Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 640 van 30 augustus 2020

mijn tweede staatsgreep!
en
vluchten doe ik niet meer

Maandag 3 augustus
Toen ik vanmorgen de familie begroette was het al erg donker. Niet veel later barstte er een hevige regenbui los. Zo'n bui duurt meestal een minuut of twintig. Deze keer, om half tien regende het nog steeds zachtjes. Dar duurde tot een ongeveer één uur. Dombo wil de deur niet uit en is opeens zo krols als de pest. Daarbij moet ik hem ook in de gaten houden want hij probeert overal plasjes te leggen. Dat doet hij normaal gesproken sporadisch. De hele dag loopt hij krols te miauwen, het gaat mij door merg en been. Pas na het avondeten verdwijnt hij in de nacht. Ik maak mij wel zorgen, want het is rond het huis zeker niet pluis. Gisteren kwam hij op drie poten terug, ik vermoed dat hij met een van zijn achterpoten weer eens in een klem heeft gezeten. Dat is al de derde keer. De drang is dermate groot dat hij steeds weer op stap gaat en soms zie ik voordat hij verdwijnt hem halsbrekende toeren uithalen. Steevast is hij 's-ochtends present voor zijn avondeten. En overdag slaapt hij op de tafel, in een stoel of gewoon op de hard-betegelde vloer.

Vandaag heeft een van oorsprong Russische Antonov AN74 van de Verenigde Naties een noodlanding gemaakt op het vliegveld van Gao na waarschijnlijk een elektrische storing. Het schoot met grote snelheid voorbij de landingsbaan. Van de tien inzittenden raakte één persoon ernstig gewond, de anderen liepen lichte verwondingen op.

Woensdag 5 augustus
Vanmorgen om een uur of vier begon het alweer te regenen. Niet zo heel hard, maar gestaag. De temperatuur is de laatste dagen heel aangenaam. Het betere Hollandse weer.

Het geweld breidt zich uit in Burkina. Op 7 augustus werden een twintigtal bewoners vermoord op de markt van Namoungou, in het oosten van Burkina Faso. In mei werden op een veemarkt in de buurt trouwens ook al 37 burgers gedood!
Ook in Niger vonden acht personen de dood bij een aanval op een auto met toeristen op een uur rijden ten oosten van de hoofdstad Niamey. De lokale gids, de chauffeur en zes Fransen werden in koelen bloede doodgeschoten. Zij waren net een nationaal park binnen gereden. waar de laatste kudde West-Afrikaanse giraffes rondlopen. In de pers wordt het park gelieerd aan de streek rond Tilabéry, maar die plaats heeft hier niets mee te maken. Tilabéry ligt richting Mali en is zeer gevaarlijk gebied. Daar moet je niet heen. Vroeger waren daar ook giraffes. Deze Fransen waren op weg naar een heel andere streek, waar nog nooit zo'n aanslag is voorgekomen.

Zaterdag 8 augustus
En ook vandaag viel er een beetje regen, het is in elk geval heerlijk weer. Ik ben niet jaloers op de tropische hitte in Nederland!
We hebben voor de verandering problemen met het water. Het is al een tijdje zo dat er geen druppel uit de kraan komt. Bij de familie wel, maar ook bij hun wordt het minder. Eergisteren was het weer raak. Geen water voor de douche of zelfs het poetsen van mijn tanden. Gisterochtend nog steeds niks, geen water om mij te wassen. Dus heb ik in de loop van de dag het hele systeem weer omgegooid. Mijn woongedeelte loopt nu weer gewoon over de gemeentewaterleiding, de rest krijgt water via de put en het reservoir. Vanmorgen ben ik om vijf uur opgestaan om te douchen. Wat veel water, heerlijk.
Maar goed, de familie heeft dat niet, dus daar moeten we iets op bedenken. In mijn idee zit er toch weer rotzooi in de leidingen en misschien ook in het reservoir. Ik had begrepen dat in het nieuwe zwarte en lichtdichte reservoir geen algen konden groeien.

Zondag 9 augustus
Weinig nieuws vandaag. Toen ik gisteren ging slapen en met mijn zaklamp naar mijn slaapkamer liep zag ik in het schijnsel van de lamp tientallen muggen rond mij. Ik heb met een oude broek de kier onder de slaapkamerdeur afgesloten. Desondanks doodde ik vanmorgen nog wel een kleine twintig muskieten met mijn elektrische tennisracket. En in huis zag het zwart van de muggen die zich voor de horren van de deuren verzamelen om naar buiten te komen. Ze hadden vast niet op mijn kruimeldief gerekend. Het konden er wel 200 zijn geweest.

Maandag zie ik op het internet een overzicht van de stand van corona. Zie de tabel. Hieruit blijkt dat de corona op de terugweg is. Maar we moeten wel attent blijven, want een tweede golf is niet onmogelijk. Het virus is vast nog niet verdwenen!

Zondag 16 augustus.
Het is al een week geleden dat ik voor het laatst iets heb geschreven. Het geeft me in elk geval wat rust.
Ik heb het tamelijk druk gehad met laptops. Grote problemen met een Dell. Het is lastig uitleggen en ook niet zo interessant. Het heeft mij veel hoofdbrekens gekost. En ik heb nog steeds geen echte oplossing. Voor die laptop had ik begin april een nieuw moederbord gekocht, die kwam van de week opeens met de post, de zending had er vijf maanden over gedaan! Ik had eerder een ander besteld, die komt via Nederland en die heb ik nog niet eens. Het moederbord deed het niet, dus heb ik de oude weer teruggezet. Nadat ik de laptop had geïnstalleerd werd het scherm na verloop van tijd zwart. Waarom weet ik niet, het heeft te maken met de drivers en de frequentie van het scherm. Tjonge, wat kost het veel tijd. Ik ben er ruim twee dagen mee bezig geweest. Uiteindelijk ben ik er uitgekomen.

In een perkje heb ik enkele basilicumstruikjes geplant. Wonder boven wonder zijn die aangeslagen. Maar na een paar dagen constateer ik rupsen die zich aan de blaadjes tegoed doen. Daarom kocht ik een plantenspuit en dacht daar de insecten te bestrijden met zeepsop. En ook peper. Duurzaam en biologisch, de informatie haalde ik van het internet. Maar meteen deed de spuit het niet meer. Moet ik daarom nou gif kopen? Ik ben er nog niet uit.
Er zijn nog steeds veel kinderen op het erf. Ze maken veel plezier, maar ze halen ook streken uit. Een buurjongetje liep opeens rond met het blad van een ijzerzaag en vierde dat bot op de planten. Ik kon net niet voorkomen dat hij bijna alle bloemen van een paar orchidee-achtige planten afsloeg. Zonde, geen respect voor de natuur! Iedereen stond erbij en keek er naar. Niemand die er iets van zei. En dan voel ik mij de kwaaie boeman, want ik zeg er wel iets van.
Even later zag ik ze met een grote teil met water gevulde plastic zakken naar de koelkast lopen. Ik had ze nog zo verboden om de koelkast daarmee te vullen. Ik heb elke maand al een flinke energienota en als die koelkast ook dit nog moet koelen staat hij dagenlang te stampen, de elektriciteitsmeter draait lekker door en mijn portemonnee loopt langzaam leeg. Een paar zakken OKE, maar niet een stuk of twintig of meer!
En vreemd genoeg, vandaag kreeg ik toch weer een pakketje van het postkantoor. Het betrof een onderdeeltje dat ik op 4 februari had besteld. Dat pakketje had er dus zes maanden over gedaan! Vanmorgen ook weer een echte meloen gekocht, een grote voor 3 euro. Die beginnen de mensen dus ook te ontdekken. Hij is nog niet rijp, maar eind deze week zal ik hem aansnijden en dan presenteer ik die aan de familie. Dat is nog eens wat anders dan die absoluut smakeloze lokale vruchten die ze hier meloenen noemen. Ik had er met Adama over gesproken, onwetend kocht hij er een voor mij. Ik weet niet wat ik daarmee aan moet.

De ergste hitte ligt gelukkig achter ons en het regent nu min of meer regelmatig. Dat is hartstikke fijn. Maar voordat de regen valt wordt het steeds warmer en vochtiger, dat is niet zo prettig. Zo is het op dit moment ruim 33 graden met een luchtvochtigheid van 61 procent. Of het vandaag nog gaat regenen is niet eens waarschijnlijk.
Ik heb de afgelopen dagen de politiek niet zo goed gevolgd. Vooral in Bamako is het soms erg onrustig. Er worden nog steeds demonstraties georganiseerd waarin het aftreden van IBK wordt geëist.
De grenzen zijn dus weer open. Ik zie op de markt opeens alweer Hollandse uien en misschien ook wel aardappelen. Ik heb de indruk dat Air Maroc het alweer heeft gezien. Er is een enkel vliegtuig uit Marokko geland, maar daar hield het mee op omdat de corona in Marokko weer flink huishoudt. Air France vliegt wel regelmatig, op z'n minst elke dag.

Als ik even buiten wil uitblazen zie ik die kleine Willem ook al bloemen afrukken en uit elkaar trekken. Ik spring bijna uit mijn vel.

18 augustus, een hectische dag!
Het is kwart voor zeven, voor de verandering weer eens geen stroom en er is zo weinig water dat ik niet kon douchen. Het is warm en klam. Ik zit nu buiten met een kop koffie en wacht tot ik aan het werk kan. Geen idee of dit lang gaat duren. Het leven komt langzamerhand op gang. Alle vrouwen zijn de cour aan het vegen. Adama heeft vers brood voor mij gehaald. Hoewel vers? De laatste tijd lijkt het steeds brood van een dag oud. Kleine Willem loopt chagrijnig rond en ontwijkt mij volledig als hij langs mij loopt. Dat is jammer, het zit in zijn karakter of het is de leeftijd. Het komt zeker niet door mijn uitval van gisteren, het zal met de jaren wel beter worden.

Rond een uur of tien komt Adama vertellen dat het er in Bamako heet aan toe gaat, in Kati, stadje op 15 km van Bamako, de plek met het grootste militaire garnizoen van Mali, wordt schoten gehoord. Diverse hoge mensen zouden zijn gearresteerd, er is veel onduidelijkheid. Hier in Sévaré is alles rustig. Gisteren waren de banken gesloten in verband met een demonstratie van onderwijzers en leraren omdat zij al maanden geen salaris hebben gehad. Ik wil vandaag geld halen, mijn cash is bijna op, ik moet echt naar de bank. Daar aangekomen blijkt die dicht te zijn. De reden is mij niet bekend, maar het laat zich raden.

Een verschrikkelijk dilemma.
Als ik terug thuis ben komt Pobanne binnen samen met een militair van de Minusma. Pobanne zou bij de Minusma een baantje kunnen krijgen en is daar al enkele dagen mee bezig. Met 300 euro kan hij die baan krijgen. Het is een verschrikkelijk dilemma. Meegaan met deze corruptie? Wat moet ik? Deze kans voorbij laten gaan? In verband met de problemen in Bamako besluit ik mee te werken. Ik weet nu al dat ik weer allemaal commentaar krijg, maar ik ben in de overtuiging dat ik niet anders kan. Het ergste dat kan gebeuren is dat het geld kwijt is. Het is corruptie in optima forma, maar ik heb allang begrepen dat als ik niks betaal dat baantje aan zijn neus voorbijgaat.
En dat is niet alles. Douba en Maman zijn zondag naar Bamako vertrokken om hun zoontje Lazar aan zijn oog(-lid) te laten opereren. Hupla, ik betaal daarvoor 450 euro. Die zitten dus nu in Bamako, ik hoop aan het einde van de dag contact te hebben. Mijn geld gaat zo onwaarschijnlijk hard, ik maar me behoorlijk zorgen. Later betaal ik hem nog meer.

Inmiddels loopt het uit de hand in Bamako. Demonstranten eisen dat IBK voor 2 uur vertrekt, maar hij weigert gedecideerd af te treden. Ik lees op twitter dat militairen uit Kati onderweg zijn naar het presidentieel paleis en naar de ORTM, de televisie. Het personeel daar zou de studio’s te hebben verlaten en de Minusma zou zich voor het paleis hebben opgesteld. Het blijven voorlopig geruchten. In Bamako eisen jongeren het aftreden van de president, kruispunten worden bezet gehouden, barricades opgeworpen en ze blokkeren in elk geval twee van de drie bruggen over de Niger. Het huis van Karim Keita, de zoon van IBK, zou zijn geplunderd. Ook dat is een gerucht, Maar op twitter zie ik een filmpje waar de vlammen uit de ramen slaan bij Malick Konaté, journalist.

Papou heeft opeens zijn zinnen gezet op een brommobiel. Hij laat mij een fotootje zien van een Aixam, die wil hij kopen. Ik verklaar hem voor gek, wat moet hij daar nou mee? Nieuw kost dat ding bijna 17.000 euro!! Tweedehands zal het ding een stuk minder kosten, maar het zal wel net zo gaan als die crossmoto van vorige maand. Voor je het weet is hij stuk, het maakt me razend.

De problemen in Bamako doen sterk denken aan de staatsgreep van 2012. Sommigen zijn bang dat jihadisten en terroristen van de situatie gebruik maken om hun invloed in andere delen van Mali uit te breiden. Daar ben ik ook bang voor. Vroeger kon ik weg uit Sévaré, maar dat wordt nu moeilijk. Waar moet ik heen? Het gevaar schuilt nu bij de uitgang, in Bamako.

Terwijl Rutte en De Jong het over nieuwe corona maatregelen hebben zie ik op Twitter dat president Ibrahim Boubacar Keita en de eerste minister Boubou Cissé door de militairen zijn gearresteerd en zijn meegenomen naar het militaire kamp in Kati. Daar eisen de militairen dat IBK zijn ontslagbrief tekent. Hij zou tot nu toe hebben geweigerd. Heel veel Malinezen eisen dat de Fransen het land verlaten. Zij eisen het einde van de koloniale tijd.

Woensdag 19 augustus
De president is vannacht uiteindelijk onder dwang afgetreden, ik zag een triest filmpje waar hij dat aftreden bekend maakte. Het is jammer. Jammer, dat de autoriteiten zich nu helemaal niet meer kunnen bezighouden met de werkelijke problemen in het land. Alles staat stil, de economie, de politiek, de scholen. Er is natuurlijk veel kritiek op IBK, hij had het zeker beter moeten doen, hij was in mijn ogen een krachteloze president en hij heeft gedurende zijn regeringsperiode niet veel voor elkaar gekregen. Hij was 75 jaar en in mijn ogen te oud. Daarbij sukkelde hij met zijn gezondheid en zocht hij regelmatig medische hulp in het buitenland. Onder zijn bewind ging het steeds slechter, niet voor niets was er veel onvrede onder de jeugd. Maar was dat alleen zijn schuld? Het probleem van de corruptie is zomaar niet op te lossen. Het land bestaat bij de gratie van corruptie. Iedereen doet eraan mee, van hoog tot laag. Het zit ingebakken in de maatschappij. En het zijn absoluut niet alleen de politici. (Ook ik geef mij eraan over, het is bijna onvermijdelijk.)

Het land is mateloos verdeeld en niemand heeft er naar mijn mening een antwoord op. Het leger lijkt stoer, maar is niet bij machte om de problemen militair op te lossen, ondanks alle steun van overal vandaan.
De militairen willen een overgangsregering en lijken niet uit op de macht, althans, dat beweren zij bij hoog en bij laag. En wat moeten ze anders zeggen? Het zijn loze kreten.
Hun voornaamste motief van deze actie, men noemt het liever geen staatsgreep, de eis dat de regering niet naar het volk luisterde. Maar wat is het volk? Een opgewonden meute, opgezweept door enkele vermeende min of meer extremistische leiders?
Voor zover ik op de hoogte was, zou ik in het verleden nooit op IBK hebben gestemd, maar eventueel op de oppositie met Soumaïla Cissé, die al vijf maanden door terroristen wordt gegijzeld, al kan ik ook niet zeggen dat hij het beter zou hebben gedaan dan IBK. Ik denk ook dat de militairen, de CNSP, het niet beter zullen doen. (de CNSP: Comité Nationale pour le Salut du Peuple)

Gisteren toch weer een drietal wat langere stroomonderbrekingen. De laatste om negen uur, ik lag net in bed. Ik had de laptop mee naar bed genomen, ik was bezig met een eindeloze Windows update. Ik had geluk, na een minuut of vijf kreeg ik de kans om hem op een gunstig moment uit te zetten, zodat ik er vanmorgen mee verder kon. Pas om half een keerde de stroom weer.
Bakary kwam mij gisteren een gegrilde kip brengen, de schat.

Vanmorgen kwam Ballo zijn computer ophalen en we raakten in gesprek. We spraken over Pobanne, die ik gisteren 300 euro gaf om een baantje bij de Minusma te zekeren.
Ballo legde uit dat het een veel voorkomende praktijk is. Degene die het meest betaalt krijgt de baan. Er waren 10 gegadigden voor één baan. Men gaat bij iedereen langs en vraagt wellicht een hoger bedrag. Het geld dat door al deze gegadigden wordt betaald verdwijnt in hun eigen zakken. Zo werkt corruptie dus. Ik schaam mij, dat ik op dat moment niet verder heb gedacht dan mijn neus lang was. De kans dat Pobanne dat baantje krijgt is dus nog helemaal niet zo zeker. Jammer dat ik zo onder druk werd gezet.

De afgelopen twee dagen kreeg ik heel wat berichten en steun naar aanleiding van de staatsgreep. Dank voor het medeleven. Het volgen van het nieuws in deze hectische tijden kost veel tijd en ik kan niet steeds op alles antwoorden.
Sinds vanmiddag 1 uur alweer geen stroom. Ik probeer de nieuwste flightsimulator te downloaden, het bestand is 75 Gb groot en het kost drie dagen. Ik zit op 20%, dus ik heb nog twee dagen te gaan. Zonder stroom schiet het natuurlijk niet op.

20 augustus
Ik baal, na een flinke periode zonder stroomonderbrekingen lijkt het erop dat we terug zijn bij af. Gisteren zat ik vijf uur zonder stroom en zat ik mij op een stoel op te winden. Vandaag is het alweer raak. Om 10 uur weer geen stroom en kan ik helemaal niks. Hoelang gaat dat duren?
Vanmorgen kon ik eindelijk naar de bank. Eind van de maand valt er weer heel wat te betalen en normaal gesproken gaan de scholen het nodige kosten. En ik was nagenoeg blut.
Gezegend, al na tien minuten toch weer stroom.

De CNSP schijnt verdeeld te zijn over wat te doen met IBK, hij wordt gevangengehouden in het militaire kamp van Kati. Waarover en met wie er wordt onderhandeld is niet duidelijk. En verder zouden de eerste minister Boubou Cissé en zoon Karim Keita zich daar ook bevinden. Het blazoen van Karim is niet best. Er doen videootjes de ronde op de sociale media, waar hij een luxueus leventje zou lijden en werd gezien met schaars geklede vrouwen. (zie en zoek op twitter #karimkeita) Ik kan mij voorstellen dat dit soort beelden kwaad bloed zetten! Zijn huis werd al eerder op 10 juli leeggehaald door een woedende menigte jongeren.

21 augustus
De verenigde West-Afrikaanse landen (de CEDEAO) eisen IBK in functie terug te plaatsen. Terug als democratisch gekozen president.
Kolonel-majoor Ismaël Waguë, woordvoerder van de CNSP, verklaart dat het niet aan de CNSP is wat te doen met IBK, maar dat de rechterlijke macht over hem moet oordelen.
De M5-RFP, dat is de groep die naam heeft gekregen naar aanleiding van de eerste heftige rellen en demonstraties van 5 juli samen met enkele oppositiepartijen, verklaart achter de CNSP te staan en zich te verzetten tegen de sancties die de West-Afrikaanse landen aan Mali hebben opgelegd. Zo zijn de grenzen gesloten en alle contacten met Mali opgeschort. (Het lijkt toch werkelijk weer de situatie zoals in 2012 na de staatsgreep van Haya Sanogo. Le pays souffre (het land lijdt). Het wordt jaren teruggeslagen, oplossingen zijn verder dan ooit. Eerste levensbehoeften, medicijnen en brandstof zijn uitgesloten van het opgelegde embargo. Export van alle vee naar de buurlanden is stopgezet.

In Gao, zo lees ik op twitter werden gisteravond twee jongeren doodgeschoten door onbekende personen. Zij zaten thee te drinken in hun grin (vriendenclub). Het is nu onrustig in Gao, de jongeren zijn de straat op gegaan en steken van alles in brand.

Ik kreeg vandaag een waarschuwing van de ambassade er niet uit te gaan. Voor mij lijkt dat onzin, er is hier in Sévaré echt niks aan de hand. Natuurlijk kan dat op elk moment veranderen. De ambassade meldde ook een waarschuwing aangaande de corona. Stel dat ik naar Nederland zou reizen dan moet ik in NL evengoed in quarantaine, ondanks het feit dat er op het moment nauwelijks of geen corona voorkomt. Wel schijnt in Nl de duur daarvan te zijn ingekort tot tien dagen. Maar dan nog is dat erg vervelend. Bovendien terug naar Mali kan wel eens erg moeilijk worden. Nederland kan voor Mali wel eens helemaal oranje/rood gekleurd zijn!

Zondag 23 augustus
Het is vandaag mooier weer. Het zonnetje schijnt. Gisteren was een donkere dag en het heeft alweer flink geregend. Als het zo doorgaat wordt het dit seizoen een erg goed regenseizoen. Ik praat over Sévaré, het weerbeeld kan door Mali nogal verschillen. Hier voor zover ik weet geen overstromingen. In Douentza stond zo begreep ik een week geleden alles onder water en zijn tientallen banco huizen ingestort. Te zware regens zijn ook weer niet goed, het slaat de aanplant tegen de grond. Volgens mij gaat het prima nu.

Vertegenwoordigers van de CEDEAO met onder andere Goodluck Jonathan hebben met de militairen en met IBK gesproken, wat daaruit is gekomen is niet bekend. IBK is verhuisd van het militaire kamp in Kati naar een geheime plek ergens in Bamako. Zaterdag vonden er demonstraties plaats van pro-militairen en van pro IBK. De militairen joegen de volgers van IBK uiteen met traangas.

Vervelend trouwens voor mij persoonlijk, alle vluchten van en naar Bamako zijn geannuleerd en het vliegveld is nagenoeg gesloten. Dat betekent voor mij denk ik geen pakjes voorlopig. Vandaag komt er wel nog een pakket aan, maar een ander pakket zal ergens onderweg worden opgehouden. Jammer, want daar zit een nieuw moederbord bij voor mijn vliegcomputer. Ik heb geen flauw idee wanneer ik dat nu kan verwachten. Ik lees op het internet dat de nieuwste flightsimulator een ware goudmijn is voor Microsoft en de toeleveranciers van hardware. Die wordt voorlopig geschat op 2,6 miljard dollar.

Ondanks alles gaat de oorlog gewoon door. In de buurt van Koro reed een militaire auto op een mijn met vier doden en een gewonde tot gevolg.
De Fransen voerden een luchtaanval uit op een groep terroristen in de regio Menaka. Over doden werd niets gemeld.

Maandag 24 augustus
Eigenlijk veroordelen al mijn vrienden en bekenden de situatie rond de staatsgreep. De militairen weigeren het een staatsgreep te noemen en bedienen zich van woorden als afzetting in opdracht van het volk en revolutie. Maar het is wel degelijk een staatsgreep, wat zijn woorden? Gewapende wijs de president afzetten?!
De CEDEAO is nog steeds met de militairen in gesprek. Zij hebben hun eis om de macht terug te geven aan de gekozen president laten vallen. Maar ze zijn het niet eens met het voorstel van de CNSP om een interim-regering aan te stellen gedurende de komende drie jaar onder het voorzitterschap en met belangrijke deelneming van militairen. Drie jaar! Dat is waanzinnig lang.

Dinsdag 25
Er zijn nog geen resultaten wat betreft de onderhandelingen tussen de CEDEAO en de junta. De laatsten eisen nog steeds een overgangsperiode van 3 jaar. De CEDEAO vraagt een periode van uiterlijk 1 jaar en zij gaan ook niet akkoord met het feit dat er merendeels militairen in de regering komen. De onderhandelingen verlopen moeizaam, maar gaan wel door.

Ik heb geloof ik niet eerder zo'n overvloedige regentijd meegemaakt. Het regent soms meerdere keren per etmaal. Ik denk dat de boeren geen klagen hebben! Gisteravond was het ook weer raak, wat een dreigend maar prachtige zonsondergang!

Vrijdag 28 augustus
Ik heb het weer druk met lastige computers. Daardoor was ik bang dat ik de nieuwsbrief niet goed afmaken, maar ik heb mij vergist in de dag, dat is fijn, ik win een volle dag.
Zo lees ik over een slachting onder de Peuhl in het dorp Toula, in de buurt van Douentza, nota bene door het Malinese leger. (tien doden?)

Djeneba bracht mij een document met de rechterlijke uitspraak dat haar vader Modibo uiteindelijk geen schuld treft. Modibo werd op 14 maart 2091 (foutje van de griffier, moet natuurlijk 2019 zijn) met drie anderen door militairen gearresteerd op beschuldiging van moord, medeplichtigheid tot moord, het dragen en vervoer van oorlogswapens en munitie, in opdracht van een terroristische organisatie. ("Inculpés d'assassinat, de complicité d'assassinat, port et transport d'arme de guerre et de munitions en lien avec une entreprise terroriste et complicité".)
Naar aanleiding van de moord op een bewaker van een bank in Sévaré hebben militairen "zomaar" vier mensen opgepakt, alleen om aan te tonen dat de militairen hun werk goed hebben gedaan. De werkelijke moordenaar is natuurlijk met de noorderzon verdwenen en is nooit meer achterhaald. De vier verdachten, onder wie dus de gehandicapte Modibo, hebben een jaar en vier maanden in de gevangenis moeten doorbrengen. Bij het proces waren geen militairen aanwezig die zouden kunnen getuigen. Eigenlijk zouden de militairen moeten worden aangeklaagd voor het onrechtmatig arresteren van een aantal burgers.

Zaterdag 29 augustus
Rob stuurt mij een document waarin Duitsland en Frankrijk verklaren niet zo blij te zijn met de staatsgreep. Enkele prominente militairen van de CNSP zouden in Frankrijk en in Duitsland zijn getraind. "We don't train armies to be putschists," verklaarde de Duitse minister van defensie Annegret Kramp-Karrenbauer.
Toch nieuws dat mij niet bevalt. On veut la Russie, Vive Vladimir Poutine. Rusland heeft militairen gestuurd lees ik op bamada.net. Ik kan het mij bijna niet voorstellen dat Rusland zo snel al troepen stuurt. We gaan het volgen, maar het zint mij niks.
Vanmorgen kwam Baba even op bezoek. Hij vertelde dat bij Bima, vijfentwintig kilometer voorbij Konna, het Malinese leger 400 jihadisten of terroristen heeft gedood. Ze zouden al onderweg zijn richting Sévaré. Het lijkt op hetzelfde scenario als in 2012. Toen kwamen de Fransen te hulp en vluchtte het Malinese leger massaal in de richting van Bamako. Nu echter zouden zij zijn opgevangen door Malinese militairen. Het verhaal van Baba berust waarschijnlijk niet op waarheid.
Op twitter lees ik minder heftige berichten. Een convooi dat onderweg was naar het noorden zou in een hinderlaag zijn gelopen. Met behulp van de luchtmacht zou een twintigtal jihadisten zijn gedood en enkele tientallen motorfietsen zijn vernietigd. Twee militaire voertuigen zouden zijn teruggepakt. Bij de veldslag zijn ook een aantal militairen omgekomen en gewond. Op twitter zie ik een hoop schade. Zie deze link en klik op de foto's om ze te vergroten.

Het blijft een beetje een warrig verhaal en ik lees er bijna nergens iets over. Maar ik lees ook dat er nog steeds wordt gevochten.
Er vindt volop overleg plaats over hoe verder met het land. De CNSP overweegt hun leider kolonel Assimi Goïta tot staatshoofd te benoemen. Van alle kanten vindt er overleg plaats, alle politieke partijen bemoeien zich ermee. En ook Mahmoud Dicko geeft zijn mening. "Geen carte blanche" voor de junta. Dat klinkt op zich wel positief. Maar gaat het de invloedrijke maar conservatieve imam erom zelf meer invloed te hebben, of zijn religieuze beweging? Wat mij betreft liever niet, het was Dicko die in 2009 de nieuwe "code de la famille" van de toenmalige president Amadou Toumani Touré blokkeerde, een wet waarin vooral de rechten van de vrouw sterk werden verbeterd.

Naast alle ellende is er misschien ook "goed" nieuws, Gisteren werd een nieuwe vliegverbinding aangekondigd tussen Bamako en Sévaré. Een enkeltje zou 75.000 cfa (114 euro) kosten en een retourtje 140.000 cfa (213 euro). Het zou een initiatief zijn van zakenman Yattassai, mogelijk degeen die hier een imperium heeft van de verkoop van bouwmaterialen en van brandstof.

Ik lees op een andere website het bericht dat Soumaïla Cissé op korte termijn wordt vrijgelaten. Dat moet ik eerst nog eens zien!

De volgende nieuwsbrief verwacht ik begin oktber.