Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 633 van 29 maart 2020.

U kunt zich altijd per mail aan- of afmelden voor de wekelijkse aankondiging: wsnapper@mopti.nl

in de tuin van Walirdé (foto Gouro)

leider oppositie ontvoerd door jihadisten
en
corona in Sévaré?

Woensdag
Het zit weer niet mee. Somberheid alom. Om met het goede te beginnen, deze week is er in elk geval water, dat geeft rust, want dan hoef ik niet extreem vroeg op te staan voor de douche. Hoe dat komt weet ik niet, heeft het waterleidingbedrijf een nieuwe pomp geplaatst of komt het omdat de kinderen nu uitslapen vanwege het sluiten van de scholen? Ander goed nieuws is dat er in Mali nog steeds geen corona is geconstateerd. In de omringende landen slaat het virus wel toe, Mali is tot nu toe een witte vlek op de kaart. Het wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen corona-gevallen zijn. Het is maar de vraag hoe er op de ziekte wordt getest. In buurland Burkina zijn 114 personen positief getest en zijn vier mensen overleden.

lang geleden, meisjes bij de verjaardag van de ETJS (archief)

Ik baal een beetje. Toen ik vanmorgen mijn computer aanzette deed een van mijn twee monitoren het niet meer. Voorlopig moet ik het nu met de kleinste van de twee doen. Dat werkt niet erg prettig.

Twee slechte berichten, nee drie eigenlijk, ach nee, eigenlijk veel meer.
Want ik hoor net dat het coronavirus nu toch ook in Mali heeft toegeslagen, twee Fransen die op 12 en 16 maart uit Frankrijk kwamen zijn positief getest. Iedereen is nu in rep en roer, ik ook ben enigszins van slag. Mijn hersentjes maken meteen overuren. Hoe gaat dit verder, hoe kom ik aan boodschappen, kan ik de deur nog uit, kan ik nog naar de bakker? Blijft de aanvoer van etenswaren op peil? Het is zo ongrijpbaar. Wat dat betreft geef ik Trump nu een keer gelijk: het is een oorlog tegen een onzichtbare vijand.
Je kunt hier niet je boodschappen doen via het internet en het laten bezorgen, je moet erop uit om eten te kopen. En of ik het nou zelf doe, of dat ik dat een ander vraag, dat is lood om oud ijzer.
Ik was van plan morgen met Niangaly naar de tuin van Walirdé te gaan, maar mag ik hem dan wel in mijn auto meenemen? Dan zit hij dichter bij mij dan anderhalve meter. Van dat soort problemen.

vrouw in Walirdé die uien schoonmaakt

Niangaly komt net vertellen dat een "concurrerende" NGO in onze tuin van Walirdé bezig is met een extra watervoorziening. Helaas doen ze dat zonder enig overleg, zelfs zonder dat iemand daarvan op de hoogte is. Ze komen en ze gaan. Ik ben daarover eigenlijk ontzettend kwaad. Ze zijn bezig met een watertoren, een aantal extra bassins, een forage, zonnepanelen, een pomp en ze vernieuwen het hek. Gedeeltelijk mogen ze van mij hun gang gaan. Maar waarom overleggen ze niet met ons, dan kunnen wij onze systemen op elkaar afstemmen!

een van de vijf nieuwe bassins in Walirdé, links achter de kop van de forage

Nu leggen ze hun eigen leidingen aan naar hun bassins. De kranen die ze gebruiken gaan binnen de kortste tijd stuk. Dan moet de Stichting Mopti voor de reparaties opdraaien. Die NGO zie je namelijk nooit meer terug. Zeer waarschijnlijk is het de UNHCR (Verenigde Naties). Ze flikten dat eerder in onze tuin in Médina Coura.

ze plaatsen ook een nieuwe en sterkere poort, dat is niet slecht!

Derde slecht bericht is dat jihadisten de brug bij Goundaka hebben opgeblazen, in de weg tussen Sévaré en Bandiagara. Nu moeten de grotere auto's, legervoertuigen, vrachtauto's, bussen en minibusjes door het mulle zand van de rivierbedding naar de overkant en dat is dan een prima plek om mijnen te plaatsen. Daar is het de jihadisten ook om te doen. Kleine auto's zouden trouwens nog wel over de brug kunnen.

Vierde slecht bericht: Soumaila Cissé, de belangrijkste opposant van president IBK, is woensdag tijdens een verkiezingscampagne ontvoerd. Enkele uren later kwam het bericht dat de hele campagneploeg veilig te bestemder plaatse was aangekomen. Maar donderdag werd dit weer tegengesproken. Het is niet bekend of hij nu vrij is of niet.

Donderdag, 26 maart
Vijfde slecht bericht: Gisteravond belde Bakary en vertelde dat de politiepost bij Barigondaga door jihadisten is aangevallen. Die post bevindt zich op 500 meter van onze tuin. Daarbij werd een politieagent gedood. Het heeft mij vandaag doen besluiten om mijn bezoek aan de tuin van Walirdé even uit te stellen.

En ja, de corona. Ik leef in de veronderstelling dat er rond Sévaré nog geen besmette personen rondlopen. Dus ben ik op de markt vlees gaan kopen voor Dombo. Wie weet krijg ik binnenkort geen veilige kans meer.
Op de markt lopen al enkele mensen rond met mondkapjes, sommige zien er professioneel uit, maar meestal zijn het lokaal gefabriceerde mondkapjes van katoen. Zoals gewoonlijk was het er druk, maar zeker niet overdreven. Van anderhalve meter afstand was geen sprake. Bij de informaticawinkel vroeg ik naar een nieuwe monitor, maar ze hebben alleen van die widescreens en die wil ik niet. Bij de apotheek moest ik uitgebreid mijn handen wassen met afwasmiddel voor ik naar binnen mocht. De mondkapjes waren allemaal al uitverkocht.
Bij de bakker moest ik mijn handen met gel insmeren. Ik zei dat ik minder dan paar minuten geleden mijn handen had gewassen. De man kwam mij zelfs met zijn fles tot in de winkel achterna, geen ontkomen aan.
Vandaag is er veel dicht, het is een beetje een feestdag omdat kolonel Amadou Toumani Touré in 1991 de dictator Moussa Traoré afzette. Vandaar ook dat het vanmorgen in Sévaré niet overdreven druk was.

Het is nu tegen de avond.
Er is nog geen duidelijkheid over Soumaïla Cissé. Wel zeker is dat een gedeelte van zijn verkiezingsploeg is vrijgelaten. Een van zijn lijfwachten werd bij de ontvoering gedood. Zes mensen worden nu gemeld als ontvoerd, Soumaïla wordt zeker gezien als een grote vis. Erg stom trouwens voor een man van zijn statuur om zich zo diep in terroristengebied te wagen! De jihadisten kunnen twee motieven hebben; het ontregelen van de verkiezingen of losgeld, of beide natuurlijk.

foto van oppositieleider Soumaïla Cissé (foto internet)

Vandaag sloeg de stroom tot zes keer uit. Het blijft bijzonder vervelend. Alles wat ik op de computer doe moet ik voortdurend saven om niks kwijt te raken.

Vrijdag
Ik werd vanmorgen door Isac gebeld met de mededeling dat in het ziekenhuis Gavardo, vlak bij mij, nu toch iemand met corona is gesignaleerd. Het is meteen een beetje paniek in de tent. Vooral Dako is erg bezorgd. Ik weet niet zo goed hoe ermee om te gaan. Ik ben met Dako naar Sévaré gereden om naar een watervat te zoeken zodat de mensen in de cour regelmatig hun handen kunnen wassen. Je kunt die vaten kant en klaar kopen, maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Handelaren proberen er direct een slaatje uit te slaan. Dus we kopen ergens gewoon een flinke emmer en ik monteer er dan een kraan aan. Het lijkt te werken, maar ik ben bang dat de constructie geen lang leven beschoren is. Overal in Sévaré staan van die vaten opgesteld en overal moet je handen wassen voor je naar binnen mag. Bij de andere apotheek koop ik 10 mondkapjes. Volgens mij zijn het van die kapjes die altijd door schilders worden gebruikt. Ik heb er niet veel vertrouwen in.

nu kan iedereen zijn handen wassen

Verder wil Dako een doos handschoenen. Iedereen loopt hier in de cour nu met van die vreselijke witte handschoentjes, alsof die bacillen hier al direct rondhangen. Het heeft volgens mij nu nog niet zoveel nut. Die mondkapjes mag je sowieso maar een keer gebruiken en je moet ze daarna meteen weggooien. Dus voor een man of twintig hier in de cour onbetaalbaar.
In Sévaré trouwens dragen steeds meer mensen van die dingen, je ziet er ook veel met filters. De apotheken doen goeie zaken.

De regering heeft sinds gisteren een avondklok ingesteld. Tussen negen en vijf mag je de deur niet uit en ik geloof dat het goed wordt gecontroleerd. Er schijnt door politie en leger veel te worden gepatrouilleerd. Volgens Papou worden overtreders hardhandig aangepakt. Of het zin heeft is een ander verhaal. Zou het iets uitmaken tegen het coronavirus?

De regering is niet van plan de parlementsverkiezingen van zondag (vandaag) uit te stellen. En de jihadisten doen er alles aan om de verkiezingen te saboteren. Ze bezoeken dorpen om de mensen te waarschuwen niet te gaan stemmen. Dat gebeurde voor zover ik weet van de week in "onze" dorpen Sangubaka en Tiamoye.

Zaterdag
Vanmorgen sprak ik uitgebreid met Pierre, mijn belangrijkste dokter. Volgens hem was de corona patiënt in Sévaré loos alarm. Daardoor valt nu wel enige druk van mijn schouders, al is het vrijwel zeker dat wij er in Séveré op enig moment ook aan moeten geloven. Pierre had ook de indruk dat er flink werd geprofiteerd. Handelaren springen handig in op de situatie. Twee weken geleden kocht ik nog zo'n pistoolthermometer voor 45 euro! Die zijn ondertussen niet meer te vinden, zelfs in Bamako kom je ze niet tegen, zelfs niet als je 150 euro wilt neertellen, althans volgens Pierre.
In onze cour dragen sommige kinderen nu dus mondkapjes en handschoenen, ze denken dat ze daarmee beschermd zijn, ik denk van niet. Ze houden zich in elk geval niet aan het houden van afstand. Het is ook niet te doen. Ze slapen ook vaak met een aantal onder één klamboe.

Soumaila Cissé is nog steeds niet op vrije voeten. Ik denk niet dat ze hem vòòr de verkiezingen van zondag zullen laten gaan.

Op deze website is te zien in welk land er hoeveel corona-gevallen zijn geconstateerd. De site wordt regelmatig vernieuwd. Zo zie ik dat in Mali nu 18 gevallen zijn gevonden. En ook één dode.

Het water loopt redelijk goed, "je ne me plaint pas", maar nu is het weer de elektra. Ik lag gisteravond nog maar 10 minuten in bed toen de stroom uitsloeg. En dan is het meteen warm, erg warm. Van slapen komt niet veel, ik wuif mij met een waaier wat koelte toe. Het duurde tweeëneenhalf uur.

Vanavond heb ik twee nieuwe oude monitors besteld via EBay. Om die echter hier te krijgen betaal je normaliter honderden euro's. Het is eigenlijk onbetaalbaar. Ik heb er iets op gevonden. Vriend Gerard in Nederland is bereid de monitors door te sturen met KPN-Post. Het is nog steeds flink aan de prijs, maar het scheelt bakken met geld. Veel dank alvast Gerard en Gabrielle!

Zondag
En laten ze nu die zomertijd afschaffen! Het is lastig, nu is er opeens twee uur verschil met Nederland.
Er zijn nog zoveel dingen die ik zou willen opschrijven in deze nieuwbrief, ik ben al tweeëneenhalf uur bezig.
Zoals, de jihadisten van Amadou Kouffa hebben geëist dat de regering van Mali een aantal gevangenen laat gaan, plus een som aan losgeld voor de vrijlating van Soumaïla Cissé.

De "Association Parole Autour de la santé" doet een dringend beroep op de regering in verband met de uitbraak van het corona-virus bepaalde categorieën gevangenen vrij te laten, zoals zieken, bejaarden en mensen van wie weinig gevaar kan worden verwacht, om een ravage in de overbevolkte gevangenissen te voorkomen. Laten we hopen dat ze dan mededogen hebben met de gehandicapte Modibo die volkomen onschuldig al meer dan een jaar is opgesloten!
En ondanks dat alle grenzen zijn gesloten, vinden er nog steeds uitwisselingen plaats tussen de militairen van de Minusma. Hetzelfde zal het geval zijn met de Franse militairen wier mandaat is verlopen.

Ik ben benieuwd wat er van de verkiezingen van vandaag terecht komt.

Mensen, ik moet verder, ik kan wel de hele dag bezig blijven.
Ik leef mee met familie en bekenden in Nederland en in Europa, ik wens u allen ook alle sterkte.