Mopti home page
Klik hier voor de printversie

 

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 576 van 6 januari 2019.

U kunt zich altijd per mail aan- of afmelden voor de wekelijkse aankondiging: wsnapper@mopti.nl

 

meisjes klitten meestal samen op feestjes (jongens ook), hier dus hun feestje van oud en nieuw

2889 flessen whisky
en
maar het kan nog erger

Om te beginnen natuurlijk de betere en de nog betere wensen voor het jaar 2019!!

Maandag 31 december
Ik had gisteren vriend Gerard aan de telefoon via WhatsApp. Het was rond een uur of vier, dan mag het, de vijf is in de lucht, in Nederland althans. Ik had het erover dat ik in een keukenkastje altijd nog een fles goedkope Whisky uit Nederland van Dirck III had bewaard. Het leek mij geen slecht moment om die maar eens open te maken. Het was zo'n beetje de goedkoopste whisky die ik toen kon kopen, de prijs staat er nog op: 11,99 euro. Het is meer een echte whisky dan die ik hier normaal drink, die kost 4,50 euro. Wel even wennen.

Het loopt goed met de decemberactie. Een betrokken donateur merkte op dat de opbrengst vorig jaar meer was, misschien is dat zo, maar we gaan toch al aardig in de richting. En al is december dan afgelopen, hij loopt nog wel een weekje door! Ik heb weer heel wat te bedanken, maar dat doe ik graag! We zitten tegen de 13.000 euro. Daarvoor had ik 2889 flessen whisky kunnen kopen!

Dako met zijn toegetakelde vriendin op oudejaarsavond

Na een kwartiertje oudejaarsconference met Vincent Bijlo, viel het internet weer uit. Jammer, hij was goed op dreef. Ik luister hem nog wel terug via de podcast, maar live is leuker. Ik ben vroeg gaan slapen, geen zin om op te blijven tot de jaarwisseling.

de jeugd op het feestje van oud en nieuw

Woensdag
Het jaar is in Mali uitermate droef begonnen, vooral in de Dogon is het heftig. Altijd weer rond Bankass is het raak. Het is het gebied waar al generaties lang Peuhl en Dogon op gespannen voet leven. De eerste zijn de veehouders en de tweede de landbouwers en ze zijn aangewezen op dezelfde grond, het is de basis van het conflict. Op de eerste januari hebben Dozo, traditionele jagers van voornamelijk Dogon, in het dorp Koulogon op z'n minst 37 Peuhl koelbloedig afgeslacht en huizen in brand gestoken. Een spookdorp is overgebleven. De mensen die het hebben overleefd zijn gevlucht met medenemen van vee dat niet werd gestolen. Er waren aanwijzingen dat er iets op handen was en het leger had de chef van het dorp kort tevoren nog verzekerd dat ze op hen konden rekenen, maar helaas ze lieten zich niet zien.
Met de Dozo moet echt iets gebeuren, dat kan zo niet doorgaan. En eigenlijk, wat ik zo hoor, zijn het vaak de Dozo die zo agressief zijn. Moordpartijen door de Peuhl zijn veel zeldzamer. De Dozo zijn gemakkelijk te herkennen, ze zijn meestal gekleed in prachtige tradionele okerkleurige kleding, met Dogon-mutsen, fetisjen.

la fête de Saint Sylvestre

En Kalifa vroeg mij om een nieuwe telefoon, hij was de zijne in de nacht van oud en nieuw verloren. Ik stond in dubio, 50 euro, weer best veel geld. Hoe makkelijk is het om dan Willem het geld voor een nieuwe te vragen? Op die manier leren ze het nooit. Ik heb het niet gedaan.

En zo lief! Gerard van de ETJS, de Technische school komt mij voor het nieuwe jaar een fles wijn brengen!!

Donderdag
Dan arriveerden tegen de avond Mieke en Liesbeth, fijn weerzien. Ze brachten een hele rits kattenbrood mee voor Dombo en voor mij een pakje zuurkool en een fantastische paardenworst. Na de borrel aten we met een enorm gezelschap in de Canari. Het duurde even voor het eten op tafel stond, we waren met elf personen! Helaas, zoals bijna altijd vergat ik een foto te maken, ik dacht er pas aan nadat het eten op was. Maar het werd een heel gezellige avond.

Vrijdag
Na een heerlijk ontbijt vertrokken de twee dames alweer naar de Dogon. Ik moet meer dan een week wachten voor ze nog een keer een nachtje komen slapen.

IBK, de president van Mali, brengt vandaag een bezoek aan het geteisterde dorp Koulogon. De regering heeft versterkingen naar het dorp gestuurd, een beetje laat. Er zijn een aantal mensen gearresteerd, waarschijnlijk niet de daders. Heel Mali spreekt over de aanslag, het is een absoluut dieptepunt.
Maar het kan nog erger, in Yirgou, een dorp in het noorden van Burkina, niet zo heel ver van de grens met Mali zijn 46 mensen gedood door jihadisten en door Peuhl. Het begon met een aanval van jihadisten op het dorp Yirgou, daar werden zeven personen gedood, onder wie de chef de village, omdat zij banden zouden hebben met plaatselijke milities. De dorpelingen (Peuhl) zouden de aanvallers zijn gevolgd en hebben als represaille 37 mensen hebben gedood.

spelende meisjes in Mopti

Zaterdag
De morgen weer bezig geweest met van alles, ik begrijp niet waar de tijd blijft. Ik breng in elk geval 's–middags een bezoek aan Mopti.

de molenaar giet de ruwe rijst in de trechter om het kaf van het koren te scheiden

En tegen de verwachting schijnt het project van de gehandicapten nu echt van de grond te komen. Ze hebben iemand ingehuurd om de "molenaar" gedurende tien dagen te begeleiden en op te leiden. De jonge molenaar moet dan inkomen voor de gehandicapten genereren. Ze hadden al meteen klandizie, een man kwam langs met twee grote zakken rijst, die moesten worden verwerkt. Per zak ontvangen de gehandicapten 750 cfa (iets meer dan een euro). Dat is niet schoon verdiend, want zij moeten ook de diesel betalen. En dan hebben we het nog niet over onderhoud. Maar ik ben heel tevreden.

de molenaar, ik ben zijn naam even kwijt, slingert de motor aan, terwijl de formateur toekijkt.

Het gaat uitstekend met de decemberactie, tot vandaag 6 januari is er 13.560 euro binnen!
Het kan nog steeds! Voor uw bijdrage, zie de betreffende pagina op de website!