Mopti home page
Klik hier voor de printversie

Willem Snapper's nieuwsbrief nr 510 van 25 juni 2017.


U kunt zich aan- of afmelden voor de aankondiging:
wsnapper@mopti.nl

dit insect brengt geluk voor Komongalou, zo wordt beweerd


het is helemaal niet zo onveilig rond Sévaré
en
een gekko onder mijn toetsenbord

Deze nieuwsbrief bevat helaas veel narigheid, ik kan het ook niet helpen, maar voor de rest gaat het goed.

Maandag

overzicht Campement Kangaba

Wat een vervelend nieuws gisteravond! Een aanval van jihadisten op het Campement Kanbaga in de buurt van Bamako. Het is een luxueuze uitspanning waar vooral buitenlanders van gebruik maken. Het wordt gerund door een Fransman, er is een natuurlijk zwembad en er zijn rondom lodges waar gasten kunnen verblijven. Nadat de meeste rook was opgetrokken bleken vijf mensen gedood. Een vrouw wordt vermist. De jihadisten vielen het Resort aan op zondag om een uur 4 in de middag. Toevallig aanwezige militairen hielden de jihadisten bezig en voorkwamen dat er meer slachtoffers vielen. Een klein half uur later arriveerde de Forsat, een speciale interventie-eenheid die is opgezet na de aanslag op het Radisson Blue Hotel in 2015. Vier jihadisten of terroristen werden gedood, een aantal anderen gevangengenomen. De aanslag werd opgeëist door "Groupe de soutien à l’islam et aux musulmans" en is gelieerd aan El Qaida. Het is ongetwijfeld een aanslag om westerlingen te ontmoedigen om naar Mali te komen. Trouwens mijn complimenten voor de Forsat, het lijkt dat ze effectief werk hebben gedaan!

Terroristen schieten het restaurant in brand

Minstens zo erg zijn iedere keer die aanvallen van jihadisten in het noorden van Mali, zaterdag kwamen vijf militairen om het leven bij een militaire post in de buurt van Goundam, een aantal raakte gewond en anderen worden vermist, midden in de woestijn. In het internationale nieuws hoor je daar niets over en die aanvallen zijn schering en inslag.

Er huist tegenwoordig een jong gekkootje onder mijn toetsenbord, als ik begin te typen schiet hij er vaak onder vandaan. 't Is een schatje.

Dinsdag
Het houdt verder ook niet op, het kan nog veel erger. Rond het dorp Dioungani bij Koro vindt een veldslag plaats tussen Peuhl en Dogon, herders en landbouwers. Dat komt regelmatig terug, om de paar jaar vinden mensen de dood, maar dit jaar is het erger dan ooit. Er zijn dorpen in brand gestoken en bewoners zijn gevlucht. RFI spreekt van meer dan dertig doden, andere bronnen hebben het wel over 80!! Militairen hebben de rust doen wederkeren. Het is zo triest, de Dogon-landbouwers zien hun velden leeggegeten door het vee van de Peuhl. De Dogon verdedigen hun aanplant, als ze dat niet doen komen ze over enige tijd om van de honger. En zo kort voor de regentijd zoeken de Peuhl naar voedsel voor hun enorme kuddes vee. Als het vee niet eet, sterven de Peuhl van de honger. Wat een verschrikkelijke dilemma's! Oorlog kan in elk geval niet de oplossing zijn. Het schijnt trouwens dat ook jihadisten zich met die strijd bemoeien, wat hun rol is, is niet duidelijk, maar het vuurtje wordt waarschijnlijk aangewakkerd door de jihadisten van Amadoun Kouffa, de extreme prediker van de streek uit de regio Mopti.

Vanmorgen vergadering van onze equipe. Voor het moment zijn er weinig problemen. Baba wil meer zekerheid dat de Stichting niet meteen op z'n kont ligt als ik ooit het loodje leg. Daarin heeft hij een belangrijk punt. Het zijn niet alleen de financiën, maar ook de contacten met de donateurs en de verantwoordelijkheid voor een goede gang van zaken. Wie kan ooit de regelmatige nieuwsvoorziening voortzetten? Niet makkelijk om daar een oplossing voor te vinden.

Toen ik vanmiddag een uurtje naar bed ging, werd ik opeens in het stikke donker wakker. Ik schoot snel in de kleren en na een paar minuten kwam de hemel naar beneden. Het werd een uitzonderlijk zware bui die bij elkaar een uur of drie aanhield. Jammer, ik wilde morgen naar Komongalou, dat is nu waarschijnlijk onmogelijk omdat de weg onbegaanbaar is.

Woensdag
Ik ben een beetje vroeg, maar ik ben nu al bezig mij voor te bereiden op de grote reis naar Nederland. Net de twee koffers schoongemaakt. Het is natuurlijk wel erg vroeg, mijn oma Zet was ook altijd al twee weken van tevoren in een stoel te wachten tot het vertrek. Dat heb ik dus van haar. En het is broeierig warm, de luchtvochtigheid bedraagt 64%. Het gaat vast vandaag ook weer regenen.

Founé is al dagen bezig met haar

 

Saskia moest ook onder het mes

Zaterdag, ik lees het mistroostige artikel van Aart van der Heide in Afrikanieuws en in de Volkskrant. Een zinsnede: "Onlangs was ik in Mali en voor het eerst kon ik niet buiten Bamako reizen vanwege de onveilige situatie." Het artikel wond mij weer buitengewoon op. Ik begrijp niet waar hij die onzin vandaan haalt. OK, in Bamako moet je oppassen, er is steeds meer gewapende criminaliteit, afgeraden wordt om 's-avonds de deur uit te gaan. Rond Sévaré en Mopti is dat gevaar misschien niet helemaal ondenkbeeldig, maar dan toch wel heel erg klein. Ik zelf beweeg me zonder enig probleem waar ik wil, het wordt mij ook door niemand afgeraden en ik ontdek geen enkel gevaar! Zoals ik altijd al beweer is het risico in het verkeer duizendmaal groter.
De jihadisten winnen terrein, dat is overduidelijk. Ik schreef onlangs nog over al die kleine moskeetjes die overal uit de grond schieten en waar de imams kunnen uitdragen wat ze willen, daar is natuurlijk geen enkele controle op. Nadat de Fransen in 2013 de zwaarbewapende jihadisten onder leiding van Lyad Ag Ghaly met geweld hadden teruggedrongen is hun tactiek veranderd.
Ghaly gaf na die tegenslag snel toe dat zijn tactiek niet de juiste was. Het invoeren van de sharia in heel Mali had meer kans als die strijd van binnenuit werd gevoerd. Een langzame overname van het land zou beter zijn dan die met geweld. En daar is men nu gestaag mee bezig. Niemand kan daar schijnbaar iets tegen doen, het leger niet en de Minusma al helemaal niet. Die venijnige moskeetjes, ze schieten als paddestoelen uit de grond.

het moskeetje tussen Diondori en Kamongalou een week geleden

en hetzelfde moskeetje zaterdag, moest beslist klaar voor het Suikerfeest

Het zijn meest de terroristen van El-Qaida die zich vooral in het noorden van Mali bezighouden met aanslagen, voornamelijk op militairen, maar ook op burgers die zij als collaborateurs bestempelen. In het midden van Mali, dan hebben ze het altijd over "de regio Mopti", zijn het voornamelijk jihadisten en zij gaan anders te werk. (Als ze het over de regio Mopti hebben gaat het altijd om de regio aan de andere kant van de Niger en om de regio rond Douentza en Hombori.) Door het totaal ontbreken van ieder reglementair gezag proberen zij de bevolking te terroriseren en te onderdrukken. De jihadisten omsingelen een dorp en zaaien angst door in de lucht te schieten. Soms hebben ze het speciaal gemunt op de dorpschef of de enkele autoriteit die was achter gebleven. De jihadisten eisen verder meestal dat scholen worden gesloten. De onderwijzers trekken weg naar veiliger oorden. Op deze manier breiden de jihadisten hun invloed uit en zijn al zo'n 500 scholen dicht! Niet te vergeten dat overal steeds meer Koran-scholen worden gesticht.

En dan wil van der Heide dat het beter is dat het westen zich uit Mali terugtrekt. De Malinezen moeten het volgens hem zelf oplossen. Het vertrouwen bij de bevolking in de Minusma is minimaal, dat komt omdat hun mandaat niet toereikend is. Zij kijken alleen toe hoe de jihad opstoomt en leggen de jihadisten geen strobreed in de weg. Desondanks zijn zij steeds ook doelwit. De enige oppositie komt van het Franse en het Malinese leger, maar die zijn niet in staat om overal ter plekke te zijn om de jihadisten met hun hit en run-tactieken te bestrijden. Ondanks dat de bevolking niet tevreden over het functioneren van de Minusma en de Fransen, kiest de allergrootste meerderheid absoluut niet voor jihadisme en sharia. Als deze partijen wegvallen is het land verloren, dat is mijn overtuiging. De wapens zullen regeren.
Ik weet niet of het mogelijk is om de jihad te stoppen, dat moet vermoedelijk wel vanuit de bevolking zelf komen, de invloed van de islam zou zich moeten beperken tot het geloof en niet tot de politiek. Al met al bevindt Mali zich in een bijzonder moeilijke fase. De tijd van de altijd zo kenmerkende Malinese verdraagzaamheid is tegenwoordig niet wat het geweest is.
In het normale leven is die verdraagzaamheid nog steeds aanwezig. Als het morgen Suikerfeest is, denkt niemand meer aan andere dingen dan aan de mooiste kleding, aan overvloedig eten en samen zijn. En zo zou het altijd moeten zijn!
In tegenstelling tot wat Van der Heide beweert houd ik nog altijd vol dat westerlingen prima deze kant kunnen komen. Maar zoals altijd, er zijn regio's waar je niet heen moet!

overzicht van de tuin bij Komongalou

Vandaag, zaterdag, toch even een bezoek gebracht aan Komongalou. Het was misschien wel de laatste mogelijkheid. Gisteren had het water op de weg de tijd om een beetje te zakken. Ondanks een paar flinke vijvers in de weg, ging het wel, maar stel dat het vanavond zou gaan regenen, dan kan ik het verder wel schudden. Ondanks dat er in de tuin maar een vrouw bezig was met water geven, begint het wel wat te worden, hoewel er op veel plekken wel wat gewied zou mogen worden. Veel gombo-planten zijn een centimeter of vijfhoog en over een week of twee zullen ze de eerste vruchten dragen. De watervoorziening loopt als de beste. Hoop dat ze na de Ramadan meer tijd vinden!

haar tuintje ligt er heel goed bij!

in de maisonette zie ik de hele voorraad gieters

Trouwens, het referendum van 9 juli is tot nader order uitgesteld, er was te veel oppositie.

Trouwens, ik zie op het internet redelijk betaalbare drones, ik denk er sterk over om zo'n ding in Nederland te kopen, dan kan ik leuke filmpjes maken van de tuinen. Al hoewel, zijn een paar filmpjes 600 euro waard?

Voor het Suikerfeest heeft Diahara vlechten!