld, vaak wordt er gestaakt omdat salarissen te laag zijn of omdat die helemaal niet worden uitbetaald. En gisteren is er een demonstratie gehouden in Bamako om steun te betuigen aan Assimi Goïta en zijn kliek. In negen jaar hebben de Fransen helemaal niets bereikt zo beweren de demonstranten.
Ook Estland is vertegenwoordigd bij de internationale militaire bijstand aan Mali, zij dreigen hun steun terug te trekken als Mali met Wagner in zee gaat.
Trouw publiceerde in november 2019 een document over de Wagnergroep. U kunt dat hier teruglezen.

Zaterdag was ik bij het Shell benzinestation om te kijken of ze koek hadden, nee dus. Maar bij de Esso kocht ik er twee!

Zondag 26 september
Gisteren vroeg Bakary mij om hulp. Dat doet hij nooit, het is zijn eer te na. Hij bevindt zich op het moment in Bamako voor een onderzoek naar zijn voet, wat er precies aan de hand is heb ik nog niet begrepen, maar hij heeft de resultaten in een enveloppe en moet die morgen overleggen aan een specialist.

Dinsdag 28 september
De crisis im Mali is niet voorbij en zal ook niet zonder slag of stoot voorbij gaan. Het gaat nog steeds om de huurlingen van de Wagner groep. Eerste minister Choguel Maïga beschuldigt Frankrijk bij een toespraak bij de Verenigde Naties Mali in volle vlucht in de steek te laten. Frankrijk wil een kleinere deelname en hoopt meer Europese landen te betrekken bij de strijd tegen het terrorisme in de Sahel met hun missie Takuba, vandaar dat ze voor het eind hun aanwezigheid in Kidal, Tessalit et Tombouctou beëindigen. Florence Parly, de Franse minister van defensie verklaarde nadrukkelijk dat Frankrijk niet de intentie heeft Mali volledig te verlaten.
Toch heb ikzelf mijn bedenkingen. In Mali groeit de weerstand tegen de aanwezigheid van de Fransen en er wordt geroepen om Russische hulp. In het recente verleden is gebleken dat deze protesten uit het volk hun uitwerkingen hebben en dat is zorgelijk.
De jongen die ik niet meer wilde zien kwam nu met een andere laptop langs, niet meer vooruit te branden. Ze hadden Kaspersky antivirus geïnstalleerd, dat was snel opgelost, maar er viel heel erg veel te updaten, dat kostte de hele dag en de woensdagochtend. Maar hij doet het goed.

Donderdag 30 september
Sinds enkele dagen werden we minder geteisterd door stroomonderbrekingen, maar gisteravond was het toch raak, van half zeven tot half één. Ik had daardoor een slechte nacht. Er zit dus precies een week tussen de vorige nachtelijke stroomonderbreking. De vraag is of daar regelmaat in zit.
Ik had van de week een discussie over corona met Pierre, een van mijn huisartsen. Ik vertelde hem hoe blij ik was met mijn vaccinatie. Pierre was er niet zo van onder de indruk en was niet overtuigd dat het zin had. Het kon geen kwaad, maar volgens hem is er hier gewoon geen corona. Ik beweerde altijd dat men dat niet kon weten omdat er eenvoudig niet werd getest. Hij is er echter van overtuigd dat dit soort griepachtige in een groot deel van Afrika eenvoudig niet aanslaat, de bevolking is er niet vatbaar voor. De sporadische gevallen die zich hier voordoen zijn buitenlandse militairen van de Minusma. Voor mij ligt het misschien anders als ik ooit van plan zou zijn om naar Nederland te reizen, hoewel ik dat totaal niet zie zitten. Sterker nog, ik heb maar heel weinig aan dat inentingsdocument, het wordt in Nederland nauwelijks geaccepteerd. Ik moet mij eventueel overal laten testen voordat ik ergens binnen mag.

Niangaly kwam mij gisteren melden dat de pomp in Dialangou er steeds na vijf minuten mee stopt. Hij gaat er vandaag met onze specialist Cissé naar kijken naar kijken.

Ernstig:
Van de week zijn twee mensen gedood in verband met diefstal of banditisme niet ver bij mij vandaan. De een in het dorp Dialangou en de ander in Diondori. Daar werd iemand op heterdaad betrapt en nog voordat de politie ter plaatse was hebben ze hem gedood door hem met benzine te overgieten en in brand te steken. Het is oog in oog, tand om tand, maar niet goed te praten.

Ik heb iedere keer problemen met mijn gmail-account. Google vindt dat het outlook email-programma van Microsoft een niet veilig programma is. Omdat ik in verband met de veiligheid achter een VPN-verbinding zit verandert regelmatig mijn internetadres, mijn IP. En dat vertrouwen ze niet. Oplossing is dat ik een vast IP-adres moet aanvragen, maar dat kost weer vijf euro per maand en er kleven ook andere problemen aan. Voorlopig probeer ik mijn mails via mopti.nl te versturen, of de problemen dan van de baan zijn moet de tijd leren. Een andere mogelijkheid is mijn mails met mailchimp te versturen. Ik heb daar echter geen ervaring mee.

Ook heel ernstig:
Het is triest, maar alle drie mijn kinderen/kandidaten die examen hebben gedaan voor het eindexamen van het Lyceum zijn gezakt. Adama , Paul en ook Djeneba. De laatste was in alle staten en wilde in Bamako verhaal halen. Geen schijn van kans natuurlijk. Volgens Paul hebben de enkelingen die zijn geslaagd hun positieve uitslag gekocht. De prijs daarvoor zou zo ongeveer 450 euro zijn. Maar dat is nu sowieso te laat. Het is dus zo dat de geslaagden eventuele baantjes ook nog wegkapen voor diegenen die het niet haalden. Zo gaat het in Mali, sinds jaar en dag. Het is rampzalig.
Van het hele gebeuren begrijp ik niet veel. Eerlijk gezegd ik had op voorhand al geen vertrouwen. Alle drie heb ik nooit gezien met een syllabus, een boek, een schrift. Waarschijnlijk gingen er wel naar de privélessen, maar wat stellen die voor? Volgens mij denken de kinderen dat het allemaal vanzelf gaat. Aan de andere kant zijn die examens ook beslist niet eenvoudig.

Zaterdag 2 oktober
Zojuist kwam Niangaly langs, in de tuin van Dialango hebben ze de pomp weer werkend gekregen, de elektriciteitskabel was onderbroken. Dat blijft een zwakke schakel, ik heb gezegd die in het vervolg te beschermen door ze in een sterke buis te leiden. Hij begreep het, maar heeft hij het begrepen?

Niangaly vertelde verder dat de Russen nu echt bezig zijn zich in Mali te installeren. Ze zouden vier helikopters van het type M-171 hebben aangeleverd, maar via Twitter lees ik dat die door het Malinese leger zijn aangekocht. Het is overigens niet zeker dat de Wagner-groep zich aan het installeren is.
Frankrijk is woest, het land voelt zich gepasseerd. (Sans la France, le Mali serait dans les mains des terroristes, a rappelé M. Macron)
Het zijn weer spannende tijden.

Het was vanmorgen even paniek. Het geld glipte weer als water door mijn handen en het gaat met bakken tegelijk. Ik zag het helemaal niet meer zitten en ik was kwaad op iedereen, ik had een pesthumeur. En nu in de middag ben ik er nog steeds niet helemaal overheen.

Zondag 3 oktober
Het is mij nog steeds niet duidelijk of er nu een overeenkomst is met de Wagner-groep of niet. In elk geval zijn er vier Russische helikopters gearriveerd met de bewapening en munitie, maar dat staat los van Wagner vermoed ik. Er is nog steeds weinig duidelijkheid in deze precaire kwestie.
De volgende nieuwsbrief weer over een maand.