Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 652 van 28 augustus 2021

Ben ik dan de eerste?
en
En ja, ik heb 'm !!!!
en
geld, geld en nog eens geld

Vrijdag 6 augustus
Sinds eergisteren heerst er een periode van 3 dagen rouw. Dit als gevolg van een erg zwaar ongeluk op de weg tussen Bamako en Ségou, waarbij 41 mensen de dood vonden en 33 gewonden. Het ongeval vond plaats tussen een vrachtauto en een bus. Van die rouw merk ik in de praktijk niks.

Sinds het begin van deze maand wordt van reizigers bij de entree in Mali geëist dat zij zijn gevaccineerd. Het gaat om alle reizigers, via de lucht of via de weg.

Het is nu echt een beetje regentijd. Ook gisteravond begon het om zes uur flink te regenen en dat duurde ook wel even. Ik ben de deur nog niet uit geweest, maar de wegen zullen wel vol plassen en modder zijn. Het betekent nu ook een explosie van muggen. Het is afwisselend warm, erg warm, maar zoals nu ook prettig, hoewel? De temperatuur is nu 30,2 graden met een luchtvochtigheid van 77 procent. Door de regen hebben de kinderen vandaag vrij, de toegang tot school is versperd door water en modder.

Vooral in Bamako schijnt de situatie erg slecht te zijn, straten staan vol water en huizen hebben veel waterschade. Het lijkt wel Zuid-Limburg, ook hier worden soms auto's meegesleurd. In Bamako valt normaal veel meer regen dan bij ons in Sévaré. De stad ligt niet echt in de sub Sahara-regio, de omgeving is veel groener. Een groot probleem is het afval dat steeds maar weer in de open afvoerkanalen wordt gegooid. De mensen begrijpen niet dat dat de grootste oorzaken zijn waardoor het water niet kan wegstromen. Stom stom en niemand voelt zich verantwoordelijk.

Sinds zondag zit ik weer aan de pillen tegen die nare paratyfus, nu nog drie dagen.

Zondag 8 augustus
Ik heb al een tijdje geen nieuws. Het belangrijkste is nog dat het de afgelopen nachten flink heeft geregend. Dat betekent ook dat ik niet zoveel zin heb met mijn auto naar Sévaré te gaan. Teveel water en modder. Dat vindt mijn autootje niet prettig, zo heb ik ook mijn vorige auto stuk gekregen. Dus als het niet erg nodig is, dan blijf ik thuis. En Adama koopt om de dag 's-ochtends vers brood.

Maandag 9 augustus
Het is weer flink raak zo lees ik op het internet. Zo doodden een groep Dozo naar hun zeggen 90 jihadisten uit de gelederen van Amadoun Kouffa in de regio Djenné, terwijl zij zelf 7 man verliezen plus verscheidene gewonden. De Dozo zijn groeperingen van burgers die hun verdediging zelf ter hand hebben genomen. Het zijn meestal van origine traditionele jagers met oude musketten en getooid in indrukwekkende okerbruine kleding. Maar ze kunnen er wat van, ze hebben vast en zeker ook wel modernere wapens, die musketten maken veel lawaai maar ze doen niet veel.
Aan de grens met Niger werden recent 40 burgers gedood door jihadisten. Het is toch bijna elke dag raak.
Vandaag opeens weer coupure na coupure, ik kan niks doen.

Dinsdag 10 augustus
Vanmorgen naar de markt, mijn voorraad vlees in de diepvries was op, ik heb weer enkele kilo’s kunnen kopen. De spoeling is dunner, er is minder te halen op het moment in tegenstelling tot groentes. Met de onbegaanbaarheid viel het heel erg mee, ik had wel mijn oude Nederlandse stappers aangetrokken. Verder kocht ik ook nieuwe pindakaas.
Vanmiddag bij Diaby, de winkel in computerspullen en leermiddelen gezocht naar een nieuw scherm voor een laptop. Hij zou kijken of hij dat kon bestellen. Ik kreeg ook de ingeving om bij de Total whisky te zoeken en zowaar ik vond een hele doos! Een geweldige verrassing. Het is steeds moeilijker om dat te vinden. Laatste hebben jihadisten een aantal dozen uit een auto gehaald en alle flessen stuk gegooid. Erger nog, de chauffeur heeft het niet overleefd. Het is drukkend en dreigend buiten, enkele spatten regen, maar het kan ook zomaar weer echt beginnen. Bij het Shell-benzinestation dacht ik nog Nederlandse ontbijtkoek te vinden, maar helaas was alles al uitverkocht.
Het is nu half zeven in de avond en nu regent het toch echt, niet zo heel hard. Adama brengt mij een laserprinter die het niet zou doen. Of ik maar even wil kijken. Ze kunnen me wat, ik ben aan het koken, morgen verder.

Woensdag de elfde
In Afghanistan gaat het slecht, de Taliban verovert het land in een mum van tijd. Ik ben bang dat de jihadisten in Mali een voorbeeld hebben voor een vergelijkbaar scenario in Mali kan. In 2012 kwam Frankrijk in actie en verjoeg een grote horde jihadisten die op het punt stond het hele land te veroveren. De Fransen zullen dat zeker niet een andere keer doen.

Donderdag 12
En weer 15 doden in het westen van Niger, tegen de grens van Mali, waar zij zonder genade werden afgeslacht op de landbouwvelden. Vooral in de regio van de drie grenzen zijn de gewone burgers het slachtoffer.

Zondag 15 augustus
De regentijd lijkt nu echt begonnen, gistermiddag heeft het uitgebreid geregend. 's-Ochtens hadden we geen stroom en vanwege die heftige regen later in de middag ook niet. Ik heb geen idee of de oogst dit jaar goed zal zijn. Het hangt ervan af of de buien niet meteen weer opdrogen. Voor het moment ziet het er goed uit, behalve dan dat vooral in Mopti de mensen die in de vele banco (lemen) huizen wonen veel last hebben. Gistermorgen trouwens weer echt heel lekkere mozzarella gekocht, heerlijk op een croissant uit de magnetron. Ik kan toch niet zeggen dat ik het slecht heb!

Maandag 16 augustus
Ik lees op het internet dat er op 5 augustus Janssen-vaccins zijn aangekomen en dat ze 23 augustus ook in de regio en dus bij ons beginnen te prikken. Ik ben zeer benieuwd of het storm loopt, ik ben sceptisch.
Ik sprak er over met Dako, hij had er geen vertrouwen in.

Vanmorgen was ik sinds lange tijd weer eens in een tuin, nu in Tiamoye.
Gouro had een vertegenwoordiger van East-West Seed uit Bamako opgeduikeld, die de vrouwen kon uitleggen hoe ze het best konden zaaien. In Bamako hadden ze de man gewaarschuwd niet naar Sévaré te reizen: te gevaarlijk, alles in rood gebied. De VN had toevalligerwijze drie pantserwagens naast de tuin geposteerd, geen idee vanwege wat, maar het had niets met ons te maken. Gewoon tijdverdrijf? Mijn visite duurde bij elkaar wel drie uur en het viel me niet mee. Drie uur op de been en een beetje ronddrentelen. De gardien had mij een oude defecte gieter gegeven waarop ik kon zitten. Op een gegeven moment kieperde ik met gieter en al om en ik had de grootste moeite om overeind te komen, zonder mij veel te bevuilen. Ik voelde mij wel een oude man. De instructeur had diverse zakjes met verschillende zaden meegenomen, die zouden het beter moeten doen dan de zaden die we hier meestal kopen. Alles geheel gratis ter promotie. East West Seed heeft een vertegenwoordiger in Sévaré. En hier hun website. En eh, het zullen toch weer geen Hollanders zijn aan de basis! De twee gaan trouwens acht van onze tuinen langs!

Dinsdag 17 augustus
Het is half vijf in de middag en het komt alweer met bakken naar beneden. Net als vanmorgen. Die eerste bui duurde meer dan een uur, deze een minuut of tien. Maar de cour staat gelijk helemaal blank.
Ik had geluk vanmorgen, ik moest naar de markt om wasmiddel te halen, dat had ik begin dit jaar al besteld. De tweede zending voor onze wasmachine van 50 kilo stond voor me klaar. Zo kunnen we weer even vooruit. Het had zolang geduurd omdat het helemaal uit Togo moest komen en de vervoerder wilde geen problemen met de douane. De eerste 50 kilo kregen we al eerder. Daarna naar de bank, ik was bijna meteen aan de beurt. Weer thuis begon het snel te hozen.
Gisteravond hadden we een waterprobleem. Kennelijk was het reservoir op het dak leeg, niet voldoende zon. Alles staat onder water, maar er komt geen drup uit de kraan. Van arren moede de hoofdkraan naar de waterleiding maar geopend. Dat is onze redding.

Woensdag 18 augustus.
Het is niet te geloven, maar we worden nu geteisterd door regen. Afgelopen nacht een hoosbui met zwaar onweer, twee klappen waarbij ik bijna uit mijn bed viel, bij wijze van spreken. En ook vanmorgen is het alweer flink aan het regenen. Buiten de geasfalteerde wegen is het slecht. De weg naar mijn huis is nu nagenoeg voor mij onbegaanbaar. Ik waag mijn auto niet aan de steeds diepere plassen.

Donderdag 19 augustus
Ik wilde eigenlijk naar Sévaré, het is maar goed dat ik ben thuisgebleven. Ik zag een inktzwarte lucht op ons afkomen, een schitterend schouwspel. En nu regent het eer pijpenstelen.

Vrijdag 20 augustus
Voor de zoveelste keer zware verliezen voor het Malinese leger. Op de weg naar Gao bij Boni reed een militaire truck op een mijn en tegelijkertijd werd het konvooi door jihadisten onder vuur genomen. Er kwamen 15 militairen om het leven en er raakten er 34 gewond onder wie 10 ernstig. Velen van hen worden nu behandeld in het ziekenhuis in Sévaré. De jihadisten namen ook vier pantserwagens mee, waarvan twee met zware 12,7 mm mitrailleurs. Op het internet lees ik: "islamieten doden islamieten, wie gaat er dan eigenlijk naar het paradijs?"

Vanmorgen alweer regen en onweer. Zo is het wel genoeg!
Verder ben ik de hele dag bezig geweest om een printer te installeren, je gelooft het niet, de fout bleek een USB-poort te zijn die niet goed werkte, dat was alles, probleem kom er maar eens achter. En dan ook nog met twee computers, uitermate tijdrovend en irritant!

Zondag 22 augustus
Ik heb uitgeslapen, ik stond pas om zeven uur op. Het heeft me goed gedaan. Gisteravond was het weer afgrijselijk warm, meestal een aanwijzing dat het weer gaat regenen. Er is echter geen druppel gevallen. Hebben we dan de ergste regens al gehad? Eergisteren gaf mijn hygrometer 84% vochtigheid aan, nu vanmorgen is dat gezakt naar 62%, dat scheelt.
Op het net lees ik dat Tsjaad een contingent van 600 militairen heeft teruggetrokken van de G5-Sahel met hun activiteiten in de drie-grenzen regio. Jammer, maar zij zijn nu meer nodig in eigen land, waar rebellen proberen op te rukken naar de hoofdstad N'Djamena.
Aan de grens met Mali en Senegal is het ook hommeles, nadat een Malinese vrachtwagen in de stad Kaolack vier mensen heeft doen verongelukken bij een ongeval met een taxi. Kaolack ligt overigens op 463 km van de grens met Mali, dus niet bepaald om de hoek. Er passeren daar tientallen zware vrachtwagens per dag dwars door de stad op weg naar Mali. De oorzaak kan gemakkelijk te wijten zijn aan de ongelofelijk slechte staat van het wagenpark. Inwoners van Kaolack hebben daar een aantal Malinese tank- en andere vrachtwagens in brand gestoken, waarna over de grens in Diboli in Mali bewoners als vergelding een twintigtal Senegalese vrachtwagens hebben vernietigd. En nu is de grens daar gesloten, het is een van de belangrijkste routes naar Mali.

Ik hoor vandaag dat het echt waar is. Ze beginnen dinsdag te prikken!!!! Althans dat beweert Christian.

Dinsdag 24 augustus.
Nou ja, ik woon in Mali en Malinezen kennen geen tijd. Dus de vaccinaties beginnen later deze week. Ze zullen mij bellen.
Er is in Mali het enorme aantal van 151.000 doses Janssen vaccins aangekomen, die over het land moeten worden verdeeld. Het lijkt mij erg weinig voor een land met meer dan 17 miljoen inwoners.
Voor de regio(?) Mopti zijn 63.060 bedoeld, dat is in verhouding nou best weer veel. Ik kreeg een bericht dat ze vrijdag beginnen met prikken. Kennelijk is deze voorraad vooral voor de buitengebieden bedoeld en bijna niet voor Bamako. Er zou meer onderweg zijn.
Verder gaat het redelijk, het is nog altijd vochtig warm, sinds vrijdag geen regen meer, voor mij prettig, voor de boeren niet.
Gisteravond belde een trieste Meni, zijn ezel is weg. Hij heeft overal gezocht en denkt eigenlijk dat hij is gestolen. Slecht voor mijn portemonnee. Die ezel met zijn kar vormen zijn inkomen waarmee hij de familie moet voeden.

Ik lees een bericht op het internet: Bij de aanval van jihadistische rebellen in Burkina Faso in de omgeving van Aribinda zijn gisteren minstens 80 doden gevallen! Onder hen 65 burgers. Het ging om een aanval tegen een militair konvooi, waarbij dus vooral burgers zijn gedood. Het dodental zou gemakkelijk kunnen oplopen tot 120.

Woensdag 25 augustus.
Ik ben vandaag weer flink uitgevallen. Pobanne was het slachtoffer. Ik was kwaad omdat zijn vrouw zwanger in het ziekenhuis ligt, het ging om 15 euro, niks dus. Maar het was die vermaledijde druppel. Adama 45 euro voor het BAC-examen, 150 euro voor een nieuwe ezel van Meni, voor Seyo, de ex van Pobanne 160 euro voor haar zieke moeder, 75 euro voor Ablo die naar Bamako moet voor de begrafenis van zijn vandaag overleden moeder. Soms denk ik dat ik gek word. Al die kinderen, iedereen aast op mijn portemonnee. Het werd mij vandaag even te veel.
Ik heb Pobanne gevraagd om een implantaat in de arm van zijn vrouw te laten plaatsen, in de toekomst kan het schelen, dat kost 3 euro voor vijf jaar, dat is te doen en het scheelt in de toekomst honderden euro's. En Djeneba vraagt nu ook weer om 15 euro voor haar privélessen. Het houdt nooit op.

Donderdag 26 augustus,
Het is in de loop van de middag toch weer gaan regenen en het begint zoals altijd met veel wind. Alles weer potdicht in verband met opwaaiend stof. Het is toch weer een serieuze bui en alles staat weer onder water.

Vrijdag 27 augustus
En ja, ik heb 'm !!!!
Het was er in ziekenhuis Gavardo zelfs een beetje druk, vooral door toedoen van de administratie. Ik ben blij. En ik heb nog geen gevoelens in mijn arm, helemaal niks. Ik ben heel blij.
Dako en Paul hebben zich ook laten vaccineren, in de tussentijd waren er een stuk of zestig kandidaten gepasseerd. Dus er is wel zeker animo. Toch moet ik mensen ook aanmoedigen en ze wijzen op hun verantwoordelijkheid. Als men weigert kan men verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus en zelfs voor het overlijden van personen. Ik sprak Baba eropaan, hij was niet overtuigd. Ik weet niet zeker of hij bijvoorbeeld de vaccinatie accepteert. Volgens mij zijn de meeste mensen in de eerste plaats bang voor de prik, terwijl die echt helemaal niets voorstelt. Ik heb er totaal niets van gevoeld, of ze hebben het bij mij verkeerd gedaan. Maar er is in Mali toch erg veel argwaan.

Zaterdag 28 augustus.
Het viel allemaal best tegen, ik zou bijna zeggen dat ik nog leef. Afgelopen nacht werd ik rillend en trillend wakker. Ik heb uiteindelijk dus slecht geslapen. Mijn nieuwe thermometer geeft altijd hetzelfde aan, 36,5 graden of daaromtrent. Dat klopt niet. Ik moet echt stevige koorts hebben gehad, zeker 38 of 39 graden. Ik zal het nooit weten. En vandaag was het niet voorbij, ja dat trillen was verdwenen, dat duurde eigenlijk niet veel langer dan een uurtje. Maar vandaag doet alles pijn en voel ik mij ziekjes en moe. Ik hoop dat het morgen over is. Het is kennelijk een lichte vorm van Covid, ik moet er niet aan denken als ik de ziekte echt zou hebben. We redden het wel. Dako en Paul hadden ook last, maar misschien minder dan ik.

Diahara is vertrokken naar Oelessebougou als vakantie, een 60 kilometer van Bamako. Jammer hoor, ik mis haar van de zomer, 't is mijn lievelingetje. Maar goed, ze komt wel weer terug. Papou is met haar meegereisd en logeert een paar weken bij een oom.
Vandaag, ondanks alles een probleem met Pobanne. Hij had alweer geld nodig, hij heeft al een aantal maanden huurachterstand. Of ik maar even 75 euro wil ophoesten, zo niet dan moet hij naar het gevang. Hij moet het maar eens leren, van mij krijgt hij nu echt niets meer!

Zondag 29 augustus
Ik ben opgelucht, alles voorbij, ik ben weer de oude. Heerlijk, ook weer eens de hele nacht perfect geslapen, zonder onderbreking. Dus ga ik nu hard aan het werk. En dan wil ik eigenlijk niet gestoord worden, al is het telefoontje van Diahara wel heel aandoenlijk, omdat ik ziek was, had ik beter niet kunnen vertellen, had ze uit bezorgdheid niet geslapen. Ze wilde zelfs terugkomen van haar vakantieadres, en dat is behoorlijk ver, zo'n 700 km. En verder hoop ik dat ons een stroomstoring bespaard blijft, zoals gisteren de hele morgen.
De volgende nieuwsbrief weer over een maand.