Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 650 van 27 juni 2021.

U kunt zich altijd per mail aan- of afmelden voor de maandelijkse aankondiging: wsnapper@mopti.nl

de tuin van Médina Coura, let op de oase van groen midden in de woestijn!


Frankrijk houdt ermee op
en
het Malinese leger kan het vast en zeker niet aan.

Volgende nieuwsbrief eind juli/begin augustus

Donderdag 3 juni
Om 5 uur werd het donkerder, de lucht betrekt en het begint flink te waaien en te regenen. Het duurt maar een minuutje of tien. Het koelt lekker af. Mamadou de zoon van Ina en Moussa bracht me een pan met frieten, uien en een kleine kip. Te veel voor een keer.
Het is een lekkere avond, zo heb ik ze niet zo vaak.
Er gebeurt niet zo veel. De vicepresident Assimi Goïta heeft zich tegen de zin van de CDEAO, de West-Afrikaanse unie, tot president van de overgangsregering benoemd, nadat hij vorige minister en de president van de overgangsregering had laten arresteren. De CEDEAO gaat nu maar schoorvoetend akkoord en beraadt zich over sancties tegen Mali. Het enige waar de CEDAO over heeft beslist is het uitsluiten van Mali aan alle gemeenschappelijke instituten. Ik ben weer bang dat ze de grenzen weer sluiten.
Merkel wenst de strijd tegen het jihadisme niet op te geven. Macron verklaarde zich uit Mali terug te trekken als Mali in een islamitische staat zou veranderen.
Voor de rest is het hier rustig, hoewel, in het zuiden van Mali kwamen vijf mensen om het leven bij een aanslag. Ook daar dus.
Ik hoor nu net dat Macron de samenwerking met het Malinese leger opschort.
Het is acht uur en ik zit nog buiten. Het waait af en toe flink en de stroom is nog steeds uit. Ik wil eigenlijk slapen, binnen is het ongelofelijk heet.

Zaterdag 5 juni
De nieuwste "rage" om aan geld te komen in Bamako schijnt het ontvoeren van kleine kinderen, het loont de moeite, een enkeling betaalde al 900 euro om hun dochtertje terug te krijgen.

Garba helpt in de tuin van Komongalou

vrouwen aan het werk in Komongalou

Ik heb er helemaal niets van gemerkt, ik was in diepe slaap toen het kamp van Bolly bij Dialangou om middernacht werd aangevallen. In dat kamp wonen voormalige rebellen, die zich hebben overgegeven aan de Malinese autoriteiten in het kader van het vredesverdrag van Algiers. Niangaly die daar vlak in de buurt woont kwam mij dat zojuist opgewonden vertellen. Hij hoorde het geluid van zware wapens, er werden mortieren, raketten of granaten gebruikt. Of er doden zijn gevallen of gewonden kan ik nog niet achterhalen. Een gebouw van blauwhelmen werd ook aangevallen. Het geheel speelde zich niet ver af van mijn woning. Er werd een helikopter ingezet om de aanvallers op te sporen. Niangaly vond het maar raar dat ik er helemaal niets van heb gemerkt.
Voor het moment kan ik hier in het nieuws niets vinden.

In het noorden van Burkina, niet zo heel ver van de Malinese grens hebben jihadisten een slachting uitgevoerd in het dorp Solhan, er zijn minstens honderd doden te betreuren. Later lees ik zelfs berichten over 138 doden! Het is rampzalig. Maandag houden Franse websites het op 160 doden (Le Monde) onder wie ook minstens 20 kinderen! De lokale markt werd in brand gestoken, vele huizen idem. Het is een van de ergste slachtingen in de regio van de drie landen Mali, Burkina en Niger.

Petit Founé, dochtertje van Maman en Douba in bad

Daarnet kwam Paul met een parkiet aanlopen. Loslaten beveel ik, die vogels horen in de lucht, niet in een kooitje. Maar de kinderen beweren dat hij niet kan vliegen. Ik ben er ontdaan van. Ik regel een doos, maak hem dicht met gaas en zet hem bovenop de twee wasmachines met een bakje water, wat pinda's en een stuk mango, daar zijn parkieten dol op. Volgens Paul is hij gekortwiekt. Wat een ellende. Kinderen van de straat zouden hem hebben gevangen, zijn veren uitgetrokken en hem laten lopen. Paul vond hem in hun huis. Het verhaal is niet zo duidelijk, hij kan ook misschien ergens tegenaan zijn gevlogen, ik hoop dat het minder ernstig is dan gedacht en kunnen we hem over enkele dagen laten wegvliegen.

Zondag 6 juni.
Het was een turbulente nacht, geen aanvallen of geweervuur, maar het was een storm die gisteravond begon en nog steeds aanhoudt, wel bij vlagen. Er zit enorm veel stof in de lucht, ik kan mijn deuren niet lekker openzetten. Dat betekent geen frisse lucht naar binnen. Voor een goed deel hadden we ook geen stroom, dus werd het een warme nacht. Ik was ook bang dat de doos met de parkiet van de wasmachines zou zijn afgewaaid, maar gelukkig is dat niet gebeurd. Het hield mij uit mijn slaap.

Er waren ook weer demonstraties in Bamako, Fransen er uit en Russen er in. Als dat gebeurt lijkt dat mij een onvergefelijke vergissing. Die voorgestelde eerste minister kolonel Choguel Maiga heeft zijn opleiding in Rusland, hij vertrok al op zijn 19e naar Wit-Rusland en later naar Moskou. Die ziet zo'n wisseling van de wacht waarschijnlijk wel zitten.

In de buurt van Douentza werd een herder ontvoerd en vermoord achtergelaten. Vroeg de volgende ochtend vond een groep jagers het lijk en wilden hem meenemen naar zijn dorp om hem te begraven. Barbaarse jihadisten hadden het lichaam voorzien van een explosief en die ontplofte. De vijf jagers waren op slag dood.

Maandag de zevende
Weinig activiteiten vandaag. Het is warm, maar ietsje minder.
Ik heb de parkiet de vrijheid gegeven vandaag, hij was al bezig een gat in het karton te knagen. Ik kon het niet aanzien. Ik constateerde natuurlijk dat hij echt niet kon vliegen. Hij zit nu doodstil in een struik. Ik vraag mij af of hij het overleeft. Het kost misschien weken voor zijn veren aangroeien. Ik houd hem in de gaten, maar als hij weg klimt kan ik hem niet verder volgen.

FrouFrou, ik zie hem nooit meer terug

Dinsdag 8 juni
Kolonel Assimi Goïta werd gisteren tot overgangsprésident benoemd. Aan hem de taak om uiterlijk in februari 2022 verkiezingen te organiseren.
Hij benoemde Choguel Maiga als zijn eerste minister. Die komt uit de rangen van de M5-RFP en heeft wel wat ervaring in de Malinese politiek, waar hij diverse malen een ministerpost bekleedde. De man was driemaal kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar haalde het niet. In 2018 kreeg hij tussen de 2 en 3 procent van de stemmen.
Naar ik nu begrijp zal de Franse missie Barkhane zelfstandig geen operaties meer uitvoeren. Dat betekent zoiets als dat het Malinese leger het zelf moet doen. En dat ziet er op dit moment niet erg goed uit. In de buurt van Menaka vonden bij een aanval van jihadisten elf Touareg de dood. Wat verder de functie is van de G5 Sahel is mij nog niet duidelijk. Blijven zij ook aan de kant?

Het laatste wat ik voorlopig van de parkiet heb gezien is dat hij doodstil in een struik zat. Vanmorgen was hij vertrokken. De kans op een vrij leven is nu wel verkeken. De kans is groot dat kinderen hem voor de tweede keer vangen en wat er dan gebeurt voorspelt niet veel goeds.

gombo in de tuin van Médina Coura

vierkant bassin in onze tuin van Médina Coura, cadeautje van de UNHCR

een groen Médina Coura

Donderdag 10 juni
Op Facebook zak ik de meest vreselijke reacties op de aanval op het dorp Solhan. Volgens veel Malinezen is het de schuld van de Fransen, ze steunen de terroristen en ze willen dat ze onvoorwaardelijk opkrassen uit Mali. Het is toch verschrikkelijk, de mensen zijn natuurlijk teleurgesteld, maar wat zou er gebeuren als de Franse missie verdwijnt uit Mali, het zou in mijn idee een absolute ramp zijn.

En ik begrijp dat Macron nu vandaag, als het laatste bericht ook inderdaad klopt, heeft beslist zijn missie Barhkane geheel terug te trekken uit de Sahel en over te doen aan een internationale coalitie. Wat hij daarmee bedoelt is nog niet erg duidelijk. Is dat de G5-Sahel? Zijn het de andere westerse troepen die ondersteuning geven aan het Franse leger?

Is het een ramp? In elk geval vermoed ik dat Mali het behoorlijk aan zichzelf heeft te danken dat de Fransen er de brui aan geven. Er wordt alom gedemonstreerd, "dégage la France!". Ik begrijp er niet veel van, volgens mij zijn het allemaal complotdenkers, populisten, wat bezielt de demonstranten? Het nepnieuws is actiever dan ooit. Hun agressiviteit is soms ongekend. Als blanke moet je daar niet tussen verzeilt raken. Als de buitenlandse troepen en de Minusma vertrekken zal het land dan uiteindelijk worden overgenomen door jihadisten, door terroristen, door IS, door El Quaida of simpel door bandieten? Ik denk niet dat dit hun grootste wens is. Ik voor mij denk nog altijd dat alle onrust wordt veroorzaakt door de verschrikkelijke armoede, het verschil ook tussen arm en rijk en het enorme gebrek aan perspectief. Afschuwelijk.

Vrijdag 11 juni
De afgelopen dagen bracht de Katholieke parochie uit het dorp Segué vijf laptops voor een periodieke update. Daar in de Dogon-brousse is nauwelijks internet. Op zich is dat positief, zo zijn de computers minder ontvankelijk voor virussen en andere ongerechtigheden. Maar automatische updates behoren tot de onmogelijkheden. De Windows-updates kosten eindeloos veel tijd, maar ze zijn nu allemaal de deur uit. Vanmiddag werd mij nog een volgende gebracht voor een updates, duurt ook weer de hele dag.

Op het internet lees ik dat het Franse leger een chef van AQMI (El Quaida) Baye ag Bakabo heeft gedood, de man die verantwoordelijk was voor de ontvoering en de moord op twee Franse journalisten van RFI in 2013. De jihadisten houden nu nog steeds de Franse journalist Alain Dubois gegijzeld, die enkele maanden geleden vanuit Gao werd ontvoerd.

Zaterdag 12 juni
Het blijft een vreemde zaak. Mali is nauwelijks vergiftigd door het coronavirus, sinds maart 2020 zijn er een kleine 15.000 personen positief gevonden. Opgemerkt natuurlijk dat er hier zeer mondjesmaat wordt getest.
Toch lijkt het echt dat de ziekte hier maar sporadisch aanslaat. Dat is voor Mali natuurlijk heel prettig. Het blijft echter vreemd dat Mali in Nederland als rood corona-gebied wordt bestempeld. Persoonlijk is dat vervelend. Als ik al naar Nederland wil reizen moet ik hier eerst negatief worden getest, daarvoor moet ik naar Bamako, moet ik misschien in een hotel, moet ik maar zien hoe die test aansluit op een geboekte vlucht en als ik in Nederland aankom moet ik eerst tien dagen in quarantaine. Waarom die nergens op gebaseerde strengheid van de Nederlandse (Europese?) overheid?

Dinsdag 15 juni
Ik heb het erg rustig op het moment, daar geniet ik van. Vanmorgen keek ik naar twee VPRO-documentaires van Bram Vermeulen, eentje over terrorisme in Mozambique en een andere over de grenzen tussen Turkije en Griekenland. Wat doet Bram dat toch geweldig.
Sinds gisteren heb ik de half lamme parkiet niet meer gezien, ik geef hem weinig kans om te overleven. Hier had hij te eten en kon hij mogelijk zijn vleugels laten aangroeien. Ik zag trouwens de lapjeskat, het vriendinnetje van Dombo, die naar de heg rende. Zij is voor de parkiet natuurlijk een bedreiging.

Woensdag 16 juni
De vergadering van de equipe van de Stichting Mopti is uitgesteld tot morgen.
Over het vertrek van de Fransen. Het plan is dat zij hun taken overdoen aan de Takuba. Dat is een in 2020 gevormde internationale militaire missie uit de Europese Unie die het terrorisme moet bestrijden in de Liptako, een wat groter gebied rond het drielandenpunt van Mali, Niger en Burkina Faso. Het gaat dan om de strijd tegen de Islamitische Staat in de Grote Sahara, Al-Qaida en Boko Haram.

zelfs de tuin in Sangubaka gaat best goed

Zondag 20 juni
Ik heb niet zo heel veel te melden. Donderdag hielden we dus onze vergadering, weinig nieuws, het gaat over het algemeen redelijk goed met de tuinen. Onze politiek om veel regelmatiger de tuinen te bezoeken en de vrouwen intensiever te begeleiden ook met onze laatste aanwinst Garba lijkt goed te werken. Ik heb zelf de afgelopen twee maanden geen tuinen meer bezocht, dat vind ik wel heel jammer. Het gevaar voor mij ligt misschien op de loer. Volgens mij kan ik alleen nog langs de tuinen van de AVPS en Walirdé. Misschien komende week. Er wordt vooral gombo verbouwd, het goede seizoen voor deze slijmerige vrucht, waar de meeste Malinezen dol op zijn, maar ondergetekende bepaald niet. De meeste vrouwen hebben al gezaaid en/of hun perceeltjes voorbereid.
Voor de equipe heb ik eindelijk nieuwe motoren gekocht en voor Garba een nieuwe bromfiets, een rib uit mijn lijf. De oude vervoermiddelen liepen op z'n eind. Voor dit soort uitgaven zit er waarschijnlijk niet genoeg in onze kas, ik strijk over mijn hart. Hopelijk helpt het de tuinen. Ze zijn wel alle vier heel erg nieuw, dat is eigenlijk niet goed en zo zien ze er erg aantrekkelijk uit voor dieven of jhihadisten. Thumbs crossed.

aanwinst voor de equipe van de Stichting Mopti: vrnl, motorfietsen met Makan en Gouro, een nieuwe bromfiets voor Garba en ikzelf met nieuwe motorfiets, al is die bestemd voor Niangaly, die verhinderd is op de vergadering

tegelijkertijd werden twee luxe en dure Yamaha's gestald van de buren om te verkopen, gelukkig werden die ook weer snel weggehaald, volgens mij teveel risico in verband met eventuele diefstal

Vanmorgen heb ik in Sévaré drie nieuwe broeken en hemden opgehaald bij de kleermaker. Een hoop geld, maar vergeleken bij Nederland is het niks: 45 euro. Dat doe ik misschien eenmaal in de drie jaar of zo. Die kosten zijn goed te doen.

Vanmiddag komt Pobanne langs en wil geld. Hij heeft me al te vaak opgelicht dus ik sta niet te popelen. Hij vertelt dat zijn dochtertje Aminata (8) haar arm heeft gebroken en dat hij een traditionele arts nog 15 euro moet betalen. Zelf heeft hij al 35 euro betaald, beweert hij tenminste. Ik zeg hem dat ze onverwijld naar de eerste hulp moeten van het reguliere ziekenhuis, ik heb totaal geen vertrouwen in die traditionele medicijnkunst. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat die levens hebben geruïneerd. Het dochtertje van Bakary heeft er een lamme en onbruikbare hand aan overgehouden en is voor het leven gehandicapt. Direct gips had haar hand kunnen redden. Dan ook Koliko wiens been geamputeerd moest worden omdat een traditionele arts zijn gebroken been niet kon redden. Die jongeman is veroordeeld tot krukken. Ook goede medische hulp had zijn been kunnen redden. De traditionele arts heeft de arm van Aminata gisteren met houten stokjes gespalkt.
Ik heb Pobanne ervan overtuigd dat ze met haar naar de eerste hulp moeten, God verhoede dat het al te laat is. Haar moeder Seyo is direct met haar naar het ziekenhuis gegaan, waar ze een analyse doen en foto's maken. Ze verwachten niet dat het ernstig is. Ze gaat onverwijld in het gips.

Maandag de langste dag
Vannacht en vanmorgen was het heerlijk weer. Ik kon lekker buiten zitten, genieten. De afgelopen dagen, weken, was het ontzettend heet, vooral tegen de avond. Na mijn avondeten was het meestal zo warm dat ik naar mijn bed vluchtte waar ik verkoeling had van de airco. Van regentijd is eigenlijk nog geen sprake. Het heeft de afgelopen weken enkele keren kort en maar een klein beetje geregend. Voor de gierstvelden zet het geen zoden aan de dijk. Maar goed, het is nog vroeg in het seizoen.
Ik ben op het moment Windows 11 aan het downloaden, ik ben erg benieuwd.
Papou komt mij net vragen of ik gif heb tegen de muizen, ze knagen 's-nachts gewoon aan zijn voeten. Ik heb nog nooit gehoord dat zij dat doen. Dat is toch ook gevaarlijk? Sinds Dombo dood is heb ik gemerkt dat er weer heel veel muizen rondscharrelen. Zo na een uur of half vijf moet ik alle deuren al dicht houden om te voorkomen dat ze binnenkomen. En ze knabbelen niet alleen aan de voeten van Papou, maar aan iedereen. Op YouTube zag ik een filmpje hoe goed muizen te vangen, ze lopen zo allemaal een emmer in. Ik dacht, dat kan ik ook proberen, maar helaas, we hebben er nog geen een gevangen.

Woensdag 23 juni
Wat is er toch verschrikkelijk veel ellende in Mali. Alweer een heel naar bericht. Gisteren zijn vijf katholieken gegijzeld onder wie de pastoor Leon Dougnon uit Ségué, een dorp in de Dogon, ergens voorbij Bankass. Zij waren met hun auto op weg naar een begrafenis van een abt in San. De bewuste pastoor was vorige week nog bij mij met zijn laptop voor updates. De gijzeling is tot nu toe niet opgeëist, maar in hun regio zijn de jihadisten van de Katiba Macina, geliëerd aan Al-Quaida in de Islamitische Maghreb, actief (AQMI).

De Franse missie Barkhane is nog steeds actief, zij hebben onder andere in het gebied van de Liptako een belangrijk leider Dadi Ould Chouaïb, alias Abou Dardar, gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht ledematen van vermeende dieven in Tin-Hama te hebben gecoupeerd. De jihadist werd eerder vrijgelaten bij een uitruil van de gegijzelde Soumaïla Cissé en enkele anderen.

In Gossi is een auto ingereden op een groep mensen en daarbij geëxplodeerd. Er raakten vier burgers gewond en ook zes Franse militairen.

Al sinds 2 mei is het dorp Dinangourou tegen de grens met Burkina van ongeveer 15.000 inwoners door jihadisten afgesloten van de wereld. De situatie is nijpend, er is nauwelijks nog te eten voor de bewoners. Mensen die proberen te vluchten worden doodgeschoten.

Donderdag 24 juni
God zij dank, de vijf katholieken die waren gekidnapt zijn door de jihadisten vrijgelaten. Er is iets meer bekend, voor zover het waar is. De groep werd in de buurt van Ouo tussen Bankass en Bandiagara aangehouden door gewapende mannen. Zij zijn met auto en al de brousse ingereden en daar is de auto door panne gestopt. De jihadisten kregen de auto niet meer aan de gang, waarop zij de gijzelaars in de buurt van Parou keurig aan de weg hebben afgezet. De groep werd opgevangen in Parou. Dit verhaal was wel even slikken, gelukkig is de gijzeling goed opgelost. Er was al opwinding ontstaan omdat de jihadisten het hadden gemunt op christenen, dat was op deze manier niet eerder gebeurd op een enkele uitzondering na. Kennelijk speelt dit niet zo bij de jihadisten van de regio. RFI meldt dat Leon Douyon mogelijk niet is vrijgelaten, de anderen dus wel. Een Malinese site beweert dat ze allemaal vrij zijn. Het lijkt erop dat Leon Douyon nog altijd niet is vrijgelaten, wel bijzonder triest.

storm in aantocht, gele wolken van stof

Gisteravond werd Sévaré geteisterd door een vreselijke storm. Al vroeg in de avond was de stroom uitgevallen en ben ik op het dak gaan zitten. In de verte schoten de bliksemschichten al door de lucht. Om negen uur was er plotseling toch weer stroom. Ik ben onmiddellijk gaan slapen met de de airco aan. Ik heb geslapen en werd weer wakker door een volgende stroomstoring. Niet veel later brak een onwaarschijnlijke heftige storm los, het was een kabaal van jewelste, alles sloeg, knalde en klapperde, misschien wel zoals ik nooit eerder heb meegemaakt. Ik ben altijd bang dat er bij ons dan in de cour bomen omwaaien, maar gelukkig niks daarvan. Na een minuut of twintig werd het windstil en begon het te regenen, maar weer niet zo heel veel denk ik. Pas om een uur of vier in de ochtend kwam de stroom terug. Zoals gebruikelijk ging ik vanmorgen de familie begroeten, van de storm van de afgelopen nacht was niets meer te merken. Ik heb dan wel medelijden met de familie, normaal slaapt een groot gedeelte van de kinderen gewoon buiten op wat matrassen, in dit soort situaties zijn ze verplicht om naar binnen te vluchten, waar dat dan allemaal blijft is mij een raadsel.

Ach ja, het weer, waar hebben we het over. In Boni, ik schat op een 80 km voorbij Douentza, werd een Malinees militair kamp aangevallen, waarbij 6 Malinezen de dood vonden. In de buurt van Gao werd een kamp van de Minusma aangevallen met een kamikaze-bomauto, daarbij raakten 15 blauwhelmen zwaargewond, onder wie 12 Duitsers en 1 Belg. Ik wist tot nu toe niet dat er 828 Duitse militairen betrokken waren bij de missie in Mali. En die aanslagen gaan zo onophoudelijk door, hoe moet dat verder nu de Fransen vertrekken? Het Malinese leger kan het vast en zeker niet aan.

De volgende nieuwsbrief komt eind juli of begin augustus.