Printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief 632 van 22 maart 2020

Tamasheq en Dialangou
en
ik kan überhaupt niet meer weg

Maandag
Vanmorgen vanaf een uur of zes alweer geen water. Isac belde gisteren om te informeren met een vriendje bij het waterleidingbedrijf. Die vertelde dat er een probleem was in een van de pompstations en dat vandaag een reparateur uit Bamako zou overkomen.
Ondanks alle negatieve adviezen ben ik vanmorgen met Niangaly in de tuin van de Tamasheq gaan kijken. De verhalen van de equipe zijn zo pover. Ik wil liever met eigen ogen zien hoe het er toe gaat en welke makken zich voordoen. Ik heb de indruk dat het in de kleine tuin van de Tamasheq niet zo heel slecht gaat. Er was trouwens geen enkele vrouw aan het werk. Goed te zien hoe de meisjes uit het dorp Dialangou water komen halen. De vrouwen wilden eigenlijk niet dat ze hun bidons in de tuin zelf vulden en daarvoor hebben wij buiten het hek een kraan aangelegd. Die werd niet gebruikt, dat geeft alleen maar allemaal ellende. Ze vullen hun bidons gewoon bij de waterinlaat van het grote bassin, daar is volgens mij niks mis mee. Wel treurig om te zien hoe die kleine meisjes met emmers van 15 of 20 liter op hun hoofd naar het dorp moeten lopen. Je hoort ze nooit klagen.
Onze kleinste tuin zit tussen twee periodes. Veel uienveldjes moeten plaats maken voor gombo (okra). Vandaar dat er niet zo heel veel viel te beleven, behalve dan de rode bieten, die zijn nog niet geoogst. Ik ben niet heel ontevreden daar. Jammer alleen dat ook in deze tuin de tomaten het niet doen. Dat komt volgens mij omdat ze niet hebben geleerd dat ze de planten moeten opbinden en moeten dieven. Daardoor gaat de groeikracht in de vruchten zitten en niet in de planten zelf.
Vandaaruit reden we naar de tuin van Dialangou, een halve kilometer verderop. Het is lijkt daar een beetje chaotisch, maar deze tuin hoort desondanks tot de beste. Sla is hun specialiteit, die groeit te kust en te keur. Zij weten daar ook hoe ze met de grond om moeten gaan, er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van koeien- en schapenmest. Hun grond is ook donkergekleurd, die ziet er gewoon prima uit. Dat betaalt zich uit in gezonde slaplanten, altijd groen, onwaarschijnlijk frisgroen. Dat is nog eens wat anders dan die schlemielige slaplantjes in Komongalou. Zij laten sommige planten ook doorgroeien, om nieuw zaad te verzamelen voor het volgend jaar. Verder zie ik veldjes met selderie, kool, rode bieten. Het gaat dus goed in die tuin. Wel heb ik er aanmerkingen op het hek. Als dat niet beter wordt onderhouden gaat dat op den duur weer veel geld kosten. Het is een belangrijk punt van aandacht. Ik vind ook dat de vrouwen die reparaties zelf moeten betalen, ze verdienen meer dan genoeg. Maar ja, als ze met geld over de brug moeten komen zijn ze niet thuis. De equipe moet daar echt achteraan en dat is dus niet makkelijk.

Als ik om een uur of twaalf thuiskom, komt er zowaar een redelijke straal water uit de kraan. Er is weer hoop. Maar dan doet zich het volgende probleem voor: geen internet. De vaste verbinding ligt er helemaal uit. En ook het 4G internet op mijn telefoon doet het maar heel gebrekkig. Zou het coronavirus hebben toegeslagen? Rond vieren krijg ik een sms dat er een storing is in de internationale internetverbinding. Op hetzelfde moment zie ik dat ik weer verbonden ben!

Ik spreek met Niangaly af dat we binnenkort ook de tuin van Medina Coura bezoeken, negatief advies of niet.

Trouwens hebben Peuhl zondag het dorp Baie aangevallen, in de buurt van Bankass. Het dorp werd verdedigd door de traditionele jagers van Dan An Ambassagou. De laatsten leden een gevoelig verlies, er kamen negen Dozo om het leven.

In Bamako vonden zaterdag demonstraties plaats naar aanleiding van het feit dat de regering 15.000 onderwijzers wil aanstellen ter vervanging van de vaste onderwijzers die in staking zijn. Zij krijgen al maanden geen salaris meer betaald. En zo wordt het ene gat met het andere gedicht.

Dinsdag
Het wordt eentonig, ik heb mij verslapen en kon mij niet meer douchen. Dat voelt nooit lekker.
Wel prettig dat ik eigenlijk al weken nauwelijks computers heb te repareren. Ik verveel mij nog niet, heb net een van mijn eigen computers van de nieuwste Windows voorzien, beetje om te experimenteren.

Ik lees ook dat het leger in Niger 50 terroristen van Boko Haram heeft gedood. In Ouagadougou (Burkina Faso) is een vliegtuig uit China geland met enkele positieve Corona-reizigers aan boord. Deze zijn allemaal in quarantaine geplaatst. Het geeft toch te denken. Hoe kan het dat deze mensen nog steeds aan boord van een vliegtuig kunnen gaan?

Tja, meestal heb ik medicijnen tegen malaria in huis. Vandaag vroeg Adama mij om zo'n kuur. Hij voelde zich niet lekker. Ik heb vorige week een nieuwe thermometer gekocht, zo eentje waarmee je op afstand iemands temperatuur kan meten. Ik had er een besteld via AliExpress in China, maar die komt gewoon niet meer. Het apparaat dat ik hier kocht is factor tien duurder, maar goed, het is niet anders. De thermometer werkt niet bij temperaturen boven de 35 graden. Dus om iemand de temperatuur te nemen moet ik de thermometer eerst een paar minuten in de koelkast leggen. Adama had in elk geval geen koorts.

Woensdag
Nog altijd zijn er geen corona-gevallen geconstateerd in Mali, blijven duimen.
Desondanks heeft de Malinese regering een aantal drastische maatregelen ingevoerd alsof het virus hier al actief is. Tot nader order worden alle(?) commerciële vluchten vanuit besmette landen geweerd, behalve cargo-vluchten. Ik ontdekte inderdaad dat alle vluchten van Air Maroc zijn geannuleerd. Maar Air France zou nog steeds beschikbaar zijn.

Bij het kantoor van Air France in Bamako verdrong zich een grote groep mensen voor het laatste stoeltje naar Parijs. De rij is meer dan 700 mensen lang. Een handelaar in fruit gaat het in Dakar proberen. Dan moet hij opschieten want ook Senegal staat op het punt alle vluchten uit Europa te weren. Sommige continentale vluchten blijven nog wel beschikbaar, maar daar schiet je dus niks mee op.
Het betekent bij wijze van spreken ook voor mij dat ik opgesloten zit in een enorme gevangenis. Maar dat zat ik toch al. Ik kreeg van de ambassade een bericht dat als ik weg zou willen ik daar snel werk van moest maken. Maar volgens mij is dàt in principe al te laat. De ambassade stuurt ook een (voor mij) nieuw kaartje van Mali, dat aangeeft dat ik niet meer aan de rand van rood gebied woon, maar er middenin. Ik zit er niet mee.
Ik maak mij wel behoorlijk zorgen om mijn familie en mijn vrienden in Nederland, de situatie met de corona is ernstig en ik ken redelijk wat mensen die een verhoogd risico lopen. En ik kan hier dus niet weg!

De regering bepaalde dat alle openbare en privéscholen moeten sluiten. Geen bijeenkomsten meer van meer dan vijftig personen. Religieuze bijeenkomsten worden niet genoemd, de verantwoordelijkheid voor deze bijeenkomsten worden aan de religieuze leiders overgelaten. Bovendien maakt de overheid een kleine 10 miljoen euro vrij voor de strijd tegen de corona.

Alleen al tussen 1 en 13 maart zijn rond Bankass en Koro 27 dorpen vernield, er zijn 15.000 vluchtelingen (voor een deel naar Sévaré), 76 doden en meer dan 2500 stuks vee gestolen en weggevoerd. Zie Maliactu.

Donderdag
Het probleem met het water is nog steeds niet echt opgelost. Vanmorgen stond ik om vijf uur onder de douche. En terwijl ik dit schijf, het is nu half negen, komt er geen druppel uit de kraan. Het is eigenlijk elke dag hetzelfde liedje. Het wordt nu ook weer echt warmer. Gisteravond toen ik ging slapen stond de temperatuur in huis alweer op 37.1 graden. April en mei zijn de heetste maanden.

Ik heb voor de twee kleine meisje Saskia en Bintou nieuwe schoenen gekocht op de markt in Sévaré. Toen we on tien uur weer thuis kwamen was de stroom uitgeschakeld. Dat duurde tot half zeven in de avond. Ik ben daarop naar de Canari gegaan om te eten, ik had geen zin meer om zelf te koken. Hun keuken wordt steeds minder. Ik ga er alleen nog een enkele keer naar toe om ze een plezier te doen. Toch hebben ze meestal wel een paar hotelgasten. Bij thuiskomst mat ik de temperatuur van Dako. Hij voelde zich ziek en hij vermoedde dat hij koorts had. Ik mat 39,9 graden met de nieuwe thermometer, nadat ik hem eerst 5 minuten in de koelkast had laten afkoelen.

Vrijdag
Gisteren kreeg ik een nieuw computerscherm voor een te defecte laptop. Ik word er gek van, ook het nieuwe scherm doet het niet. En terwijl ik daar mee bezig ben valt bijna het hele apparaat in stukken uiteen. Vandaag ben ik de hele dag bezig geweest om het apparaat te spalken, alsof het om een knieoperatie gaat. Steeds meer schroeven om de boel bij elkaar te houden. En nu is het half zes in de avond en het scherm wil niet werken. Ik heb nog maar een optie, een nieuw kabeltje tussen de het moederbord en het scherm. Dat moet ik bestellen. En als ook dat niet werkt, wat heb ik dan nog voor opties? Zoals ik al zei, soms denk ik dat ik er gek van word. En ook vandaag viel de stroom uit, dit keer slechts een paar uur. Papou kwam mij na twee uur zeggen dat de stoppen waren doorgeslagen. Dan moet de familie ergens ondeugdelijk spul hebben ingeschakeld. Maar niemand heeft een flauw idee. Je zou toch zeggen, als ze iets aanschakelen, een stekker in een stopcontact stoppen en de stroom slaat uit, dan is het duidelijk waar je de oorzaak moet zoeken. Maar niks, hebben ze echt geen idee?
Het houdt niet op, de hele dag zeuren ze mij aan mijn kop. De fietspomp doet het niet, of ik wil drinkwater uit de koelkast. Of iemand heeft geld nodig voor zijn zieke en zwangere vrouw. Amahiré heb ik geld gegeven om een paar weken naar haar familie te gaan, de school is dicht. Ik was daar eigenlijk tegen, ze moet een uurtje of zeven in de bus zitten, opeengepakt met andere passagiers, heen en weer. Ik heb toch maar toegestemd. Niks een of anderhalve meter ruimte.
Toen ik langs het door mij gefinancierde benzinestation van Djeneba reed zag ik dat alle flessen leeg waren. Die hadden vol met bromfietsbenzine moeten zitten. Ook zij begrijpt waarschijnlijk niet hoe een bedrijfje werkt en reserveert geen geld voor het aanvullen van de voorraad. Ik denk dat al het geld nu op is. Djeneba is toch een intelligente meid, ze zit op het lyceum. Tot nu toe heb ik haar nog niet gesproken.
Wel vertelde zij eerder dat de Imam van Sévaré voor de tweede keer naar Bamako was gereisd om voor haar vader te getuigen. Schandalig dat de rechter niet kwam opdagen, de zitting is nu uitgesteld tot ergens in mei! De Imam zal nu wel onverrichterzake naar hier zijn teruggekeerd.

Zaterdag
Ik heb het opeens weer flink druk. Ik moet het nieuwe kabeltje bestellen voor die laptop van gisteren, het is nog de enige optie. Probleem is waar dat te doen, het is een hele uitzoekerij. Via Ebay kost het al snel 40 euro, bij AliExpress minder dan 5. Maar komt het aan? De leverancier wil het graag verkopen, maar komt het ooit aan? Ik heb diverse, minder urgente, spullen in bestelling, waar ik al maanden op wacht.

Binnenkort, op 29 maart, zijn er in Mali parlementsverkiezingen. Dat betekent meestal dat aanslagen zich intensiveren. Zo vond er in het noorden van Mali bij Tarkint weer een vreselijke aanslag plaats met 29 dode militairen als gevolg en ook een aantal gewonden. Bovendien worden nog een aantal militairen vermist.

Er is nog steeds geen corona geobserveerd in Mali. De luchthavens zijn praktisch gesloten, behalve enkele vluchten per dag binnen Afrika. Maar voor zover ik begrijp zijn de landsgrenzen nog steeds open. Hoe de controles daar zijn is mij niet bekend. En in alle buurlanden zijn wel degelijk gevallen van corona geconstateerd.

Christian bracht mij een klein meisje met erg gezwollen voeten. Dat ziet er niet goed uit. Moeder is vertrokken met 40 euro voor het maken van echo's. Christian denkt dat het misschien een vorm van elefantiasis is. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt, ook gezien mijn portemonnee.

Maar er is toch ook goed nieuws. Ik kreeg vandaag een pakket met een moederbord uit China, via AliExpress! Kwam dus toch gewoon aan. Het versturen is dus niet geheel gestopt. (Dat laptopscherm dat eerder deze week arriveerde had ik via EBay besteld.)

Ik heb nu zelf toch weer last aan mijn gebit en ben met een antibioticakuur begonnen. Vannacht had ik een dikke wang. Het zou de oorzaak kunnen zijn dat ik mij soms zo moe voel. En ik kan niet even snel naar de Milletstraat!